Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Liseberg har öppnat portarna för säsongen

På lördagen rullade Liseberg ut den knallrosa mattan. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
En hel del människor trotsade regnet på premiärdagen. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

På lördagen rullade Liseberg ut den knallrosa mattan och slog upp portarna för säsongen.

Nytt för i år är Hamnområdet, som nöjesparken plöjt ner över 30 miljoner kronor i.

– Drömmen har varit ett festivalområde med en blandning av underhållning, mat och dryck. Och nu är vi där, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

Klockan 12 på lördagen öppnades grindarna till Liseberg för första gången i år. Programmet under dagen är välfyllt, och rundas av med ett rejält fyrverkeri klockan 22.

Men någon folkanstormning räknade inte informationschef Julia Vasilis med.

– Det brukar vara en hängiven skara som kommer, men sen är det lite väderberoende hur stor den skaran blir, säger hon.

Och vädret kunde varit bättre. Efter flera dagar med sommartemperaturer och sol, har kvicksilvret fallit och regnet återvänt till Göteborg. 

Men vädret ska inte heller vara för bra, ur Lisbergs perspektiv. Det blev tydligt under förra sommaren, som blev en besvikelse sett till antalet besökare.

– Vi brukar prata om ”Lisebergsväder” som det mest optimala. Det är det där mellangrå vädret, när man varken vill hålla sig inne eller ligga vid stranden, säger Julia Vasilis.

På det stora hela – tack vare ett stort intresse för Halloween och Jul på Liseberg – blev ändå 2018 ett bra år för nöjesparken.

Julia Vasilis, informationschef på Liseberg. Foto: Liseberg.

”Ett underbart ställe”

Bland dem som trotsade regnet på premiärdagen 2019, fanns Rebecka Halling Liedholm, 37, och dottern Vera, 4. De brukar besöka Lisberg omkring 20 gånger per år, berättade de, och Vera delade med sig av sina bästa åkattraktioner.

– Jag gillar att åka Hoppalång och Flygis, sa hon.

Vännerna Kristina Johansson, 64, och Ann Ernberg, 65 – båda pensionärer – har andra favoriter:

– För var det svingoplan, men i dag är det nog virvelvinden och Kållerado. Vi är ofta här med barnbarnen och på Lotta på Liseberg. Det är ett underbart ställe att gå på!

Lisbergs förhoppning är också att fler göteborgare ska välja att spontanbesöka nöjesparken i framtiden, och inte bara för att åka bergochdalbana.

Rebecka Halling Liedholm, 37, och Vera Liedholm, 4. Favoriterna är Hoppalång och Flygis. Vi har skaffat guldpasset så vi får gå in hur många gånger vi vill. Vi är nog här 20 gånger per år. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Kristina Johansson, 64, Härryda, och Ann Ernberg, 65, Ubbhult: För var favoriten svingoplan, men i dag är det nog virvelvinden och Kållerado. Vi är ofta här med barnbarnen och på Lotta på Liseberg. Det är ett underbart ställe att gå på. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Oslobon Andreas Hagen, 42, tillsammans med sönerna Sondre, 7, och Trym 11: Jag är här mest för killarna, så får se vad det blir. Hade jag fått bestämma så hade det varit något med mest sug i magen. Kanske Helix. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Theresé Henriksson, 37, Mölndal: Det finns tyvärr inte kvar, men min favoritattraktion var Sagoslottet. Minsta besvär för magen och allting, lugn och sansad. Annars blir det Kållerado, trivs bättre med den än flumeride. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Nytt område invigs

Inför säsongen har man lagt stora belopp på att utveckla Hamnområdet, som öppnar i samband med vårpremiären. 32 miljoner kronor har man investerat i scen, restaurang och publikfaciliteter i området runt Hamnkrogen.

– Drömmen har varit ett festivalområde med en blandning av underhållning, mat och dryck. Och nu är vi där, säger Julia Vasilis.

En del av området vädersäkras med stora markiser. Det kommer även finnas två nya utomhusbarer och antalet sittplatser i tredubblas. Även restaurangutbudet i området utökas och förnyas.

Årets säsong på Liseberg har inletts. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN