"Skräck förändras med samhället och är en spegling av de rädslor som finns", säger Herman Geijer, författare och zombieöverlevnadsexpert. Foto: Anders Ylander"Skräck förändras med samhället och är en spegling av de rädslor som finns", säger Herman Geijer, författare och zombieöverlevnadsexpert. Foto: Anders Ylander
"Skräck förändras med samhället och är en spegling av de rädslor som finns", säger Herman Geijer, författare och zombieöverlevnadsexpert. Foto: Anders Ylander
På fredagen slår Liseberg tillfälligt upp portarna. Temat är halloween, och delar av parken har intagits av köttätande zombier. Foto: Anders YlanderPå fredagen slår Liseberg tillfälligt upp portarna. Temat är halloween, och delar av parken har intagits av köttätande zombier. Foto: Anders Ylander
På fredagen slår Liseberg tillfälligt upp portarna. Temat är halloween, och delar av parken har intagits av köttätande zombier. Foto: Anders Ylander
Möbler ligger huller om buller, blodspår syns på väggarna och överallt i mörkret rör sig ryckiga kroppar med förvridna ansikten. Foto: Anders YlanderMöbler ligger huller om buller, blodspår syns på väggarna och överallt i mörkret rör sig ryckiga kroppar med förvridna ansikten. Foto: Anders Ylander
Möbler ligger huller om buller, blodspår syns på väggarna och överallt i mörkret rör sig ryckiga kroppar med förvridna ansikten. Foto: Anders Ylander

Liseberg öppnar upp för Zombiefest

Publicerad

På fredagen slår Liseberg tillfälligt upp portarna. Temat är halloween, och delar av parken har intagits av köttätande zombier.

– Skräck förändras med samhället och är en spegling av de rädslor som finns, säger Herman Geijer, författare och zombieöverlevnadsexpert.

För andra året i rad slår Liseberg upp portarna inför och under halloween.

– I år har vi ett större utbud på ett större område, vi har öppet fler dagar och längre in på kvällarna. Och så är det betydligt mer skrämmande, säger Lisebergs vd, Andreas Andersen.

Lisebergs kreativa team har satt pannan i djupa veck och gjort sitt bästa för att skrapa en skrämmande miljö för så många besökare som möjligt.

På ena sidan av parken blir det inte mycket läskigare än ett kanindisco, men på andra sidan broarna härjar köttätande zombier.

Längtan efter apokalypsen

På torsdagskvällen hade Liseberg smygpremiär för de nya attraktionerna, och bjöd in en fullfjädrad zombieexpert för att utvärdera satsningen.

– I stort sett alla religioner har någon form av gränsvarelser, som befinner sig mellan de döda och de levandes värld. Just zombier härrör från Haitisk folktro, där häxmästare väckte upp döda för att jobba på sockerplantagen, säger Herman Geijer, författare till boken "Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen".

– Skräck förändras med samhället, och speglar de rädslor som finns. Men jag tror också att det finns en slags längtan efter en enklare och mer greppbar värld, som skulle följa på en zombieapokalyps.

Förvridna ansikten och ryckiga kroppar

En ljusrand på marken markerar ingången till Distrikt Z, där Lisebergs zombier huserar. Zombierna, som är ljuskänsliga, kan inte passera den gränsen. Men bortom den kryllar det av dem.

Allra obehagligast blir det inne i det hus som en gång var ett kontor för parkens anställda, men som nu intagits av levande döda. De hoppar fram bakom hörn, vrålar i ångest, kryper på golvet och sträcker sig efter den som vågat sig in. Möbler ligger huller om buller, blodspår syns på väggarna och överallt i mörkret rör sig ryckiga kroppar med förvridna ansikten.

Herman Geijer var nöjd med upplevelsen.

– De har lyckats riktigt bra! Bra masker och bra rekvisita. Pulsen är hög! sa han efter att han – zombieöverlevnadsexpert som han är – hade lyckats ta sig helskinnad igenom huset.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER