Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lisebergs klassiker som försvinner

Pariserhjulet har funnits sedan 1967, men nu försvinner klassikern från Liseberg efter säsongen. Foto: Henrik Jansson
Julia Vasilis, informationschef på Liseberg berättar att det är mycket pengar som är inblandade i satsningen. Foto: Henrik Jansson
Även Uppskjutet försvinner när nöjesparken stänger efter säsongen den 11 oktober. Foto: Henrik Jansson
Den höjdrädde kanske är nöjd med styrelsens beslut, för även Höjdskräcken som funnits i 15 år tas bort till förmån för den nya trädgårdssatsningen. Foto: Henrik Jansson

En 48 år lång epok går i graven. GT kan i dag avslöja att det anrika pariserhjulet försvinner från Liseberg efter säsongen.

Försvinner gör också Uppskjutet och Höjdskräcken - det till förmån för en ny trädgårdssatsning med flera nya attraktioner uppe på Liseberget.

– Det är stora investeringar vi pratar om. Om vi tittar på hela greppet vi tar så är det ambitiöst, det är inget fjuttigt, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

De här attraktionerna försvinner från Liseberg

- Pariserhjulet, sedan 1967, alltså i 48 år, har en av parkens äldsta attraktioner gett besökarna fin utsikt över Göteborg. Attraktionen är till och med äldre än Flumeride.

- Uppskjutet, i 19 år fick attraktionen det att kittla i magen på den som satte sig och sedan sköts 60 meter upp i luften på två sekunder.

- Höjdskräcken, år 2000 var den parkens nya attraktion. Inget för den höjdrädda. Du blir sittande 60 meter upp innan du pressas ner mot marken. Snabbare än fritt fall.

Det här visste du inte om Liseberg

1923 föreläste ingen mindre än Albert Einstein om relativitetsteorin i Kongresshallen.

De första radiobilarna invigdes redan 1927

Det första Lisebergstornet brändes ner av en pyroman 1938.

Nöjesparken hade en minigolfbana så sent som 1979.

Michael Jackson besökte Liseberg, närmare bestämt fredagen den 10 juni 1988.

Rondo är en showkrog men var från början ett danspalats som 1940 hette Rotundan, men göteborgarna sa Rota.

1987 fanns planer på att attraktionen Sagoslottet skulle rivas till säsongen 1992. Den skulle ersättas av en ny byggnad. Men står drygt 25 år senare fortfarande på samma plats

Källa: Lisepedia

Vilken attraktion kommer du sakna mest?

Nordens största nöjespark Liseberg är i ständig förändring. Nu kan GT avslöja delar av planerna inför nästa säsong och det är stora planer där flera klassiker försvinner.

– Vi kommer ta bort tre attraktioner, det är Pariserhjulet Uppskjutet och Höjdskräcken, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

Det anrika pariserhjulet med fin utsikt över hela staden har stått på Liseberget sedan 1967 och är en av de äldsta attraktionerna i hela parken - till och med äldre än Flumeride.

Bestämdes under styrelsemöte

Uppskjutet och Höjdskräcken är inte fullt så gamla. År 1996 respektive 2000 var de nya tillskott på Liseberg. Och planerna för Liseberget bestämdes på ett styrelsemöte under torsdagskvällen.

– Styrelsen sa under mötet ja till investeringsbudgeten som de tidigare tittat på men det här är det slutliga ok:et på att vi kör, säger Julia Vasilis.

De tre attraktionerna tas bort till förmån för en helt ny satsning. När parken stänger för säsongen där de står i dag ska det skapas en helt ny trädgård. Och det finns två anledningar till att trion karuseller försvinner.

– Dels tar vi ett helhetsgrepp runt hela området där de ligger, det är en del av Liseberg som är lite otillgänglig där få gäster rör sig. Vi vill öppna den delen och göra den delen ännu grönare och öppna den för fler, säger Julia Vasilis och tillägger:

– Vi kommer skapa en ny trädgård som är en del av trädgårdssamarbete som heter Gothenburg green world

Tillkommer helt nya attraktioner

Den andra anledningen, berättar Julia Vasilis, är att den typen av höjdattraktioner måste tas ned med jämna mellanrum för att kunna renoveras.

– Det tar ganska lång tid och då får man välja om man vill sätta upp dem igen eller ta dit nya attraktioner, säger hon.

Men Lisebergsbesökarna behöver inte misströsta. I den nya trädgårdssatsningen kommer det tillkomma tre nya attraktioner – men vad det blir är fortfarande en hemlighet som Liseberg vill hålla på ett tag till.

– Det avslöjar vi efter årsskiftet. Men jag kan säga att det är stora investeringar vi pratar om. Om vi tittar på hela greppet vi tar är det ambitiöst, det är inget fjuttigt, säger Julia Vasilis.

Är det attraktioner för små eller stora?

– Det kan jag inte säga ännu.

Planer finns också för restaurangen Tyrolen och dess uteservering som ligger in anslutning till berget.

Arbetet startar när parken stänger

Arbetet med den nya trädgårdssatsningen startar direkt när parken stänger för säsongen den 11 oktober. Vill du åka dina favoriter en sista gång så får du passa på.

– Det kommer att påbörjas så fort det bara går. Nu är vi i en planeringsfas där man lägger upp arbetet och allt det som hör till.

Är den nya satsningen klar till premiären nästa vår?

– När det gäller allt som byggs på Liseberg är det månaderna oktober till april man har att röra sig med så ja det ska vara klar när parken öppnar i april nästa år.

Det är fortfarande oklart vad den nya satsningen med trädgården och de nya attraktionerna kommer kosta för Liseberg, men det handlar om mycket pengar.

– Det är svårt att gå ut med en siffra innan man fått in alla uppgifter för offerter men det är en stor investering vi pratar om, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.