Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Livstidsdömde terroristen i filmjölksbråk i fängelset

Hassan Al-Mandlawi har dömts till livstids fängelse för terroristbrott.

Livstidsdömde terroristen från Göteborg, Hassan Al-Mandlawi, ställer till med problem i fängelset.

Nyligen ska han ha slagit till en medfånge i ett stort fruktbråk – och nu vittnar personalen på anstalten om att han attackerat dem när de inte bjöd honom på filmjölk.

"Han börjar skrika och slänga tallrikar mot dörren", skriver Kriminalvården.

Våren 2013 ägde en avrättning rum i staden Aleppo i norra Syrien. Den fångades på film och på bilderna syns hur två män får halsarna avskurna inför en samling jublande män. Två av dem som deltog i dödandet var göteborgarna Hassan Al-Mandlawi, 33, och Al Amin Sultan, 31. Båda dömdes till livstids fängelse för terroristbrott.

 

LÄS MER: Göteborgarna döms till livstid för terrorbrott

 

GT har tidigare skrivit om Al Amin Sultans liv i superbunkern på Kumla – och om hur Bernard Khouri, en av Sveriges mest kända brottslingar, påstått hur han hotade att slita honom i bitar.

Al Amin Sultan dömdes tillsammans med Hassan Al-Mandlawi till livstids fängelse. Foto: undefined

Även Hassan Al-Mandlawi har hamnat i dispyter där han sitter, om än i en mildare grad. Nu anklagas han för att ha orsakat ett filmjölksbråk.

Fick ingen filmjölk

I ett beslut ger Kriminalvården sin bild av händelsen som rapporterades som misskötsamhet. Den inträffade i mitten av december i fjol. Hassan Al-Mandlawi skulle låsas in klockan fem minuter i sju på kvällen och precis då ville han ha filmjölk att äta. Det fick han inte.

"Personal sa att det blir inte någon fil då vi är mitt uppe i inlåsningen", står det i beslutet.

Det var ett nej som Hassan Al-Mandlawi inte ska ha accepterat. I stället blev han förbannad.

"Al-Mandlawi börjar skrika och slänga tallrikar mot dörren, personal försökte stänga dörren men han höll upp den med rullatorn. Personal larmade direkt", står det i beslutet.

 

LÄS MER: Gängledare hotar slita terroristen i stycken

 

Av beslutet framgår det att larmstyrkan anlände kort därpå till det som kallas för "omvårdnadsavdelningen". Då var Hassan Al-Mandlawi fortfarande väldigt upprörd. Personalen förklarar att de sa åt honom att gå till sitt bostadsrum, men att han fortsatt vägrade lyssna.

"Personalen får handgripligen leda honom till sitt bostadsrum", skriver Kriminalvården.

 

Slog till medintagen

Vid ett förhör vid ett senare tillfälle "rycker Al-Mandlawi på axlarna och gestikulerar att han inte vet vad det handlar om".

Och det här är inte första gången som den dömde terroristen ställer till med oreda i fängelset. Han har även hamnat i bråk med en medintagen gällande en frukt på anstalten Salberga, också det i december. Fången larmade en kriminalvårdare om att Hassan Al-Mandlawi stulit en frukt som var hans och när denne sedan försökte ta tillbaka frukten från 33-åringen slog Hassan Al-Mandlawi till honom på ryggen med öppen handflata, enligt Kriminalvården.

Hassan Al-Mandlawi under tingsrättsförhandlingen. Foto: ROBIN ARON

Efter det fattades ett beslut om att Al-Mandlawi skulle isoleras.

För incidenten med filmjölken fick han en varning. Den kan senare komma att ligga till grund vid en eventuell bedömning av frågan om en villkorlig frigivning ska skjutas upp. I Kriminalvårdens beslut står att det i fängelseförordningen framgår att en intagen ska visa hänsyn mot personal och medintagna samt bidra till att hålla god ordning.

Det anses inte Al-Mandlawi ha gjort i och med att han agerade som han gjorde.

Satt i rullstol

Hans advokat Lars Salkola har inte fått någon information om filmjölksbråket. I Kriminalvårdens beslut står alltså också att Hassan Al-Mandlawi höll upp sin dörr med en rullator. Under rättegångarna mot honom satt han i rullstol efter att ha ådragit sig en skottskada i huvudet under tiden i Syrien.

 

LÄS MER: Terroristen semestrar utan rullstol

 

"Jag har ingen ny information om att hans hjärnskada har förändrats men jag utgår alltjämt från att hans hjärnskada fortfarande är permanent", skriver Lars Salkola i ett sms.

Filmerna från morden i Syrien spelades upp i så väl tingsrätt som hovrätt. Innan en man går fram och börjar skära halsarna av offren hörs Hassan Al-Mandlawi säga:

– Det här är en av de största generalerna som jobbar med fienden.

Advokaten Lars Salkola. Foto: ANDERS YLANDER

 

Åklagaren: "Bestialiskt"

Filmerna har, av förklarliga skäl, haft stark påverkan på de som har bevittnat dem.

 

LÄS MER: Fångarna i Kumlas superbunker

 

– Händelseförloppet är bland det mest förskräckliga som jag sett under min åklagarkarriär och den sträcker sig över nästan 28 år. Det vi ser är människor som tas av daga på ett oerhört grymt och bestialiskt sätt, sa åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström i samband med tingsrättsförhandlingen.

– Varje kväll jag har gått och lagt mig har jag sett ett huvud som hänger i luften, sa tingsrättens domare Ralf G Larsson.

Så väl Al Amin Sultan som Hassan Al-Mandlawi har hela tiden nekat till brott.

Anstalten Salberga. Foto: Micke Ölander