Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lisa och Oskar lämnade allt – seglade jorden runt

Det blev ett 50-tal länder på fem kontinenter under tre år. Lysekilsparet Lisa Lindeberg, 32, och Oskar Olausson, 39, lämnade allt och gav sig ut på en världsomsegling på segelbåten s/y Hilma.
Oskar och Lisa var ute på sitt livs äventyr i tre år.Foto: Privat / Hilma Sailing
Lisa berättar att resan är det bästa paret gjort.Foto: Oskar Olausson / Hilma Sailing
Oskar berättar att en av de främsta utmaningarna varit att reparera delar av segelbåten.Foto: Oskar Olausson / Hilma Sailing
Paret seglade jorden runt i tre års tid.Foto: Lisa Lindeberg/Oskar Olausson / Hilma Sailing
Lisa och Oskar berättar om livet ute till havs och de svårigheter det kan medföra.Foto: Oskar Olausson / Hilma Sailing
Paret hann besöka fem kontinenter under sin resa.Foto: Oskar Olausson / Hilma Sailing
1 / 7

Det blev ett 50-tal länder på fem kontinenter under tre år.

Lysekilsparet Lisa Lindeberg, 32, och Oskar Olausson, 39, lämnade allt och gav sig ut på en världsomsegling på segelbåten s/y Hilma. 

– Det är det bästa vi har gjort, säger Lisa.

– Det har varit en fantastisk tid och vi är tacksamma för möjligheten att upptäcka världen, säger Oskar. 

Paret började sitt långa äventyr i augusti 2017 då de lämnade Sverige ombord på sin segelbåt s/y Hilma.  

Nyligen kom Lisa Lindeberg och Oskar Olausson tillbaka hem till Lysekil igen efter att ha genomfört den planerade världsomseglingen, när de sammanfattar resan så har de hunnit besöka fem av de sju kontinenterna och ett 50-tal länder och territorier, vilket Bohusläningen tidigare skrivit om. 

Med sig hem tog de förutom minnen också med sig en hund som de adopterade i Västindien. 

Många utmaningar

De är rörande överens om att resan är de bästa de gjort hittills i livet men utmaningar under de tre åren har det funnits gott om.

Lisa och Oskar, precis i starten av sin långa resa för tre år sedan.Foto: PRIVAT
Båten som var parets hem i tre år.Foto: PRIVAT

– Det är ganska utsatt på en båt om något händer, är man ute på havet kan det gå många dagar eller veckor utan att man ser en annan båt, man är ganska liten på havet men allt har gått bra, säger Lisa.  

Oskar berättar att en av utmaningarna varit att reparera delar av segelbåten, när det enda som funnits att tillgå har varit just det som redan finns ombord.

Att kunna tvätta kläder och handla mat som kan hålla sig under längre tid har också ställt till det ibland, de berättar om en av anekdoterna.

Grönland en favorit för paret 

– En gång när vi skulle köpa ägg så fick vi komma tillbaka, för de var uppe i bergen för att leta var hönorna lagt sina ägg och vi kunde inte beställa något antal, det berodde på hur många barnen hittade under den morgonen, säger de med ett skratt.

Men förutom de utmaningar en världsomsegling innebär har det också tagit paret magiska platser, flera av dem dit man bara kan ta sig med båt, något paret lagt ut filmer om på sin Youtubekanal Hilmasailing.

– Vi vill ju gärna ha det orörda, vi trivs väldigt bra i naturen båda två. Vissa platser i Stilla havet har nog de mest speciella. Vi gjorde även ett ganska snabbt stopp på Grönland och det var en favorit. Naturen och djurlivet var otroligt, säger Lisa. 

Lisa och Oskar besökte 50-talet länder på fem kontinenter under tre år.Foto: Lisa Lindeberg/Oskar Olausson / Hilma Sailing

Blev stoppade på grund av corona

Oskar fyller i:

– Människor lever en annan typ av liv, mer traditionellt med naturen och det är väldigt intressant att träffa människor med ett annat perspektiv.

Men likt så många andra drabbades de också när coronapandemin slog till under våren, i slutet av den långa resan. 

– Vi seglade från Brasilien till Västindien, det tog 12-14 dagar, det skulle vara vårt sista halvår. Men de ville inte släppa in oss eftersom corona hade kommit, vi visste inte hur stort det hade blivit, vi kan inte ha så mycket koll när vi är ute och seglar. De ville tvinga oss tillbaka till Brasilien, men de var också hårt drabbade men sen hittade vi en fristad i amerikanska Jungfruöarna. 

”En resa kan vara på olika sätt” 

I mars kunde de inte segla raka vägen hem då det var för mycket stormar ute till havs, så de stannade i Karibien under en period. 

Paret har tagit mycket bilder under sin resa, vilka de delar med sig av.Foto: Lisa Lindeberg/Oskar Olausson / Hilma Sailing

Någon ny världsomsegling tror ingen av dem att det blir i framtiden, men däremot ser de fram emot nya äventyr. Även om det nu känns som en lyx att handla precis vad de vill i mataffären, ta en dusch när som helst och kunna slänga in kläder i tvättmaskinen. 

– En resa kan vara på olika sätt, man kan vara på en plats i Fjällbacka men behöver inte åka till andra sidan jorden eller åka så väldigt långt för att göra roliga saker. Jag tror att vi kommer göra annorlunda resor i framtiden, men någon världsomsegling blir det nog inte igen, säger Oskar. 

Se även: Johan och Maria har lämnat vardagen i Göteborg

Johan Nordlander, 40, och Maria Syversen, 30, har lämnat vardagen i Göteborg för att ge sig ut på sitt livs äventyr – att segla till Key West.