Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Livsfarlig haj hittad i Bohuslän

Hajexperten Charlott Stenberg med den döda vitfenade oceanhajen. Så långt norrut, i Skredsvik i Gullmarsfjorden, har aldrig denna art upptäckts tidigare.

OBS! Den här artikeln är publicerad den 2 oktober 2004. Nu sprids den som ny på sociala medier. Vi vill därför uppmärksamma er på att hajen hittades 2004 och inte i dag.

 

 

GÖTEBORG. En livsfarlig haj gav sig ut på en lång utflykt.
Och hamnade i Bohuslän.
Förmodligen dog den på grund av stress, säger hajexperten Charlott Stenberg.

FAKTA

VITFENAD OCEANHAJ
Som längst kan den bli fyra meter, men de flesta blir inte längre än tre meter.
Den normala födan är barracudor och makrill.
Den äter också tonfisk, sköldpaddor, bläckfiskar och döda valar och delfiner.
Den trivs bäst i temperaturer över 21 grader.
Hajen är inte rädd för dykare, och experter manar till största försiktighet med den.
Källor: Floridas naturhistoriska museum och universitetet i Florida.

Hajexperterna Göran Nilsson och Charlott Stenberg är eniga. Arten vitfenad oceanhaj har aldrig tidigare upptäckts i Nordeuropa. – Jag har talat med några kolleger runtom i världen. De är mycket förvånade att hajen hittats så långt norrut. Den har inte ens funnits i brittiska vatten. Den rör sig inte norr om Portugal, säger Charlott Stenberg, marinbiolog på fiskeriverket i Göteborg.

Hittades död

Hajen påträffades död i Skredsvik längst in i Gullmarsfjorden. – Vid olyckliga omständigheter kan hajen vara farlig för människor, svarar Göran Nilsson. Hajexperterna på Floridas historiska museum varnar för arten. På museets hemsida står det bland annat: "Den är känd för att höra till de första hajarna att dyka upp vid flygplans- och fartygshaverier till havs. Under andra världskriget tros en stor del av besättningen på ångaren ’Novia Scotia’ ha dödats av oceanisk vithaj. Knappt 200 av 1 000 man överlevde."

Följt med Golfströmmen

En teori varför vithajen hamnat i Gullmarsfjorden kan vara att den följt med Golfströmmen från Mexikanska golfen. Den 2,3 meter långa hajen var i bra kondition. – Förmodligen dog den på grund av stress. Ett definitivt besked får vi först sedan den obducerats, svarar Charlott Stenberg. Hajen finns nu på Naturhistoriska museet.

 

Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!