Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lisa Holms misstänkte
mördare kartläggs

Den 35-årige storebrodern som misstänks för mordet på Lisa Holm riskerar lagens strängaste straff om han fälls.
Huvudmisstänkte 35-åringen ska genomgå en personutredning.
"Vi fokuserar inte på brottet utan de andra faktorerna kring en misstänkt: sociala förhållanden, hälsa, arbete och ekonomiska förhållanden," säger Cathrin Ahlgren.
Misstänkte storebrodern ska genomgå personutredning.
Utredningen ska försöka ge svar på om det finns risk för återfall i brottslighet och hur mottaglig den misstänkte är för olika insatser – exempelvis behandlingar mot missbruk.Foto: Anders Ylander

Den 35-årige storebrodern som misstänks för mordet på Lisa Holm riskerar lagens strängaste straff om han fälls.

Nu ska hans liv kartläggas genom en personutredning.

– Fokus ligger inte på själva brottet, säger Cathrin Ahlgren, frivårdschef.

Under onsdagen skickade Skaraborgs tingsrätt en begäran om att 35-åringen som misstänks för mordet på Lisa Holm ska genomgå en särskild personutredning.

Uppdraget faller på Frivården, som är en del av Kriminalvården.

– Oftast beställer domstolen en personutredning när det handlar om grövre brott, när det rör sig om yngre misstänkta eller när det gäller beroenderelaterad brottslighet som exempelvis rattfylleri, säger Cathrin Ahlgren, frivårdschef för norra Norrland.

35-åringen misstänks ha tagit livet av den 17-åriga Skövdeflickan, någon gång mellan den 7 och den 12 juni, och bevisningen mot honom ska ha stärkts sedan han häktades, enligt åklagarsidan.

Hans fru, som misstänks för grovt skyddande av brottsling, och hans 31-årige yngre bror, som är medmisstänkt för mord, är sedan tidigare släppta ur häkte.

De är fortsatt misstänkta – men det är endast den huvudmisstänkte 35-åringen som nu ska genomgå en personutredning.

Tar referenser

Det är inte mycket som är allmänt känt om den huvudmisstänkte 35-åringens personliga förhållanden. Han är gift. Han och hans bror har, enligt samstämmiga uppgifter, jobbat hårt och mycket. På fritiden ska han ha gillat att fiska, men han och de andra två ska ha levt ett tillbakadraget liv i den gamla slottsflygeln i Blomberg.

Utredningen ska försöka räta ut frågetecknen.

– Vi fokuserar inte på brottet utan de andra faktorerna kring en misstänkt: sociala förhållanden, hälsa, arbete och ekonomiska förhållanden, säger Cathrin Ahlgren.

Hur tar ni reda på detta?

– Vi har ett personligt sammanträffande med den misstänkta. Sedan tar vi in referenser. Dels sådana som de misstänkta föreslår själva, dels så kontaktar vi andra myndigheter.

Vid så grova brottsmisstankar som mord så föreslår inte utredaren någon alternativ frivårdspåföljd. Däremot brukar de rekommendera att den misstänkta personen ska genomgå en liten sinnesundersökning, en så kallad "paragraf 7-undersökning".

– När det gäller mord så föreslår vi oftast det som ett "sållningsinstrument" för att se om personen kan vara i behov av en större sinnesundersökning, säger Cathrin Ahlgren.

Ska vara klart 20 augusti

Utredaren kan få viss insyn i mordutredningen genom olika handlingar och det ska även finnas möjlighet att sitta med under förhör med den misstänkte.

Utredningen ska försöka ge svar på om det finns risk för återfall i brottslighet och hur mottaglig den misstänkte är för olika insatser – exempelvis behandlingar mot missbruk.

Den ska innehålla en rekommendation på straff om den misstänkte fälls och om det finns förutsättningar för en frivårdande påföljd – vilket inte är aktuellt om 35-åringen skulle dömas för mord.

Utredningen ska vara klar den 20 augusti.

Expressen har sökt mannens advokat, Inger Rönnbäck, och kammaråklagare Lars-Göran Wennerholm.

– Det är tingsrätten som begär personutredningar. Vi har inget med det att göra, säger Lars Johansson, spaningschef för Lisa-utredningen.

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.