Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lisebergs vd om krisen: Vi kommer att fixa det här

Lisebergs vd Andreas Andersen.
Foto: ADAM IHSE/TT
Det är oklart när Liseberg kommer att kunna öppna.
Foto: ADAM IHSE/TT

Personal har korttidspermitterats. Varsel förbereds. Ingen vet när Liseberg kan öppna – och frågan är hur länge parken klarar att hålla stängt.

– Vi klarar det ganska länge, men det är klart att det också får väldigt stora konsekvenser. Det är inte en fråga om ifall vi överlever, utan om vilket skick vi kommer att vara i när vi kommer ut på andra sidan. Vi kommer att fixa det här – frågan är till vilket pris, säger vd:n Andreas Andersen till Göteborgs-Posten.

Liseberg skulle egentligen ha slagit upp portarna för säsongen den 25 april. Men i nuläget vet ingen när nöjesparken kan öppna på grund av coronapandemin.

Man har korttidspermitterat 270 medarbetare och avstått från att skriva kontrakt med över 2 000 säsongsanställda. Varsel förbereds också. Men vd:n Andreas Andersen är övertygad om att Liseberg kommer att ta sig igenom coronakrisen.

– Jag trivs trots allt bra i detta – jag tycker det är superspännande också. Vi förlorar förstås på det, men vi får också chansen att tänka kreativt och ifrågasätta oss själva. Det är inte så dumt. Det här kommer att få konsekvenser inte bara för 2020, utan också 2021 och 2022. Jag tror att konsten ligger i att hitta balansen mellan de kortsiktiga och de långsiktiga åtgärderna, säger Andreas Andersen till tidningen.

Tappar mellan fyra och tio miljoner i omsättning varje dag

Liseberg tappar mellan fyra och tio miljoner kronor i omsättning för varje dag som man måste hålla stängt. Men det ekonomiska läget påverkar enligt Andreas Andersen inte nöjesparkens stora projekt som ett nytt familjehotell och vattenpark.

– För det första har vi en stark balansräkning och i grunden en sund ekonomi. Sedan är inte finansieringsmodellen för hotellet och vattenparken upphängd på nöjesparken. Det är inte så att vi ska ta kassaflöde från nöjesparken och skjuta in i projektet, utan det står på egna ben. Och det tredje är att det är ett långsiktigt projekt. Självklart ska vi vara kloka och varsamma i vad vi gör nu, men det handlar också om vår långsiktiga överlevnad, säger han till tidningen.