En internutredning ska ha inletts på Sahlgrenska efter upptäckten att de livsfarliga läkemedlen stulits. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
En internutredning ska ha inletts på Sahlgrenska efter upptäckten att de livsfarliga läkemedlen stulits.  Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Livsfarliga läkemedel stulna från Sahlgrenska

Publicerad

Flera, potentiellt dödliga, läkemedel har stulits från ett låst utrymme på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. 

”Dessa läkemedel ska inte användas utan läkares ordination och kan vid felaktig användning orsaka livsfara”, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

– Om de ges på fel sätt och utan läkarordination finns det naturligtvis risker, säger Lars Möllgård, sektionschef vid Sahlgrenska.

Stölden, som inträffade någon gång mellan den 10 och 11 maj, är polisanmäld och parallellt pågår en internutredning.

– Det var ett inbrott på mottagningen. Mottagningen var låst och det finns rutiner hur detta ska utredas, säger sektionschefen Lars Möllgård.

Det rör sig bland annat om läkemedlen celokurin, midazolam, adrenalin och amiodaron som stulits från en så kallad akutvagn på en av avdelningarna på Sahlgrenska.

”Dessa läkemedel ska inte användas utan läkares ordination och kan vid felaktig användning orsaka livsfara”, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Bland annat kan läkemedlet celokurin leda till andningsuppehåll. 

Stals från låst enhet

Midazolam är ett läkemedel som förekommit i flera narkotikautredningar och är narkotikaklassat. Flera av läkemedelen kan ha köpare på den svarta marknaden och bedöms som mycket svårdoserade och livsfarliga vid överdosering.

Lars Möllgård är sektionschef vid Sektionen för Hematologi- och Koagulation vid Sahlgrenska där stölden upptäcktes och berättar att man nu går igenom bland annat passager som skett på avdelningen.

– Om den här lilla mängden hamnar i fel händer och används på fel sätt är det inte bra, säger han.

 

Uppmanas larma

I ett pressmeddelande från Sahlgrenska universitetssjukhuset uppmanas allmänheten att slå larm om läkemedlen hittas. 

– Vi uppmanar de som har information eller kommer i kontakt med läkemedlen att kontakta polisen eller sjukhuset, säger Per-Ove Stotzer, verksamhetschef på Medicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset enligt pressmeddelandet.

– Vi har tydliga säkerhetsrutiner för att förhindra läkemedelsstölder och enheten var låst så vi utreder nu hur stölden ändå kunde inträffa.

Relaterade ämnen
Jens Andersson
Jens Andersson
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER