Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Liseberg startar bygget av vattenlandet – trots pandemin

Det här är Liseberg
Andreas Andersen är vd för Liseberg.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Så här kommer vattenlandet Oceana se ut när det är klart om tre år.
Foto: Liseberg/Quarry Fold Studio

Lisebergs styrelse har tagit sitt beslut och har skrivit kontrakt med NCC.

Vattenlandet kommer att börja byggas och beräknas vara klart om tre år – till en kostnad av en dryg miljard. 

– Finansieringen står på egna ben, det är därför vi kan gå vidare. Det är inte meningen att parkens gäster ska subventionera hotell och vattenpark, det är viktigt att förstå, säger Andreas Andersen, vd, till DN

I ett pressmeddelande skriver Liseberg att byggandet av vattenlandet nu kan ta sin början då styrelsen tagit ett positivt beslut och ett kontrakt har skrivits med byggentreprenören NCC.

Om tre år ska vattenlandet, som får namnet Oceana, stå klart.

Nöjesparken har inte kunnat ha öppet en enda dag under 2020 med anledning av coronapandemi och kommer gå med stor förlust.

Lisbergs vd, Andreas Andersen, är dock tydlig med att vattenparken kommer att finansieras med andra medel än de som nöjesparken normalt drar in.

– Finansieringen står på egna ben, det är därför vi kan gå vidare. Det är inte meningen att parkens gäster ska subventionera hotell och vattenpark, det är viktigt att förstå, säger han till Dagens Nyheter. 

Kostar en dryg miljard 

Oceana kommer likt hotellet som också håller på att byggas inspireras av bland annat Göteborgs historia och det Ostindiska Kompaniet.

Badytan kommer bli närmare 6000 kvadratmeter inomhus och 4000 kvadratmeter utomhus med ett antal olika attraktioner. 

Kostnaden beräknas bli en dryg miljard kronor, och även om Lisebergs styrelse var enig så har det föregåtts av diskussioner kring ekonomin.

– Ja, vi har haft en hel del diskussioner. Det är klart att covid-19 ställer till det för oss, pandemin har stora konsekvenser för ekonomin i år och sannolikt till viss del även nästa år. Vi måste ha järnkoll på vilka finansiella risker vi tar med det här projektet, säger Andreas Andersen till DN.

”Ta emot en halv miljon besökare” 

Lisebergs styrelseordförande, moderaten Christer Holmgren, säger i pressmeddelandet att vattenlandet är vad Göteborg behöver när coronakrisen är över.

– Det här är precis vad destinationen Göteborg behöver för att få i gång turistnäringen igen efter Coronakrisen. Vattenparken kommer att kunna ta emot en halv miljon besökare om året och generera 185 000 extra gästnätter till staden. Det kommer att ge nytt liv till en krisande bransch, säger han i pressmeddelandet. 

Så blir nya vattenparken

Total inomhusyta: 13 600 kvm 

Badyta: ca 6000 kvm inomhus + ca 4 000 kvm utomhus

Antal attraktioner: 14 varav 4 större vattenattraktioner + familjeflod och vågpool samt vattenlek för olika åldrar.

Gästkapacitet: 1750 sommartid, 1250 övrig tid (beroende på väder).

Övriga ytor: Café, butik och restaurang

Se också: 

Från i våras: Parken ekar tom – oklart när Liseberg kan öppna