Den som vågar åka Atmosfear utsätts för upp mot fyra G-krafter, rapporterar GT.se:s Kai Martin från Lisebergs presskonferens. Foto: Pressbild
Den som vågar åka Atmosfear utsätts för upp mot fyra G-krafter, rapporterar GT.se:s Kai Martin från Lisebergs presskonferens. Foto: Pressbild

Liseberg satsar på jättetorn för störtdyk

Publicerad
Uppdaterad
Din högsta önskan eller värsta mardröm.
Så beskriver Liseberg den nya attraktion Atmosfear som ska stå klar till nästa år.
Hela åkturen tar två minuter men fallet på 90 meter - 3,1 sekunder.
Lisebergstornet på Liseberg ska genomgå en make over och i stället bli åkattraktionen Atmosfear.

Fyra G

Det 116 meter höga tornet kommer att stå kvar men får sällskap av en gondol med 36 platser.
Åkturen kommer att ta två minuter, men fallet på 90 meter klaras av på endast 3,1 sekunder.
- Den som åker kommer att utsättas för fyra positiva g-krafter. Det är det högst tillåtna, säger GT:s Kai Martin.

Europas högsta

När Atmosphere står klar kommer den att vara den högsta åkattraktionen i Europa och bland de högsta i hela världen.
För Lisebergs vd Mats Wedins del blir det här den sista nya attraktionen eftersom han går i pension i februari nästa år.
Kommer du att åka Atmosfear?
- Jag måste göra det men jag är så höjdrädd. Kanske kan det bli den ultimata segern över rädslan, säger han.
Först den 16 april 2011 kan den modige ta plats i gondolen som beskrivs som "din högsta önskan eller värsta mardröm".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER