Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Liseberg tvingas riva när Västlänken byggs

Liseberg.
Foto: Åke Thim

Ingenting behöver rivas på Liseberg när bygget av Västlänken drar i gång.

Det hävdade Trafikverket för ett och ett halvt år sedan.

Nu är det löftet inte mycket värt när flera delar av Liseberg ändå måste rivas, skriver Göteborgs-Posten.

Det har varit olika bud när det gäller om bygget av Västlänken skall påverka nöjesparken Liseberg eller inte. Det näst senaste var att Lisebergshallen och Lisebergs huvudrestaurang Stjärnornas krog måste rivas.

Nu varslar Trafikverket om att ännu fler byggnader på Liseberg måste rivas, bland annat ytterligare en restaurang, de två gamla tornen och även Lisebergs lustgårdar får stryka på foten.

Skadelösa

– Trafikverket har varit väldigt tydliga med att vi kommer att behöva ta bort flera byggnader i norra delen, säger Lisebergs vd Andreas Andersen till Göteborgs-Posten. Det är konsekvensen av att man bygger med ett öppet schakt genom parken.

Från Trafikverkets sida är man noga med att poängtera att man kommer att bygga upp de rivna byggnaderna igen och att Liseberg ska gå skadelösa.

– Alla de som berörs av intrång till följd av projektet ska gå skadelösa, säger Bo Larsson, projektledare för Västlänken, till Göteborgs-Posten.

En annan effekt av Västlänksbygget är att cirka 20-30 personer får gå under byggtiden och Liseberg kommer även att behöva färre säsongsanställd personal.