När Liv Ringströms dotter sa att hon var missnöjd med sitt utseende bestämde hon sig för att sluta må dåligt över sin egen kropp. Foto: PrivatNär Liv Ringströms dotter sa att hon var missnöjd med sitt utseende bestämde hon sig för att sluta må dåligt över sin egen kropp. Foto: Privat
När Liv Ringströms dotter sa att hon var missnöjd med sitt utseende bestämde hon sig för att sluta må dåligt över sin egen kropp. Foto: Privat
I ett öppenhjärtigt blogginlägg skriver Liv Ringström om sin egen kroppsångest och hur lätt det är att den överförs till barnen. Foto: PrivatI ett öppenhjärtigt blogginlägg skriver Liv Ringström om sin egen kroppsångest och hur lätt det är att den överförs till barnen. Foto: Privat
I ett öppenhjärtigt blogginlägg skriver Liv Ringström om sin egen kroppsångest och hur lätt det är att den överförs till barnen. Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat

Liv, 23, förändrade allt – efter dotterns reaktion

Publicerad

När Liv Ringström, 23, hörde sin dotter säga att hon var missnöjd med sitt utseende fick hon nog.

– Det var då det slog mig. Hon lät som jag. Jag bestämde mig. Nu slutar jag må dåligt över min egen kropp, berättar hon.

Liv Ringström, som bor i Trollhättan, har själv tidigare haft problem med kroppsfixering och ätstörningar.

– Det var i tonåren, ganska tidigt. Jag såg mig själv i spegeln och hittade fel på alla sätt. Inte bara att jag tyckte att jag var stor, fast jag vägde 47 kilo. Men jag ville inte äta. Jag ville bara se att det gick nedåt på vågen, berättar hon.

I dag är Liv 23 år, har två döttrar på sju och ett år och är bonusmamma till ytterligare en tjej som är nio.

– Jag är med i en mammagrupp, och där hör jag ju att de är missnöjda med sitt utseende, de har fått extra gravidkilon, och det är klart att kroppen förändras av graviditeter, säger hon.

"Jag kan välja"

I ett öppenhjärtigt blogginlägg skriver Liv Ringström: "Jag har en mjuk mage, jag har en ledsen navel och små bristningar. Idag väger jag mer än vad jag gjorde då men det har ingen betydelse, jag kan välja att bli mindre eller större, jag kan välja hur jag vill forma min kropp men även om jag inte kan få bort bristningarna så kan jag sudda ut det negativa tänket".

Hon beskriver också när en av döttrarna kom hem och sa att hon tyckte att hon inte var "tillräckligt fin". Det blev ett uppvaknande.

– Jag insåg att jag kan stå framför spegeln och säga att näsan är fel, att byxorna är trånga, att jag inte ser bra ut. Jag insåg att de hör mig, att de ser mig. Jag insåg att vi påverkar mer än vi tror, säger hon.

Press på unga tjejer

Nu vill hon lära sig att acceptera varenda centimeter av sig själv. För sin egen skull, men mest för sina döttrars. "Man ska trivas med sin kropp för man kommer tillbringa hela sitt liv i den, skriver hon.

– Vi blir påverkade av så mycket, av hur kroppsidealen ska se ut, av hur medierna beskriver, av det vi själva gör i sociala medier. Jag tror att pressen på unga tjejer har blivit mycket större.

Liv Ringström blev mamma redan när hon var 16 och hon tror att det ger henne en unik relation till sina döttrar.

– Många sa att det skulle vara svårt, och visst var det en utmaning. Men jag har växt mycket som människa, och att vi är så nära i ålder gör det till en annan typ av gemenskap, säger hon.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER