Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lisebergs brakförlust: En halv miljard kronor

Liseberg kunde inte öppna för sommarsäsongen.
Andreas Andersen är vd på Liseberg och sörjer ett förlorat år.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
Lisebergs bolag räknar med en förlust på 500 miljoner kronor.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Förlusten för Lisebergs bolag beräknas bli cirka 500 miljoner kronor i år, meddelar nöjesparken i ett pressmeddelande.

Såväl sommarsäsongen som halloween ställdes in på grund av pandemin.

Nu ställs också julborden in – och därmed har nöjesparken inte hållit öppet alls under mardrömsåret.

– Det känns enormt sorgligt, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.

Coronapandemin har slagit extremt hårt mot många verksamheter i landet. 

Liseberg i Göteborg har också blivit hårt drabbat då det tidigt stod klart att nöjesparken inte fick något undantag från förbudet för folksamlingar på över 50 personer. Detta gjorde att Liseberg först fick ställa in sommarsäsongen helt och senare stod det klar att även halloweensäsongen ställdes in.

Nu meddelar dessutom nöjesparken att man ställer in årets julbord. Anledningen till det är de nya ännu hårdare restriktionerna som regeringen nyligen meddelade och som säger att max åtta personer får delta vid sammankomster.

– Det var inget lätt beslut, rent juridiskt kan vi genomföra julborden, men vår tolkning av statsministerns uttalanden är att vi trots det bör ställa in, säger Andreas Andersen, vd på Liseberg i pressmeddelandet.

Liseberg: ”Extremt sorgligt”

Totalt berörs cirka 4 000 gäster av de inställda julborden. Nöjesparken meddelar också att barnkalasverksamheten i Spelhuset ställs in.

”Beslutet innebär att 2020 blir ett blankt år i Lisebergs historia.” står det i pressmeddelandet.

– Julborden var vår sista chans att ha någon form av verksamhet i år. Det känns enormt sorgligt att inte kunna genomföra dem, säger Andreas Andersen.

Enligt pressmeddelandet räknar Liseberg AB med en förlust på runt 500 miljoner kronor – en halv miljard kronor – detta år till följd av att man inte kunnat ha någon verksamhet överhuvudtaget.

Nyligen tog dock styrelsen beslut om att det planerade vattenlandet Oceana snart ska ta sin början, förlusterna till trots. Oceana ska stå klart om tre år.