Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liseberg varnas och tvingas betala efter åldersgränsmiss

Nöjesparken Liseberg varnas av Spelinspektionen.Foto: ANDERS YLANDER

Liseberg AB varnas och ska betala 20 000 kronor i sanktionsavgift efter ett beslut från Spelinspektionen.

Enligt beslutet hade nöjesparken inga skyltar om 18-årsgräns uppsatta vid gripklomaskinerna – där vinsten utgörs av gosedjur.

– Vi kommer överklaga, säger Andreas Andersen, Lisebergs vd och koncernchef.

Det var förra sommaren som Spelinspektionen genomförde en dold kontroll på nöjesparken Liseberg i Göteborg efter att ha fått ett anonymt tips. Det visade sig att det inte fanns några skyltar om åldergräns uppsatta på spelplatsen vid gripklomaskinerna. Dessutom ska minderåriga i sällskap med en vuxen ha setts använda dem.

Nu har Spelinspektionen kommit med sitt beslut: Liseberg AB varnas och ska betala en sanktionsavgift på 20 000 kronor. 

Det framgår av utredningen i ärendet att Liseberg AB inte har haft kännedom om regleringen avseende åldersgränser i spellagen.”, skriver myndigheten i sitt beslut. 

Spelinspektionen fortsätter:

Liseberg AB har till följd av detta tillhandahållit licenspliktigt spel till personer under 18 år samt brustit i efterlevnaden av kravet på att åldersgränsen för ett spel tydligt ska anges på platser där spelet tillhandahålls.

Andreas Andersen, Lisebergs vd, säger att man kommer överklaga beslutet.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Liseberg slår tillbaka

Andreas Andersen, Lisebergs vd:

– Vi kommer att överklaga, säger han och hänvisar övriga frågor till Lisebergs vice vd Tina Resch.

Hon beskriver det hela som en ”miss i kommunikationen” och menar att bakgrunden är den nya spellagen som började gälla 1 januari 2019.

– Troligtvis landar det i att vi kommer överklaga. Det kom en ny spellag kring varuspelsautomaterna, nallekranarna, som klassades som licenspliktigt spel. Förut var det villkorat med skyltning om 18 år men i den licensen vi anhöll fanns inga villkor angivna och i lagtexten stod det inte heller något om 18-årsgränsen, säger Tina Resch.

Hon säger vidare att nöjesparken satte upp skyltar efter att Spelinspektionens kontrollanter påpekat saken. Tina Resch säger också att nöjesparken tidigare påpekat ”orimligheten” i åldergränsen med tanke på att vinsterna i maskinerna utgörs av nallebjörnar.

I beslutet från myndigheten framgår att Lisebergs omsättning från licenspliktigt spel förra året låg på 9 834 086 kronor.

Hårt drabbad av corona

Liseberg har drabbats hårt av coronapandemin. 

Nöjesparken har hållit stängt hela året efter regeringens beslut om att förbjuda sammankomster med fler än 50 personer. Då tivolin räknas till offentliga tillställningar har Liseberg inte kunnat öppna portarna.

Man har sedan tidigare berättat att man inte kommer kunna ha öppet under halloween, detta efter att regeringen i slutet på augusti meddelade att det inte kommer göras några undantag för tivolin.