Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liseberg i miljonbråk – efter supersatsningen

Liseberg kräver nu en av sina anlitade konsulter på 65 miljoner kronor efter förseningen av Valkyria 2018.
Foto: Lovisa Waldeck
”Det kan ta tid, eller så går det fort”, säger Emma Agneborg från konsultbolaget Cowi.
Foto: Pressbild

Liseberg kräver konsultbolaget Cowi på 65 miljoner kronor efter förseningen av bygget av åkattraktionen Valkyria förra året.

Nu slår bolaget tillbaka. 

De har inte gjort något fel, skriver de i ett svar till Liseberg. 

Och de sågar även nöjesparkens beräkningar av förseningens konsekvenser för besökandet under sommarsäsongen 2018.

För 300 miljoner kronor skulle Lisebergs största satsning någonsin, Valkyra, stå klar till invigningen av sommarsäsongen 2018. 

Men så blev det inte. 

Först den 10 augusti – tre månader, två veckor och sex dagar senare – kunde Valkyria göra sin första tur med nöjesparkens besökare. 

Som GT kunde avslöja tidigare i höst kräver nu Liseberg konsultbolaget Cowi på 65 miljoner kronor. 

Konsultbolaget förnekar fel

Nu har Cowi gett sitt svar, där de sågar Lisebergs beräkningar och förnekar att de gjort något fel. 

”Sammanfattningsvis saknas ansvarsgrund eftersom COWI utfört uppdraget fackmässigt och korrekt”, skriver bolaget genom sin anlitade advokatfirma.

– Nu har vi lämnat vårt svar. Sedan ska Liseberg komma med kompletteringar och ge sitt svar. Det kan ta tid, eller så går det fort, säger Emma Agneborg, kommunikationschef på Cowi.

Hon vill inte utveckla bolagets inställning utöver det som redan står i deras skrivna svar.

– Vi har ingenting mer som vi vill kommentera. Den här dialogen pågår ju, säger Emma Agneborg.

En Lisebergskanin.
Foto: ANDERS YLANDER

Tio miljoner fördyringar

Enligt Lisebergs beräkningar har parken, till följd av förseningen, förlorat intäkter från 167 000 besökare: en förlorad nettointäkt på 55 miljoner kronor. 

Därtill kommer nästan tio miljoner kronor i fördyrningar: extra material- och personalkostnader, stilleståndsersättningar med mera. Båda dessa poster vänder sig konsultbolaget nu emot.

”Det saknas orsakssamband mellan påstådda brister och påstådd utebliven vinst”, skriver konsultbolaget Cowi och ifrågasätter beräkningarna bland annat genom att hänvisa till vad Liseberg själva skriver i sin årsredovisning. 

Där lyfter Liseberg fram hur bolagets lönsamhet påverkas ”i mycket hög grad av externa faktorer, framför allt av väder” och att sommarsäsongen 2018 hade problem också med sommarvärmen och konkurrensen med VM i fotboll. 

Risk för domstol

Felen bakom Valkyrias försening uppkom, enligt Liseberg, i bygget av den så kallade tunneln i åkattraktionen, den del där bergochdalbanan åker ner under marknivån för att sedan gå brant uppför igen. 

Enligt experter inom geoteknik som Liseberg anlitat i efterhand för en andra bedömning var beräkningarna fel på mängder om områden. 

Ett av felen uppges vara att fast berg inte fanns där byggarna trodde då de drev ner pålar i den göteborgska leran.

Göteborgs stad har också anlitat advokater. 

– De sitter nu och benar i de olika punkterna i bolagets svar och sammanställer i sin tur svar på frågorna som de ställt till oss. Det är ett digert jobb, säger Victoria Widborn, administrativ chef på Liseberg.

Kommer parterna inte överens kan frågan avgöras i domstol.