Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lisa Andersson i lägret: ”Vill se mina barn leka”

Lisa Andersson lämnade sitt barn i Göteborg och anslöt sig till IS i Syrien.Foto: Achilleas Zavallis / Guardian / / Guardian / eye
IS-anhängare på väg mot Irak.Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

Lisa Andersson, 29, lämnade sitt barn i Göteborg och anslöt sig till terrorsekten IS.

Nu – sex år senare – bor hon i ett flyktingläger i Syrien.

– Jag vill att Sverige ska ta hem oss igen. Jag vill se mina barn leka, handla, gå i skolan, vara normala, säger hon till NRK. 

De är hatade och fördömda.

I Al-Hasakah-distriktet i norra Syrien lever runt 450 kvinnor – och barn – under vad som beskrivs som fruktansvärda förhållanden, i de kurdiska styrkornas flyktingläger al-Hawl. Kvinnorna skulle vara med och bygga upp kalifatet men efter att IS krossats sitter de nu inlåsta.

Norska NRK har varit på plats i lägret och fick där kontakt med två svenska kvinnor.

Svenskorna vädjade till de norska journalisterna Eirik Veum och Mohammed Alayoubi att prata med dem för att de hade det ”så hemskt här”.

En av de kvinnor som befinner sig i lägret är Lisa Andersson, 29, som Expressen har skrivit om tidigare. 2013 lämnade hon Göteborg för Syrien, där hon anslöt sig till terrorsekten IS. Hon lämnade kvar sitt äldsta barn, som hon inte har sett sedan dess.

Nu vill Lisa Andersson återvända till Sverige.

Lisa Andersson till NRK: ”Var här före IS”

Hon nekar till att hon har gjort ett val, och till att hon skulle vara en säkerhetsrisk.

– Det är inte sant. Jag var här före IS. Alla som kom till Syrien samlades i Raqqa. Vi kvinnor som var heltäckta fördes med mängden och kunde inte komma ut härifrån. Det slutade med att vi alla hamnade på ett ställe och det var där IS etablerades, säger Lisa Andersson till NRK.

Lisa Andersson lämnade sitt barn i Göteborg och anslöt sig till IS i Syrien.Foto: Achilleas Zavallis / Guardian / / Guardian / eye

 

Hon berättar för den norska radio- och tv-kanalen att livet var svårt i Sverige. Hon hävdar att hon inte hade någonting, att hon ville fly allt och leva som muslim. Hon berättar att de sex åren med IS var som en dröm, som ett slags paradis. Bland annat gifte hon sig och fick tre barn.

 

Efter IS – vill tillbaka till Sverige

Nu är livet ett helt annat.

– Vi lever i rädsla. Det är smutsigt här. Sopor och avföring överallt. Toaletterna ägs av ryssarna och tunisierna, vi måste laga mat på golvet. En flicka dog av en tältbrand. Vi ser mycket som inte är bra, säger Lisa Andersson till NRK.

Hon fortsätter, med gråten i halsen:

– Min dotter dog i mina armar.

Hennes make sitter numera fängslad, tillsammans med andra IS-anhängare. Hon säger att hon inte vet var han är, men både han och Lisa Andersson vill tillbaka till Sverige.

– Jag önskar att den svenska befolkningen inte ska se mig som en fara och vill att Sverige ska ta hem oss igen. Jag vill se mina barn leka, handla, gå i skolan, vara normala. Jag pratar svenska, jag saknar allt i Sverige, säger Lisa Andersson till NRK.

Hon påstår att hon inte är farlig och säger till de norska journalisterna att hon tar avstånd från ”alla de extrema och brutala metoder som användes” av IS.

Att hon har sett hemska saker och behöver terapi när hon ”kommer hem till Sverige”.

NRK-journalisten om Lisa Andersson

För Expressen TV berättar Eirik Veum, en av NRK-journalisterna, att Lisa Andersson påstod att hon reste till Syrien för att hjälpa till under kriget.

– Hon ville jobba på skolor, barnhem och se till att det syriska folket, äkta goda muslimer, hade det bra. Då blev hon fångad i kalifatet utan att hon önskade det själv, säger Eirik Veum om vad Lisa Andersson berättade för honom.

Hon sa också att hon fick se hemska saker – men ville inte gå in på detaljer om IS.

– Hon sa ”jag är i Syrien fortfarande och om jag ska komma hem med barnen vid liv vill jag inte berätta så mycket”, berättar Eirik Veum.

 

”Trött på det här skitlandet”

Flera av IS-terroristerna har överlämnat sig till kurdiska styrkor efter det självutnämnda kalifatets fall.

SVT:s ”Korrespondenterna” har liksom NRK varit på plats i Syrien för att träffa IS-anhängare. Journalisterna Niclas Berglund och Sanna Klinghoffer har träffat en svensk man som anslöt sig till terrororganisationen 2013, men som nu vill tillbaka till Sverige.

– Jag levde i en sekt och jag ångrar mig, säger han.

Han riktar via SVT en fråga till den svenska regeringen: ”Varför inte ta hem oss?”. Han säger att han ångrar sig och är beredd att ta sitt ansvar.

https://twitter.com/svtnyheter/status/1099550524960096257

Han påstår att han inte har deltagit i några strider för IS.

– Nej, jag har varit ambulansförare och hämtade skadade soldater och civila, hävdar mannen för SVT.

SVT har även träffat mannens fru, som bor i ett läger tillsammans med parets barn. Också hon vill hem till Sverige.

SVT:s journalister Niclas Berglund och Sanna Klinghoffer har träffat en svensk man som anslöt sig till terrororganisationen 2013.Foto: SVT
”Jag vill kunna vakna upp en dag i Sverige och bara lägga de här sex åren bakom mig”, säger kvinnan som SVT intervjuat.Foto: SVT
Foto: SVT

– Jag är trött på att leva i det här skitlandet, jag vill kunna vakna upp en dag i Sverige och bara lägga de här sex åren bakom mig. Bara ta dem (barnen) till parken och leka, ta dem till djurparker och simskola, säger kvinnan till SVT.

SVT:s ”Korrespondenterna” sänds i SVT2 den 26 mars klockan 20.00. Den 23 mars läggs programmet ut på SVT Play.