Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Andreas Andersen lämnar Liseberg: ”Priset för högt”

Andreas Andersen.Foto: HENRIK JANSSON
Lisebergs sommarsäsong har precis dragit i gång.Foto: HENRIK JANSSON

Andreas Andersen, Lisebergs vd, lämnar sin post.

Orsaken är familjeskäl.

– När det personliga priset blir för högt kan det vara dags att tänka nytt, säger Andreas Andersen.

Andreas Andersen har suttit på vd-posten sedan 2011 då han efterträdde Mats Wedin.

– Andreas har gjort ett helt fantastiskt arbete som vd för Liseberg och han lämnar ett mycket välskött och välfungerande bolag efter sig. Det gäller för oss att hitta rätt person som kan fortsätta leda Liseberg in i framtiden, säger Christer Holmgren, styrelseordförande Liseberg, i ett uttalande.

Under alla år har Andreas Andersen pendlat mellan jobbet i Göteborg och hemmet i Köpenhamn. Och det är avståndet till nära och kära som nu har fått honom att fatta beslutet att lämna sin tjänst.

Nya jobbet är redan klart – som direktör inom Tivoli-koncernen i Köpenhamn

– Det är inte helt okomplicerat att bo långt bort från sin familj och sitt nätverk. Någon gång måste man välja. Jag måste närmare min familj i Köpenhamn, och när den här chansen erbjöds kunde jag inte säga nej. Men det är trist att lämna Liseberg, det är en verksamhet jag älskar högt, säger Andersen.

”Personliga priset för högt”

Andreas Andersen har tidigare berättar i tidningen Chef om den tuffa starten när han tillträdde jobbet som vd för Liseberg.

När han kom till Göteborg blev hans uppgift att vända Nöjesparkens negativa trend med dalade besökssiffror, och enligt hans uppdragsgivare har han lyckats med uppgiften.

Men det har krävts många arbetstimmar och ett stort personligt engagemang.

– Ett jobb som det här är självklart coolt, men det är också fantastiskt krävande. Det är också så att när man dedikerat sig till en uppgift som denna så kommer det med ett personligt pris. Och när det personliga priset blir för högt kan det vara dags att tänka nytt, säger Andersen.

Andreas Andersen, samma år som han tillträdde som vd för Liseberg.Foto: ANNA BERGKVIST / GT/EXPRESSEN

Sprucket äktenskap

För Andreas Andersen har det personliga priset bland annat kommit i form av en sprucken kärlek. Efter 13 års äktenskap valde Andreas Andersen och hans make att 2015 gå skiljda vägar.

I en intervju från 2017 berättar han:

– Det fanns ingen plats för att fokusera på annat än jobbet, det är något jag kan ångra i dag. Det är svårt att se det själv när man står mitt i det, då väljer man att jobba hela tiden för att bara komma vidare. De första åren var tuffa men jag överlevde det, men det är nog inget jag skulle göra om.

I Köpenhamn har Andreas Andersen – förutom vänner – även en mor, en syster och liten dotter.

– Hon är 11 år nu. Vi har aldrig bott i samma stad, och hon är jätteglad att pappa kommer hem.

Lisebergs styrelse tillsammans med Göteborgs stad inleder inom kort en rekryteringsprocess för att hitta en ny vd. Christer Holmgren, styrelseordförande Liseberg säger att han har goda förhoppningar att hitta en ersättare för Andersen, men att det kommer att ta tid.