Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Livräddaren: Här är myterna om drunkningsolyckor

Så badar du säkert - Svenska Livräddningssällskapets främsta tips
Agnes von Essen tipsar om att kolla upp badplatsens utrustning på förhand.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Agnes von Essen från Svenska livräddningssällskapet.
Foto: Privat / Svenska livräddningssällskapet

Badsäsongen är i full gång och med det även risken för drunkningsolyckor.

Medvetenheten kring bad och säkerhet behöver förbättras, menar Agnes von Essen på Svenska livräddningssällskapet. 

– Även den mest vana simmaren kan drabbas, säger hon. 

Under juni månad har ett flertal drunkningsolyckor inträffat i Västsverige. I helgen avled en man i 60-årsåldern av sina skador efter en drunkningsolycka i Marks kommun. Tidigare i juni miste även en man i 25-årsåldern livet efter en drunkningsolycka vid Åsabadet, söder om Jönköping. 

Även i Jörlanda och Kvänum har det inträffat dödsolyckor till havs då en man i 50-årsåldern avled efter en båtolycka och en kvinna i 75-årsåldern dog i en drunkningsolycka i anslutning till en badplats.

Agnes von Essen på Svenska livräddningssällskapet menar att det behövs mer kunskap kring hur man badar säkert. Enligt henne finns det missuppfattningar kring drunkningsolyckor som det behövs slås hål på.

– Nästan ingen som drunknar ligger och sprattlar, det är nog den vanligaste missuppfattningen. Man drunknar oftast tyst, personerna är trötta och orkar inte ropa på hjälp. 

Kunskap som räddar liv

Vidare delar Agnes von Essen med sig av tips att tänka på inför en dag på stranden.

- Kolla upp platsen du ska besöka i förhand. Finns det bryggor? Stegar? Livbojar? Vet jag adressen? Många vet bara namnet på själva badplatsen men inte vilken exakt adress man befinner sig på. 

Agnes von Essen understryker att drunkningsolyckor är något som kan drabba alla, oavsett hur van simmare du är.

– Det viktigaste är att hålla kolla på varandra, oavsett hur duktiga simmare som är med i sällskapet. Din simförmåga är en färskvara och alla kan drabbas av kramp.

Alkohol och mobiltelefoner som stjäl fokus är två riskfaktorer som Agnes von Essen pekar på.

– Det är otroligt lätt att tappa bort varandra, därför är det viktigt att vi lägger undan telefonerna, de har ingen plats på stranden. Lika snabbt som det går att ladda upp ett foto, lika snabbt kan det gå för någon att drunkna. Alkohol och bad hör inte heller ihop.

Rädda inte någon utan redskap 

Skulle olyckan vara framme är det framför allt viktigt att inte försöka rädda personen med sina bara händer, menar Agnes von Essen.

– Om man ska hoppa i för att rädda en person som håller på att drunkna är det viktigt att ha något med sig, annars riskerar du att bli som en livboj som själv dras ner i vattnet. Om det inte finns någon livboj på plats finns det säkert någon gren eller stång att sticka fram. En handduk eller ett klädsplagg funkar också. Stick inte fram din egen hand, då kan det bli att två personer behöver hjälp i stället för en. 

Enligt Agnes von Essen finns det förmodligen ett mörkertal kring hur många drunkningsolyckor som faktiskt sker, men hon är samtidigt hoppfull inför att fler uppmärksammar badsäkerheten. 

– Det sker nog fler drunkningsolyckor än vad som syns i statistiken. Men många jobbar i dag för att mer information ska komma ut och förhoppningsvis blir allt fler uppmärksammade på vad som gäller. Det är inte vatten som är farligt, utan okunskap, säger Agnes von Essen.