Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Livsfarliga läkemedel stulna från Sahlgrenska

En internutredning ska ha inletts på Sahlgrenska efter upptäckten att de livsfarliga läkemedlen stulits. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Flera, potentiellt dödliga, läkemedel har stulits från ett låst utrymme på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. 

”Dessa läkemedel ska inte användas utan läkares ordination och kan vid felaktig användning orsaka livsfara”, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

– Om de ges på fel sätt och utan läkarordination finns det naturligtvis risker, säger Lars Möllgård, sektionschef vid Sahlgrenska.

Stölden, som inträffade någon gång mellan den 10 och 11 maj, är polisanmäld och parallellt pågår en internutredning.

– Det var ett inbrott på mottagningen. Mottagningen var låst och det finns rutiner hur detta ska utredas, säger sektionschefen Lars Möllgård.

Det rör sig bland annat om läkemedlen celokurin, midazolam, adrenalin och amiodaron som stulits från en så kallad akutvagn på en av avdelningarna på Sahlgrenska.

”Dessa läkemedel ska inte användas utan läkares ordination och kan vid felaktig användning orsaka livsfara”, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Bland annat kan läkemedlet celokurin leda till andningsuppehåll. 

Stals från låst enhet

Midazolam är ett läkemedel som förekommit i flera narkotikautredningar och är narkotikaklassat. Flera av läkemedelen kan ha köpare på den svarta marknaden och bedöms som mycket svårdoserade och livsfarliga vid överdosering.

Lars Möllgård är sektionschef vid Sektionen för Hematologi- och Koagulation vid Sahlgrenska där stölden upptäcktes och berättar att man nu går igenom bland annat passager som skett på avdelningen.

– Om den här lilla mängden hamnar i fel händer och används på fel sätt är det inte bra, säger han.

 

Uppmanas larma

I ett pressmeddelande från Sahlgrenska universitetssjukhuset uppmanas allmänheten att slå larm om läkemedlen hittas. 

– Vi uppmanar de som har information eller kommer i kontakt med läkemedlen att kontakta polisen eller sjukhuset, säger Per-Ove Stotzer, verksamhetschef på Medicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset enligt pressmeddelandet.

– Vi har tydliga säkerhetsrutiner för att förhindra läkemedelsstölder och enheten var låst så vi utreder nu hur stölden ändå kunde inträffa.