Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lisebergs nya krisplan – för att kunna öppna

Andreas Andersen på Liseberg berättar hur coronapandemin påverkat dem.
Det ekar tomt på nöjesparken Liseberg på grund av coronapandemin.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Andersen och Liseberg har en ny plan för att få öppna – och allt sköts på mobiltelefonen.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Andersen, vd på Liseberg.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Liseberg håller fortsatt stängt på grund av coronapandemin.

Det har lett till hundratals miljoner i förlorad inkomst.

Nu har nöjesparken en ny plan för att få öppna – och allt sköts på mobiltelefonen, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Coronakrisen slår hårt mot Sveriges nöjesparker. 

Liseberg håller stängt under sommarsäsongen, vilket innebär runt 800 miljoner kronor i förlorad omsättning.

– Det är mycket allvarligt för en verksamhet som vår. Vi kommer klara oss trots en tappad sommarsäsong men desto längre vi har stängt desto större ekonomiska konsekvenser. Det drabbar även våra framtida investeringsförmågor, har Andreas Andersen, vd på Liseberg, tidigare sagt till GT.

Men nu har nöjesparken en plan för att kunna få öppna och det hela utspelar sig i en app.

– Besöket börjar faktiskt hemma. För att kunna ta sig in i parken måste man reservera sin plats innan besöket. Det gör att man får sin biljett som man sedan skannar när man tar sig in i parken, för att undvika kö vid ingången, säger Andreas Andersen till SVT Nyheter Väst.

Virtuella köer

De planerar också att införa så kallade virtuella köer till attraktionerna, för att minska trängsel som uppstår vid köer.

– Tanken är att man bokar sin plats på sin mobil i appen. Man skriver in hur många man är och får en plats i kön. Sedan kan man se i appen och på skylten när det är tid att åka, säger Andreas Andersen till SVT Nyheter Väst.

Liseberg har vidtagit en rad åtgärder för att öka säkerheten för gästerna och för att få kunna öppna igen. Besökarna ska köpa sina biljetter online, de inför virtuella köer och de ändrar sina städrutiner.

Liseberg kommer inte att kunna öppna till sommaren, men Andreas Andersen är hoppfull om att de nya lösningarna ska kunna räcka till att de får öppna efter sommaren.

– Vi har Halloween, vi har jul. Så vi hoppas att vi kommer att få användning av det här mycket detaljerade protokollet, säger Andreas Andersen till SVT Nyheter Väst..

Inte stängt sedan andra världskriget

Liseberg har aldrig behövt ställa in en hel sommarsäsong tidigare. Senaste gången som nöjesfältet behövde hållas stängt under sommaren var under andra världskriget. Men då handlade det bara om en uppskjuten premiär. 

– Detta är i så fall första gången. Man har tidigare senarelagt en premiär under andra världskriget. Det har aldrig varit stängt en hel sommar, berättade Andreas Andersen i en tidigare intervju.

Se mer:

Vd Andreas Andersen: "Det är bara att gilla läget".