Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Liselotts mamma blev neddrogad på boendet

Liselotts mamma blev övermedicinerad på sitt äldreboende.
Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Foto: SHUTTERSTOCK

Liselotts mamma Ulla blev övermedicinerad med lugnande medel på sitt äldreboende i Göteborg. Nu riktar inspektionen för vård och omsorg kritik till primärvården som ordinerat och skrivit ut läkemedlen till Ulla.

– Hon var så mycket bättre både psykiskt och fysiskt innan alla mediciner sattes in. Hon blev i stort sett neddrogad, säger Liselott.

Det var under våren 2016 som Liselott märkte allt mer att hennes mamma mådde allt sämre. 

– Hon har alltid varit pigg trots sin demens. Till och med starkare än mig fysiskt. När jag såg att hon blev allt svagare förstod jag inte först att det kunde bero på medicinerna.

När Ulla började må allt sämre sattes vätskedrivande mediciner in. Hon insjuknade i Lunginflammation under sommaren 2016 och lades in på sjukhus. Där togs alla mediciner bort.

Liselott gjorde en anmälan gällande den kraftiga medicineringen till Inspektionen för vård och omsorg som nu har kommit fram till att Ulla blev felbehandlad. I sitt beslut understryks att medicinering ska följas upp och de är kritiska till att Ulla fick vätskedrivande medel efter att ha blivit akut sjuk. De anser också att Ullas journal hos primärvården brister när det gäller varför hon skulle ha olika mediciner och hur mycket.  Nu riktar de sin kritik till den berörda vårdcentralen vars läkare skrivit ut medicinerna och inte skött Ullas journaler rätt.

– Den ordinarie sjuksköterskan på boendet hade varit borta en tid men när hon kom tillbaka reagerade hon direkt på att mamma hade fått så mycket mediciner ordinerade till sig.

LÄS MER: Demenssjuk man dog – efter trygghetslarm tagits bort 

Vet du om några åtgärder kommer att vidtas?

– IVO har slagit fast att bristerna har förekommit men de kommer inte vidta några åtgärder, jag tycker det är ganska nonchalant. 

– Nu har jag ställt krav på att jag vill veta vad hon får i sig.

Hur mår din mamma i dag?

– Hon mår inte jättebra. Hon har tappat mycket av sin fysiska kraft. Hon sitter nu i rullstol och hon är även svagare psykiskt. 

– Jag har upplevt många brister inom sjukvården men inte på det här sättet. Jag tycker det är jättedåligt att läkaren från vårdcentralen bara har skrivit ut mediciner utan att varken träffa henne eller följa upp hennes medicinering. 

LÄS MER: Läkare på vårdcentral anmäls – hänvisade patienter till Gud 

Olika journalsystem

Katarina Wikström är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Göteborgs stad och har tagit del av både Liselotts anmälan och IVO:s beslut. 

– Det här felet har inträffat till stor del för att vi har ett journalsystem och primärvården ett annat. Vi försöker ständigt arbeta med den problematiken. På grund av att det är så finns det en risk att det blir fel.