Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lisebergsbesökarna snuvas på vrålåket

Lisebergs jättesatsning Valkyria är inte klar när nöjesparken slår upp sina portar på lördag.
Foto: Jonathan Berntsson
Lisebergs vision om hur Valkyria ska se ut när allt är klart.
Foto: Liseberg
Valkyria är Lisebergs stora satsning för året.
Foto: LISEBERG

Det är Lisebergs största och dyraste projekt någonsin – men när nöjesparken öppnar på lördag är supersatsningen Valkyria långt ifrån färdig.

Ett fiasko?

– Det kan man väl säga, svarar Andreas Andersen, Lisebergs vd.

Liseberg fyller 95 år och på lördag slår nöjesparken upp sina portar för ännu en säsong. På torsdagen hade man pressvisning för den nya slänggungan – men med all respekt för gungorna så är det en helt annan attraktion som är i fokus i år:

Valkyria. 

Bergochdalbanornas Rolls-Royce, som Lisebergs vd Andreas Andersen beskrivit den.

Delar av Liseberg är fortfarande en byggarbetsplats.
Foto: Jonathan Berntsson

"Är svårt att bygga"

Valkyria ersätter Kanonen och kommer bli Europas största så kallade "dive coaster" med en högsta punkt belägen 47 meter ovanför marken. Maxhastigheten blir 105 kilometer – och det blir ett fall på 50 meter.

LÄS MER: Här är Lisebergs nya supersatsning Valkyria

Men bara dagar före premiären är det mycket som återstår och delar av Liseberg är fortfarande en byggarbetsplats när besökarna kommer till nöjesparken på lördag. På frågan om det är att betrakta som ett fiasko svarar Andreas Andersen:

– Det kan man väl säga. Men redan förra året stod det klart för oss att vi inte skulle vara klara med Valkyria till säsongspremiären. Det är vårt största, mest komplicerade och dyraste projekt någonsin i parken. Det är svårt att bygga mellan säsongerna som blir längre och längre.

"Redan förra året stod det klart för oss att vi inte skulle vara klara med Valkyria till säsongspremiären", säger Lisebergs vd Andreas Andersen.
Foto: Evelina Nedlund

Han fortsätter:

– Fiasko ... jag vet inte. Jag tror att de som kommer senare i sommar kommer bli ganska glada över det som vi byggt.

Stora problem med leran

Att Valkyria inte skulle stå klar redan till helgen har man alltså vetat om länge, men den göteborgska leran har varit extra besvärlig och svår att bygga i. Något som ställt till det.

Delar av bergochdalbana kommer gå under marken och just nu är det fokus på att göra klart tunneln som ligger alldeles i närheten den nya slänggungan.

LÄS MER: Så blir Lisebergs nya superattraktion

Den nya slänggungan står klar till premiären på lördag.
Foto: Evelina Nedlund

– Vi har kommit ganska långt med att bygga tunneln och senare i maj samlar vi ihop de delarna i attraktionen. Sedan ska vi testa, lägga lock på tunneln och så kör vi, säger Andreas Andersen.

Sagoslottet och den gamla slänggungan fick rivas för att Liseberg skulle kunna göra plats för Valkyria. Exakt när det blir dags för första åkturen är fortfarande oklart.

– Vi kan inte lova någonting vi inte kan hålla, så det blir senare till sommaren, säger Andreas Andersen.


Både Liseberg och Gröna lund slår upp portarna i helgen.