Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Livet i sekten rena tortyren

"Jag har inte fått ha kontakt med Patrik under långa perioder och julklappar och presenter har inte kommit fram. Jag är fruktansvärt lättad över att han är hemma hos mig igen", säger Patriks mamma Kristina.
Foto: Sara Pettersson

Scientologin räknas som en av världens farligaste sekter. 19-årige Patrik Andersson från Göteborg har vuxit upp med scientologer.  - Det är det jag ångrar mest i hela mitt liv. Jag kommer aldrig gå tillbaka.

Patrik sitter i köket i sin mammas lägenhet i Göteborg. På bordet finns kaffe, kex och cigaretter. 

 - Det är lyxigt att det finns mat i kylen och att få sova en hel natt. Jag är inte alls van vid det.

 För ett halvår sedan såg livet helt annorlunda ut. Patrik stod och diskade i en källare hos scientologerna på The Saint Hill College i England från åtta på morgonen till elva på kvällen. 

 - Jag skulle straffas och folk som varit mina vänner gick förbi mig utan att prata med mig. Deras ögon var helt tomma. Det var som att jag var död. 

 Hans mamma Kristina tänder en cigarett.

 - Det är rena tortyren. Jag är oerhört glad att du lyckades ta dig ifrån sekten, säger hon upprört.

"Jag drevs mot vansinnet"

 I höstas rymde Patrik från scientologerna. Han packade en liten väska, tog sig förbi kameror och säkerhetsvakter och sprang genom en skog för att komma till en tågstation. 

 - Jag var tvungen att göra slut på det. Jag drevs allt närmare vansinnet. 

 Patrik kom till England när han var 16 år. Patriks pappa, som är scientolog, ville att han skulle arbeta och studera den mest avancerade teknologin. 

 - Jag har alltid sett upp till pappa och han blev väldigt besviken när jag rymde. Det var därför jag åkte tillbaka igen, innan jag bröt för gott.

 Patrik var bara åtta år när han började på Studema i Stockholm, en friskola där L. Ron Hubbards texter pluggas flitigt. Trots det beskriver han sin uppväxt som relativt vanlig.

Levde väldigt isolerat

 - Men i England var det väldigt extremt. Vi levde helt isolerat och träffade nästan inga "voggs", alltså andra människor.

 Patrik tar fram ett papper och ritar och förklarar. Medlemmarna i England är strikt uppdelade efter rangordning och tvingas jobba stenhårt med att sälja material och värva folk. Lönen var runt 100 kronor i veckan och ibland var de tvungna att hålla sig vakna i flera dygn. De var nästan aldrig lediga.

 - Vi fick väldigt lite att äta också och maten var kass. Vid frukosten kunde det finnas toast, men inget smör och cornflakes utan mjölk.

 Den kritiken tillbakavisar scientologerna i England.

 - Vi har en femstjärnig restaurang med en kock som har ett internationellt rykte. Det är ett utmärkt ställe att äta på, säger Graeme Wilson, pressansvarig.

"Svårt bemöta kritik"

 Han säger också att det är svårt att bemöta kritik från en enskild person.

 - Alla som kommer och studerar på the Church of Scientology Saint Hill är erfordrade att sova och äta rätt. Det står i riktlinjerna i ÒStudents Guide to Acceptable Behaviour", säger Graeme Wilson.

 Den övriga kritiken väljer de att inte kommentera.

 Patrik berättar att studenterna tvingas ta en massa kurser, genomgå tester, svara på ingående frågor om sitt liv och redovisa sina mest privata tankar.

 - Det är ett väldigt effektiv sätt att hjärntvätta folk på.

 Patrik var duktig på att sälja material och steg snabbt i rang. Totalt rekryterade han 14 nya medlemmar.

 - Det är väldigt tragiskt. Några av dem fortfarande är med.

 Scientologerna var mycket ovillig att släppa Patrik och menar nu att han är skyldig 60000 kronor för kurser han gått.

 - Jag har räknat ut att jag jobbat 9650 timmar åt dem på ett och ett halvt år. Jag är inte skyldig dem något.

Brutit helt med pappan

 Han har nu brutit helt med sin pappa och skaffat hemligt telefonnummer. Men mejlen fortsätter att strömma in från scientologerna. 

 Är du inte rädd för att berätta om det här?

 - Nej, jag är inte rädd för dem. Jag hoppas att jag kan hjälpa någon genom att berätta. Nu ser jag fram emot att börja gymnasiet och ta igen sånt jag missat.


Scientologirörelsen skapades av L. Ron Hubbard