Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lisa vägde 144 kilo – trodde livet var över

Lisa Stenberg i dag. Hon arbetar som undersköterska i Jönköping och väger ungefär 82 kilo vilket hon trivs alldeles utmärkt med.
Foto: PRIVAT
Lisa Stenberg före operationen. Som mest visade vågen 144 kilo.
Foto: PRIVAT

När Lisa Stenberg var i konfirmationsåldern så mobbades hon för sin övervikt och trodde själv att livet skulle vara slut inom några år.

– Jag åt och tröståt och mådde fruktansvärt dåligt. Jag hade ingen tro på livet, jag trodde jag skulle dö inom kort. 

Men en operation förändrade allt – och nu tar hon revansch på livet.

Det var en operation av magsäcken som ändrade allt för Lisa Stenberg. Hon kom med i en studie som utförts av läkare på bland annat Sahlgrenska sjukhuset. Nu har man kommit med en rapport kring effekterna av operation av magsäcken på unga, vilket medicintidskriften The Lancet skrivit om.

Överläkare Torsten Olbers är kirurg och huvudförfattare till studien som handlar om överviktiga ungdomar mellan 13 och 18 år. Han och Lisa Stenberg har intervjuats av SVT Nyheter tidigare. Och Ohlers vågar fastslå att den här metoden är effektiv.

– För de som lider av allvarlig fetma visar den här studien att det finns  hjälp att få redan som ung. Jag har träffat många ungdomar som har  provat allt utan resultat och med kirurgi kan vi nu ge dessa hopp, säger  Torsten Olbers.

Vägde 144 kilo

Lisa Stenberg var en av Olbers patienter. Hon remitterades av sjukvården i hemstaden Jönköping till Sahlgrenska som 15-åring. I det läget var Lisa i mycket dåligt skick både fysiskt och psykiskt.

– Sista gången jag stod vågen före operationen stod den på 144 kilo. Och då ska man veta att jag verkligen inte var vän med vågen... Man fick tvinga mig upp på den.

Så i själva verket kan hon ha vägt ännu mer. Lisa var inne i extremt ond spiral där mobbning och självdestruktivitet ingick.

– Jag åt och tröståt och mådde fruktansvärt dåligt. Jag hade ingen tro på livet, jag trodde jag skulle dö inom kort. 

Operationen av magsäcken skedde 2006 strax innan hon skulle fylla 16 år. Den innebar en vändning, även om resan till en sund kropp i en sund själ tog sin tid.

– Det var en process. Första tiden fick jag bara ta flytande, därefter fick jag börja med lite mosad mat. Jag hade barnmatsburkar med mig till skolan när jag gick i nian.

Ett nytt liv började

Men kilona rasade av henne. Hon gick ner 20-25 kilo de första tre månaderna och började se en ljusning.

– Det var tufft länge också efter operationen men mina föräldrar och andra nära och kära stöttade mig fantastiskt. Jag började ett nytt liv, åt vettigare och började röra på mig. Jag gick ner i vikt sakta men säkert.

Hon är tacksam över att hon fick chans till operationen och berömmer doktor Olbers för hans pedagogiska sätt.

– Men jag har sagt till honom att man framöver behöver tänka på att unga med de problem jag hade behöver få hjälp med huvudet också och inte bara kroppen. Jag var en trasig människa också efter operationen.

Något överläkaren tagit till sig, uppger han för SVT:

– Där måste vi inom sjukvården vara självkritiska. Ungdomarna har blivit  fysiskt lättare, men inte alltid psykiskt. Min reflektion och  erfarenhet är att det här är ungdomar med stor psykosocial ohälsa och  det kräver insatser på flera plan. Men vi kan hjälpa till även där,  säger han.  

Första barnet på gång

I dag kan Lisa stötta själv. Hon arbetar som undersköterska till vardags och är med sin egen erfarenhet en förebild för ungdomar som lider av svår fetma.

I dag har hon en normalvikt på 82 kilo, men går upp eller ner några kilon som vem som helst.

– Jag rör på mig och kan hantera suget efter godis och annat onyttigt. Jag kan fortfarande äta godis, det är ju förbannat gott helt enkelt! Men jag köper inte mycket och kan till och med sluta äta det innan påsen är slut.

Lisa Stenberg kan som 26-åring helt enkelt inte må bättre, och stora saker väntar:

– Jag väntar mitt första barn i mars. Det kunde jag helt enkelt inte ens drömma om när jag var en olycklig tonåring.

Studiens resultat

Man berättar bland annat i rapporten att 100 unga (snittålder 16,5 år) med kraftig fetma ingick i studien. Av dessa opererades magsäcken på 81 (medelvikt 132,8 kilo). Fem år efter operationen hade personerna som opererats minskat sin vikt med i genomsnitt 36,8 kilo.

Källa: thelancet.com