Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Liv, 23, förändrade allt – efter dotterns reaktion

När Liv Ringströms dotter sa att hon var missnöjd med sitt utseende bestämde hon sig för att sluta må dåligt över sin egen kropp. Foto: Privat
I ett öppenhjärtigt blogginlägg skriver Liv Ringström om sin egen kroppsångest och hur lätt det är att den överförs till barnen. Foto: Privat
Foto: Privat

När Liv Ringström, 23, hörde sin dotter säga att hon var missnöjd med sitt utseende fick hon nog.

– Det var då det slog mig. Hon lät som jag. Jag bestämde mig. Nu slutar jag må dåligt över min egen kropp, berättar hon.

Liv Ringström, som bor i Trollhättan, har själv tidigare haft problem med kroppsfixering och ätstörningar.

– Det var i tonåren, ganska tidigt. Jag såg mig själv i spegeln och hittade fel på alla sätt. Inte bara att jag tyckte att jag var stor, fast jag vägde 47 kilo. Men jag ville inte äta. Jag ville bara se att det gick nedåt på vågen, berättar hon.

I dag är Liv 23 år, har två döttrar på sju och ett år och är bonusmamma till ytterligare en tjej som är nio.

– Jag är med i en mammagrupp, och där hör jag ju att de är missnöjda med sitt utseende, de har fått extra gravidkilon, och det är klart att kroppen förändras av graviditeter, säger hon.

"Jag kan välja"

I ett öppenhjärtigt blogginlägg skriver Liv Ringström: "Jag har en mjuk mage, jag har en ledsen navel och små bristningar. Idag väger jag mer än vad jag gjorde då men det har ingen betydelse, jag kan välja att bli mindre eller större, jag kan välja hur jag vill forma min kropp men även om jag inte kan få bort bristningarna så kan jag sudda ut det negativa tänket".

Hon beskriver också när en av döttrarna kom hem och sa att hon tyckte att hon inte var "tillräckligt fin". Det blev ett uppvaknande.

– Jag insåg att jag kan stå framför spegeln och säga att näsan är fel, att byxorna är trånga, att jag inte ser bra ut. Jag insåg att de hör mig, att de ser mig. Jag insåg att vi påverkar mer än vi tror, säger hon.

Press på unga tjejer

Nu vill hon lära sig att acceptera varenda centimeter av sig själv. För sin egen skull, men mest för sina döttrars. "Man ska trivas med sin kropp för man kommer tillbringa hela sitt liv i den, skriver hon.

– Vi blir påverkade av så mycket, av hur kroppsidealen ska se ut, av hur medierna beskriver, av det vi själva gör i sociala medier. Jag tror att pressen på unga tjejer har blivit mycket större.

Liv Ringström blev mamma redan när hon var 16 och hon tror att det ger henne en unik relation till sina döttrar.

– Många sa att det skulle vara svårt, och visst var det en utmaning. Men jag har växt mycket som människa, och att vi är så nära i ålder gör det till en annan typ av gemenskap, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!