Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lisebergskaninen först i världen med att flyga här

Lisebergskaninen var med och slog världsrekord under fredagen.
Foto: Pressbild
Som första luftballong någonsin tog den sig över Sveriges högsta bergstopp.
Foto: Pressbild

För första gången någonsin har en luftballong flugit över Sveriges högsta bergstopp.

Initiativtagare till expeditionen Robin Trygg, årets äventyrare 2016, fick oväntad hjälp av en grön kanin från Göteborg.

– Han visste ju att han skulle få låna en ballong av oss, men han visste inte att den skulle vara i form av en kanin förrän strax innan flygningen, säger Katarina Warnström, pressansvarig på Liseberg.

Under fredagsmorgonen slogs ett världsrekord i Lappland, med en göteborgsk anknytning. Som första luftballong i världen passerade då Lisebergs luftballong, en 36 meter hög Lisebergskanin, 50 meter över Kebnekaises sydtopp - Sveriges högsta punkt.

Ballongen flögs av piloterna Yashar Modiri och Peter Magnusson från äventyrsföretaget Peak Experience som sköter flygningarna med Lisebergs luftballong.


LÄS OCKSÅ: Titta – Lisebergskaninen flyger 


Med i korgen fanns dessutom, Carl-Johan Olofsson från Arméjägarbataljonen som är expert på terrängen i området, fotograf Anna Lindahl och äventyraren Robin Trygg som varit drivande i projektet, skriver Liseberg i ett pressmeddelande.

"Perfekta förhållanden"

Expeditionen har förberetts under flera veckor – och föll mycket väl ut.

– Vädret är nyckfullt och terrängen i området är oförlåtlig men idag hade vi perfekta förhållanden och allt gick över förväntan, säger ballongpiloten Yashar Modiri pressmeddelandet.

Lisebergskaninen blev symbol för nöjesparken i samband med 60-årsjubileet år 1983. 30 år senare, år 2013, firade Liseberg 90-årsjubileum och invigde då det nya barnområdet Kaninlandet. Det innehåller – utöver livs levande Lisebergskaniner – stor lekplats, nya restauranger och sju nya åkattraktioner.


Få de senaste västsvenska nyheterna i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.