Lisebergs ilska – taxibilar blockerar handikapplatser

Lisebergs säkerhetschef Anders Fridehäll.
Foto: Liseberg
Taxibilarna står på rad utanför Liseberg – och blockerar handikapplatserna.
Foto: Fredric Thomasson

De så kallade handikapplatserna finns utanför Liseberg för att personer med exempelvis rörelsehinder lätt ska kunna ta sig in i parken. 

Men de ockuperas – av taxichaufförer som ofta vägrar flytta sig och är där för att ragga kunder. 

– Vi kontaktar såväl polis som säkerhetsbolag och parkeringsbolag men bilarna kommer tillbaka, säger nöjesparkens säkerhetschef Anders Fridehäll. 

Det var när Fredric Thomasson skulle in på Liseberg för att kolla på sångaren Henrik Berggren som han möttes av en rad taxibilar utanför nöjesparken. Det kanske inte verkar konstigt – men i detta fall utnyttjade chaufförerna både handikapplatser och lastzoner som parkering. 

– Det stod friåkare hela vägen på både lastplatsen och handikapplatserna. Det är helt orimligt. Så får det inte gå till, säger han. 

Fredric fortsätter: 

– Jag har aldrig sett så många på samma gång och förstår inte vad de tänker med. En rullstolsburen person som verkligen behöver de här platserna får hitta andra vägar, för de vägrar röra på sig. 

Fredric Thomasson
Foto: Privat

"Bilarna kommer tillbaka"

Väl inne i parken kom han av en slump i kontakt med säkerhetschefen för Liseberg, Anders Fridehäll, och berättade då om det ohederliga beteendet utanför entrén. Ett problem som Liseberg tampats med under en längre tid skulle det visa sig. 

– Det här sker till och från och har skett så under flera års tid, det är verkligen ett problem. Vi kontaktar polis, säkerhetsbolag och parkeringsbolag men bilarna kommer tillbaka, säger säkerhetschefen. 

Platserna är öronmärkta för rörelsehondrade.
Foto: TOMMY HOLL / GT/EXPRESSEN

Anders Fridehäll berättar att den stora entrén, inte minst under större evenemang som konserter, allsång eller andra framträdanden på till exempel Rondo, ockuperas av taxibilar. 

– Och om man försöker prata med dem så blir de väldigt irriterade. Jag har inte sett att någon flyttat på sig för en som verkligen behöver parkeringsplatsen heller, säger Fridehäll. 


LÄS OCKSÅ: Sexbrotten ökar på Liseberg – fler flickor ofredas


Finns andra taxiplatser

Både besökaren Fredric Thomasson och säkerhetschefen menar att det nästan uteslutande är så kallade friåkande taxichaufförer, alltså de som inte tillhör ett större bolag eller taxiväxel. 

– Man ska inte dra alla över en kam, men de större bolagen står ju på taxiplatserna rakt över gatan vid Svenska mässan, säger Anders Fridehäll. 

Vid större evenemang, som Allsång med Lotta Engberg, flockas taxibilarna utanflr Liseberg.
Foto: TS / STELLA PICTURES

Efter konserten stod ledet av taxibilar kvar. På platserna för rörelsehindrade. 

– Det var lika fullt då som innan. Ingen hade gett plats. Sedan stod chaufförerna och försökte locka kunder, säger Fredric Thomasson. 

I Göteborg finns över 240 reserverade parkeringsplatser som är till för den som har betydande svårigheter att förflytta sig till fots till och från ett fordon. Men utanför Liseberg används det främst av taxichaufförer. 


LÄS OCKSÅ: Femfaldig ökning av inbrott på Liseberg