Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liseberg går till domstol: Kräver 68 miljoner kronor

Enligt dem själva förlorade Liseberg 55 miljoner då Valkyria inte stod klar vid invigningen.
Tvisten om åkattraktionen Valkyrias försening hamnar nu i domstol.
Foto: Pressbild Liseberg
Först den 10 augusti, när större delen av Lisebergs sommarsäsong redan var över, kunde Valkyria invigas av dåvarande styrelseordföranden Gunilla Carlsson.
Foto: Pressbild Liseberg
Nu drar Liseberg sin tidigare Valkyria-konsult inför rätta och kräver 68 miljoner kronor.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Tvisten om åkattraktionen Valkyrias försening hamnar nu i domstol. 

Liseberg stämmer konsultbyggföretaget Cowi på 68 miljoner kronor efter att Valkyria aldrig blev klar till säsongsöppningen 2018. 

– Det är ju bara att beklaga att vi inte kommit överens och står fortsatt så långt ifrån varann att det går till domstol, säger Emma Agneborg, kommunikationschef på Cowi.

Valkyria skulle bli Lisebergs största enskilda satsning någonsin. För 300 miljoner kronor skulle ”bergochdalbanornas Rolls-Royce”, som vd Andreas Andersen kallade den stå klar till säsongsöppningen 2018. 

Men så blev det inte. 

Först den 10 augusti 2018, nästan sexton veckor senare, kunde den första turen med besökare ske. 

Sedan dess har Liseberg och konsultbolaget Cowi, som tog fram underlagen för Valkyria-bygget, kallat in var sin advokatbyrå i syfte att lösa tvisten om vem som bär ansvaret för den kostbara förseningen.

Kräver ytterligare miljoner

Tidigare i sommar valde Liseberg att driva saken till domstol, där det kommunala bolaget nu stämmer konsultbolaget för 68 miljoner kronor.

Det är tre miljoner kronor mer än de 65 miljoner som GT tidigare kunnat berätta om

Enligt Liseberg har Cowis felaktiga beräkningar av bland annat markförhållandena lett till enorma konsekvenser för bygget och parken. Dels handlar det om fördyrningar, men framför allt ska nöjesparken, enligt Liseberg själva, ha förlorat intäkter från 167 000 besökare under sommarsäsongen 2018 bara till följd av Valkyria-förseningen. 

Därtill kräver nu Liseberg att tre miljoner från konsultbolagets arvode på 11,8 miljoner dras av, med motiveringen att bolagets arbete inte skulle ha varit fackmässigt utfört.

”COWI har inte agerat fackmässigt och är inte värda fullt arvode”, skriver nöjesparken via bolagets advokater.

”Inte kommit överens”

– Jag kan inte säga någonting annat än att vi har en annan bild och att skriftväxlingen pågår, säger Emma Agneborg från Cowi.

– Vi kan inte gå in och prata om ärendet något vidare eller ge några kommentarer till det. Det har gått vidare och det är ju bara att beklaga att vi inte kommit överens och står fortsatt så långt ifrån varann att det går till domstol.

Felen uppkom, enligt Liseberg, i bygget av den så kallade tunneln i åkattraktionen, den del där bergochdalbanan åker ner under marknivån för att sedan gå brant uppför igen. Enligt experter inom geoteknik som Liseberg anlitat i efterhand för en andra bedömning var beräkningarna fel på mängder om områden. 

Ett av felen uppges vara att fast berg inte fanns där byggarna trodde då de drev ner pålar i den göteborgska leran. 

”När detta uppdagats har stora förändringar behövt vidtas, förstärkningsarbete, stabiliserande åtgärder”, har Liseberg tidigare skrivit i sin skriftväxling med Cowi.

VD kan komma vittna

Dessa fördyrningar uppskattas ensamt till strax under tio miljoner kronor. Då ingår extra material- och personalkostnader, stilleståndsersättningar med mera som Liseberg fått betala till andra leverantörer. 

Konsultbolaget har i sin tur tillbakavisat anklagelserna i sin skriftväxling och pekar också ut en annan underleverantör som i vart fall delvis ansvarig för förseningarna. 

Vid en förhandling i domstol kommer Liseberg bland annat att kalla bolagets egen vd, Andreas Andersen, att vittna i rätten om vilka konsekvenser förseningarna fick för nöjesparken.

Utöver de 68 miljonerna kräver Liseberg även konsultbolaget Cowi på räntor och rättegångskostnader.