Livstidsdömd terrorist begär nu resning i HD

Livstidsdömde Hassan Al-Mandlawi begär nu resning av Högsta domstolen.
Överste Ahmad Ashour mördades på en industritomt i Aleppo, av en grupp där de två svenskarna ingick.
Foto: Privat
Två män avrättades på en industritomt utanför Aleppo under våren 2013.

Göteborgaren Hassan Al-Mandlawi, 33, medverkade vid två avrättningar i Syrien och dömdes till livstids fängelse för terroristbrott.

Säpo misslyckades med att få fram offrens identitet – men senare, nästan fyra år efter dåden, kunde Expressen berätta att en av dem var översten Ahmad Ashour.

Nu begär Hassan Al-Mandlawi resning i Högsta domstolen.

"Det förefaller nu som att motivet till gärningarna har varit ett politiskt motstånd och inte, som tidigare gjorts gällande, utförts av religiösa skäl", skriver advokaten Lars Salkola i resningsansökan.

Hassan Al-Mandlawi och Al Amin Sultan reste ner från Sverige till Syrien, där de deltog i två avrättningar på en sliten industritomt utanför staden Aleppo under våren 2013.

Två män fick sina halsar avskurna och så väl tingsrätten som hovrätten slog fast att de båda göteborgarna – som är maskerade och har automatvapen i händerna – fanns med på de inspelade filmerna från morden och att de hade del i dem. När rättegångarna hölls under 2015 och 2016, var det däremot okänt vilka offren egentligen var.


LÄS MER: Hennes pappa mördades av svenska terrorister


"Säkerhetspolisen har under utredningsgång utfört ett omfattande arbete för att försöka säkerställa identiteten på männen. I skrivande stund har emellertid dessa ansträngningar inte lett fram till att någon av de två målsägarna har kunnat identifieras", står det i förundersökningen i terrormålet.

Det var omfattande rättegångar mot Hassan Al-Mandlawi och Al Amin Sultan.
Foto: ROBIN ARON

Expressen avslöjade identiteten

Men i februari i år avslöjade Expressens mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé att en av männen var överste Ahmad Ashour.

Nu har Hassan Al-Mandlawi begärt resning i Högsta domstolen. Resningsansökan bygger på de nya uppgifter som framkommit. I ansökan citeras delar ur tingsrättsdomen:

"I målet handlar det om att gruppen mördat civilbefolkning utan någon som helst koppling till några strider, inte endast på grund av det skälet att offren inte tillhör respektive inte antas tillhöra den rätta läran".


LÄS MER: De döms till livstid fängelse för terroristbrott


"Ledande roll inom armén"

Sedan det uppdagats att ett av offren var överste menar advokaten Lars Salkola att de grunder som bedömningarna i målet vilar på är felaktiga.

"Åtminstone en av de tidigare oidentifierade målsägandena har nu, av sina anhöriga, kunnat identifieras med hjälp av ett journalistteam från tidningen Expressen. Det har nu visat sig att målsäganden vid tiden för mordet hade en ledande roll inom den syriska armen", skriver advokaten i resningsansökan och fortsätter:

"Det förefaller nu som om motivet till gärningarna har varit ett politiskt motstånd och att gärningarna inte, som tidigare gjorts gällande, utförts av religiösa skäl. I enlighet med vad som framförts ovan tyder den bevisning som sedan tidigare tillförts ärendet på att den grupp som förekommer på filmerna stridit i Syrien mot Assad-regimen".

Hassan Al-Mandlawis advokat Lars Salkola.
Foto: ANDERS YLANDER

Förnekar inblandning

Samtidigt hävdar Hassan Al-Mandlawi alltjämnt att han över huvud taget inte befann sig på platsen när morden skedde samt att de personer som syns på mordfilmerna är en väpnad grupp som stred i en väpnad konflikt.


LÄS MER: Överste Ahmad Ashour blev de livstidsdömda terroristernas offer


Den andre dömde terroristen, Al Amin Sultan, har inte lämnat in någon resningsansökan, men enligt advokaten Mia Sandros är det sannolikt att också de kommer att göra det.

– Men jag kan inte säga när och vi är inte redo för det ännu. Vi vill ha uppgifterna lite mer bekräftade och kommer jobba ihop lite mer material. Det kan hända att den innehåller även andra grunder än just det som Lars Salkola har med i den här resningsansökan, säger Mia Sandros.