Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Liseberg öppnar upp för Zombiefest

"Skräck förändras med samhället och är en spegling av de rädslor som finns", säger Herman Geijer, författare och zombieöverlevnadsexpert. Foto: Anders Ylander
På fredagen slår Liseberg tillfälligt upp portarna. Temat är halloween, och delar av parken har intagits av köttätande zombier. Foto: Anders Ylander
Möbler ligger huller om buller, blodspår syns på väggarna och överallt i mörkret rör sig ryckiga kroppar med förvridna ansikten. Foto: Anders Ylander

På fredagen slår Liseberg tillfälligt upp portarna. Temat är halloween, och delar av parken har intagits av köttätande zombier.

– Skräck förändras med samhället och är en spegling av de rädslor som finns, säger Herman Geijer, författare och zombieöverlevnadsexpert.

Zombieexpertens råd för att överleva apokalypsen

Håll dig i rörelse. Den som står still blir ett lätt byte för zombierna. Därför är det viktigt att vara i fysiskt god form. Snabba ben är ditt främsta vapen.

Håll koll på närmiljön. Din värsta mardröm är att upptäcka att du finner dig fångad i ett utrymme som du inte kan ta dig ut från.

Leta upp andra överlevare. Tillsammans är vi starka. Var och en för sig blir vi snart zombiemat.

För andra året i rad slår Liseberg upp portarna inför och under halloween.

– I år har vi ett större utbud på ett större område, vi har öppet fler dagar och längre in på kvällarna. Och så är det betydligt mer skrämmande, säger Lisebergs vd, Andreas Andersen.

Lisebergs kreativa team har satt pannan i djupa veck och gjort sitt bästa för att skrapa en skrämmande miljö för så många besökare som möjligt.

På ena sidan av parken blir det inte mycket läskigare än ett kanindisco, men på andra sidan broarna härjar köttätande zombier.

Längtan efter apokalypsen

På torsdagskvällen hade Liseberg smygpremiär för de nya attraktionerna, och bjöd in en fullfjädrad zombieexpert för att utvärdera satsningen.

– I stort sett alla religioner har någon form av gränsvarelser, som befinner sig mellan de döda och de levandes värld. Just zombier härrör från Haitisk folktro, där häxmästare väckte upp döda för att jobba på sockerplantagen, säger Herman Geijer, författare till boken "Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen".

– Skräck förändras med samhället, och speglar de rädslor som finns. Men jag tror också att det finns en slags längtan efter en enklare och mer greppbar värld, som skulle följa på en zombieapokalyps.

Förvridna ansikten och ryckiga kroppar

En ljusrand på marken markerar ingången till Distrikt Z, där Lisebergs zombier huserar. Zombierna, som är ljuskänsliga, kan inte passera den gränsen. Men bortom den kryllar det av dem.

Allra obehagligast blir det inne i det hus som en gång var ett kontor för parkens anställda, men som nu intagits av levande döda. De hoppar fram bakom hörn, vrålar i ångest, kryper på golvet och sträcker sig efter den som vågat sig in. Möbler ligger huller om buller, blodspår syns på väggarna och överallt i mörkret rör sig ryckiga kroppar med förvridna ansikten.

Herman Geijer var nöjd med upplevelsen.

– De har lyckats riktigt bra! Bra masker och bra rekvisita. Pulsen är hög! sa han efter att han – zombieöverlevnadsexpert som han är – hade lyckats ta sig helskinnad igenom huset.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!