Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liseberg får inte öppna – men Kolmården får

Andreas Andersen är Lisebergs vd.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kolmårdens ingång.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Eftersom Liseberg är ett nöjesfält får max 50 personer vistas på området samtidigt.

Däremot får Kolmården, Astrid Lindgrens värld och High Chaparral öppna och ta emot flera tusen besökare, det rapporterar GP.

– Ja, det är konstigt, det är en rätt gammaldags lagstiftning som reglerar det här, säger Lisebergs vd Andreas Andersen till lokaltidningen. 

Enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer får max 50 personer vistas samtidigt på tillställningar och allmänna sammankomster. Enligt Ordningslagen räknas just ”tivolinöjen och festtåg” som en offentlig tillställning. 

Det innebär att Kolmården, Astrid Lindgrens värld och High Chaparral får hålla öppet under sommaren – men inte Liseberg och Gröna Lund.

Även delar av Skara Sommarland omfattas av förbudet.

– Ja det är konstigt, den enda skillnaden verksamhetsmässigt mot oss och en nöjespark som High Chaparral är just att vi har åkattraktioner, säger Andreas Andersen, Lisebergs vd, till GP. 

”Det känns ju så där”

Samtidigt poängterar han innebörden av att minska smittspridningen i samhället i största möjliga mån. 

– På ett sätt är det bara att gilla läget. Covid-19 är en större fråga än oss, gästernas säkerhet och hälsofrågor är ju avgörande. Men samtidigt känns det som att vi har kommit lite i kläm i den här frågan, det känns ju så där, säger Andreas Andersen till lokaltidningen. 

Liseberg.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Lisebergskaninen.
Foto: ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Senare i veckan förväntas regeringen och Folkhälsomyndigheten fastställa sommarens riktlinjer. Men vilka det blir är fortfarande väldigt oklart.

– Åtgärderna om att begränsa smittspridning kom efter en hemställan från Folkhälsomyndigheten. Den gäller tills vidare. Om vi kommer med nya beslut och riktlinjer kommer den informationen att ges på de pressträffar vi informerat om de här frågorna, säger inrikesminister Mikael Dambergs (S) pressekreterare Per Strängberg till GP.

TV: Parken ekar tom – oklart när Liseberg kan öppna