Pariserhjulet har funnits sedan 1967, men nu försvinner klassikern från Liseberg efter säsongen. Foto: Henrik JanssonPariserhjulet har funnits sedan 1967, men nu försvinner klassikern från Liseberg efter säsongen. Foto: Henrik Jansson
Pariserhjulet har funnits sedan 1967, men nu försvinner klassikern från Liseberg efter säsongen.  Foto: Henrik Jansson
Julia Vasilis, informationschef på Liseberg berättar att det är mycket pengar som är inblandade i satsningen. Foto: Henrik JanssonJulia Vasilis, informationschef på Liseberg berättar att det är mycket pengar som är inblandade i satsningen. Foto: Henrik Jansson
Julia Vasilis, informationschef på Liseberg berättar att det är mycket pengar som är inblandade i satsningen.  Foto: Henrik Jansson
Även Uppskjutet försvinner när nöjesparken stänger efter säsongen den 11 oktober. Foto: Henrik JanssonÄven Uppskjutet försvinner när nöjesparken stänger efter säsongen den 11 oktober. Foto: Henrik Jansson
Även Uppskjutet försvinner när nöjesparken stänger efter säsongen den 11 oktober.  Foto: Henrik Jansson
Den höjdrädde kanske är nöjd med styrelsens beslut, för även Höjdskräcken som funnits i 15 år tas bort till förmån för den nya trädgårdssatsningen. Foto: Henrik JanssonDen höjdrädde kanske är nöjd med styrelsens beslut, för även Höjdskräcken som funnits i 15 år tas bort till förmån för den nya trädgårdssatsningen. Foto: Henrik Jansson
Den höjdrädde kanske är nöjd med styrelsens beslut, för även Höjdskräcken som funnits i 15 år tas bort till förmån för den nya trädgårdssatsningen.  Foto: Henrik Jansson

Lisebergs klassiker som försvinner

Publicerad

En 48 år lång epok går i graven. GT kan i dag avslöja att det anrika pariserhjulet försvinner från Liseberg efter säsongen.

Försvinner gör också Uppskjutet och Höjdskräcken - det till förmån för en ny trädgårdssatsning med flera nya attraktioner uppe på Liseberget.

– Det är stora investeringar vi pratar om. Om vi tittar på hela greppet vi tar så är det ambitiöst, det är inget fjuttigt, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

Nordens största nöjespark Liseberg är i ständig förändring. Nu kan GT avslöja delar av planerna inför nästa säsong och det är stora planer där flera klassiker försvinner.

– Vi kommer ta bort tre attraktioner, det är Pariserhjulet Uppskjutet och Höjdskräcken, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

Det anrika pariserhjulet med fin utsikt över hela staden har stått på Liseberget sedan 1967 och är en av de äldsta attraktionerna i hela parken - till och med äldre än Flumeride.

Bestämdes under styrelsemöte

Uppskjutet och Höjdskräcken är inte fullt så gamla. År 1996 respektive 2000 var de nya tillskott på Liseberg. Och planerna för Liseberget bestämdes på ett styrelsemöte under torsdagskvällen.

– Styrelsen sa under mötet ja till investeringsbudgeten som de tidigare tittat på men det här är det slutliga ok:et på att vi kör, säger Julia Vasilis.

De tre attraktionerna tas bort till förmån för en helt ny satsning. När parken stänger för säsongen där de står i dag ska det skapas en helt ny trädgård. Och det finns två anledningar till att trion karuseller försvinner.

– Dels tar vi ett helhetsgrepp runt hela området där de ligger, det är en del av Liseberg som är lite otillgänglig där få gäster rör sig. Vi vill öppna den delen och göra den delen ännu grönare och öppna den för fler, säger Julia Vasilis och tillägger:

– Vi kommer skapa en ny trädgård som är en del av trädgårdssamarbete som heter Gothenburg green world

Tillkommer helt nya attraktioner

Den andra anledningen, berättar Julia Vasilis, är att den typen av höjdattraktioner måste tas ned med jämna mellanrum för att kunna renoveras.

– Det tar ganska lång tid och då får man välja om man vill sätta upp dem igen eller ta dit nya attraktioner, säger hon.

Men Lisebergsbesökarna behöver inte misströsta. I den nya trädgårdssatsningen kommer det tillkomma tre nya attraktioner – men vad det blir är fortfarande en hemlighet som Liseberg vill hålla på ett tag till.

– Det avslöjar vi efter årsskiftet. Men jag kan säga att det är stora investeringar vi pratar om. Om vi tittar på hela greppet vi tar är det ambitiöst, det är inget fjuttigt, säger Julia Vasilis.

Är det attraktioner för små eller stora?

– Det kan jag inte säga ännu.

Planer finns också för restaurangen Tyrolen och dess uteservering som ligger in anslutning till berget.

Arbetet startar när parken stänger

Arbetet med den nya trädgårdssatsningen startar direkt när parken stänger för säsongen den 11 oktober. Vill du åka dina favoriter en sista gång så får du passa på.

– Det kommer att påbörjas så fort det bara går. Nu är vi i en planeringsfas där man lägger upp arbetet och allt det som hör till.

Är den nya satsningen klar till premiären nästa vår?

– När det gäller allt som byggs på Liseberg är det månaderna oktober till april man har att röra sig med så ja det ska vara klar när parken öppnar i april nästa år.

Det är fortfarande oklart vad den nya satsningen med trädgården och de nya attraktionerna kommer kosta för Liseberg, men det handlar om mycket pengar.

– Det är svårt att gå ut med en siffra innan man fått in alla uppgifter för offerter men det är en stor investering vi pratar om, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER