Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lisebergskaninen först i världen med att flyga här

Lisebergskaninen var med och slog världsrekord under fredagen. Foto: Pressbild
Som första luftballong någonsin tog den sig över Sveriges högsta bergstopp. Foto: Pressbild

För första gången någonsin har en luftballong flugit över Sveriges högsta bergstopp.

Initiativtagare till expeditionen Robin Trygg, årets äventyrare 2016, fick oväntad hjälp av en grön kanin från Göteborg.

– Han visste ju att han skulle få låna en ballong av oss, men han visste inte att den skulle vara i form av en kanin förrän strax innan flygningen, säger Katarina Warnström, pressansvarig på Liseberg.

Under fredagsmorgonen slogs ett världsrekord i Lappland, med en göteborgsk anknytning. Som första luftballong i världen passerade då Lisebergs luftballong, en 36 meter hög Lisebergskanin, 50 meter över Kebnekaises sydtopp - Sveriges högsta punkt.

Ballongen flögs av piloterna Yashar Modiri och Peter Magnusson från äventyrsföretaget Peak Experience som sköter flygningarna med Lisebergs luftballong.

 

LÄS OCKSÅ: Titta – Lisebergskaninen flyger 

 

Med i korgen fanns dessutom, Carl-Johan Olofsson från Arméjägarbataljonen som är expert på terrängen i området, fotograf Anna Lindahl och äventyraren Robin Trygg som varit drivande i projektet, skriver Liseberg i ett pressmeddelande.

"Perfekta förhållanden"

Expeditionen har förberetts under flera veckor – och föll mycket väl ut.

– Vädret är nyckfullt och terrängen i området är oförlåtlig men idag hade vi perfekta förhållanden och allt gick över förväntan, säger ballongpiloten Yashar Modiri pressmeddelandet.

Lisebergskaninen blev symbol för nöjesparken i samband med 60-årsjubileet år 1983. 30 år senare, år 2013, firade Liseberg 90-årsjubileum och invigde då det nya barnområdet Kaninlandet. Det innehåller – utöver livs levande Lisebergskaniner – stor lekplats, nya restauranger och sju nya åkattraktioner.

 

Få de senaste västsvenska nyheterna i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.