Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lisebergs satsning är den högsta i Europa

Loke tar upp kampen mot Balder i nya konceptområdet "Myter och legender" på Liseberg. Foto: Liseberg
Förra sommaren gjorde Håkan Hellström succé på Ullevi. Nu hyllas han på Liseberg med pop up-attraktionen Klubbland. Foto: ANDERS YLANDER

Nya området "Myter och legender" med inspiration från nordiska gudasagor är Lisebergs stora satsning inför säsongen 2017.

Attraktionen Loke blir Europas högsta i sitt slag – åkarna svingas 42 meter upp i luften.

– Den är supermycket läskigare än SpinRock och nästan dubbelt så hög, säger Katarina Warnström, pressansvarig på Liseberg.

När Liseberg slår upp portarna den 22 april för en ny säsong har ett nytt område vuxit fram kring berg- och dalbanan Balder. Det är konceptet "Myter och legender" med en ny, stor åkattraktion – Loke.

Loke är en så kallad gyroswing-attraktion där åkaren sitter med ansiktet utåt i en roterande gondol. Benen hänger fritt och som högst hamnar gondolen på 42 meters höjd.

Nordiska gudasagor

Det nya området som hämtat inspiration från nordiska gudasagor kommer att utvecklas under två år. Till sommarsäsongen 2018 kommer åkattraktionen Valkyria, en så kallad dive coaster, en berg- och dalbana med ett första fall som är lodrätt.

– Nya Loke symboliserar den mytologiska idén om kampen mellan Loke och Balder, det onda och det goda, berättar Katarina Warnström, pressansvarig på Liseberg.

Loke var enligt mytologin en ondsint jätte i Asgård som smidde planer på att förgöra den gode och älskade guden Balder.

– Svingarmen på Loke är så lång att åkaren kommer väldigt nära Balder. Det känns som om man ska krascha in i ramverket på berg- och dalbanan, säger Katarina Warnström.

 

LÄS MER: Liseberg presenterar nyheter

 

100 kilometer i timmen

Loke är dubbelt så hög som föregångaren SpinRock och åkaren svingas i en hastighet på 100 kilometer i timmen rakt ner mot Balder.

Katarina Warnström konstaterar att det kommer att vara "modet snarare än åldern som sållar agnarna från vetet när det gäller vilka som ställer sig i Loke-kön".

 

Lisebergskaninen hälsar välkommen. Foto: ANDERS YLANDER

 

Längdgränsen är 130 centimeter och hon tror att större barn, tonåringar och tuffa vuxna är de som lockas av den nya attraktionen.

– Den är supermycket läskigare än SpinRock, säger hon. 

Hellström-hyllning

En annan nyhet för säsongen är Klubbland, en hyllning till stadens store son Håkan Hellström. Det är en pop up-utställning som kommer att finnas i parken under 2017, placerad vid stora scenen där Evert Taubes värld tidigare låg.

– Klubbland, namnet är taget från en av Håkans låttitlar, blir en upplevelseattraktion kring Håkans liv och musik som kommit till genom ett samarbete mellan Liseberg och artistens skivbolag. Håkan har själv till viss del varit delaktig i byggandet av utställningen, säger Katarina Warnström.

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android