Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lisebergs enorma aktieklipp i Disney

Lisebergskaninen. Foto: ANDERS YLANDER
Genrebild. Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

För snart 35 år sedan investerade Liseberg i en handfull aktier i det amerikanska underhållningsföretaget Walt Disney.

Sedan dess har värdet på aktierna ökat med 221 400 procent, skriver Göteborgs-Posten. 

December 1984 köpte Liseberg tio aktier i det amerikanska underhållningsföretaget The Walt Disney Company. Det är okänt hur mycket Liseberg fick betala för aktierna men vid orderdagen låg kursen för en aktie på den tiden på 1,20 dollar. Justerat för inflation motsvarar det knappt 3 dollar i dag.

Med dagens växelkurs motsvarar det en investering på cirka 280 kronor. I dag har Lisebergs aktieinnehav blivit större på grund av aktiesplittring som Disney genomfört för att hålla aktien hanterbar. Innehavet har ökat från tio aktier till 480 aktier i företaget.

Sedan 1984 har värdet på aktierna ökat enormt. En Disney-aktie är numera värd över 135 dollar på börsen och lyckas Liseberg sälja sina aktier till det priset kan man räkna med en försäljning på 620 000 kronor – en ökning med 221 400 procent.

Förre parkchefen intresserad av Disney

– Det är en sanslös och helt fantastisk investering förstås, säger Joakim Bornold, sparekonom vid Söderberg & Partners till tidningen.

Efter ett styrelsemöte i maj togs ett beslut att Liseberg ska sälja sina aktier i Disney. Enligt Lisebergs ekonomichef Mats Wittholt är det okänt varför Liseberg en gång i tiden valde att köpa aktier i Disney. Men enligt rykten ska den tidigare och nu avlidne nöjesparkchefen Boo Kinntorph visat intresse för Disney.

– Aktiebrevet från 1984 är utställt på Liseberg AB med en uppmaning om att det skulle skickas till Boo Kinntorph. Kanske ville han genom att vara aktieägare ta del av information som utomstående inte lika lätt skulle fått tillgång till. Det här är dock bara spekulationer och inget jag kan bekräfta, säger Mats Wittholt till tidningen.