Både tingsrätten och hovrätten dömde Nerijus Bilevicius till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm. Nu överklagar han domen. Foto: Alex LjungdahlBåde tingsrätten och hovrätten dömde Nerijus Bilevicius till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm. Nu överklagar han domen. Foto: Alex Ljungdahl
Både tingsrätten och hovrätten dömde Nerijus Bilevicius till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm. Nu överklagar han domen. Foto: Alex Ljungdahl
Samtidigt petar han sin advokat, Inger Rönnbäck. Det uppger hans advokat Inger Rönnbäck. Foto: Alex LjungdahlSamtidigt petar han sin advokat, Inger Rönnbäck. Det uppger hans advokat Inger Rönnbäck. Foto: Alex Ljungdahl
Samtidigt petar han sin advokat, Inger Rönnbäck. Det uppger hans advokat Inger Rönnbäck. Foto: Alex Ljungdahl
Nerijus Bilevicius kommer får Julian Assanges advokat Björn Hurtig i stället. Foto: Anders YlanderNerijus Bilevicius kommer får Julian Assanges advokat Björn Hurtig i stället. Foto: Anders Ylander
Nerijus Bilevicius kommer får Julian Assanges advokat Björn Hurtig i stället. Foto: Anders Ylander

Lisa Holm-mördaren överklagar till HD

Publicerad

Nerijus Bilevicius kommer överklaga livstidsdomen för mordet på Lisa Holm – och byter samtidigt ut advokaten Inger Rönnbäck.

35-åringen kommer får Julian Assanges advokat Björn Hurtig, vilket P4 Skaraborg var först med att rapportera.

– Det kan väl vara så att han vill göra vad han kan i sista instansen med en ny advokat, med nya ögon, säger Björn Hurtig.

I november i fjol kom Skaraborgs tingsrätts dom mot Nerijus Bilevicius. Den 35-årige mannen som åtalats för mordet på Lisa Holm dömdes till livstids fängelse.

Han överklagade domen.

I början av året genomfördes hovrättsförhandlingarna i Göta hovrätt. Nerijus Bilevicius fortsatte hävda att han aldrig träffat den 17-åriga flickan, men också hovrätten gick på vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholms linje.

Nerijus Bilevicius dömdes återigen till livstid.

Prövningstillstånd krävs

Men rättsprocessen är inte över än. I en skrivelse till hovrätten skriver advokaten Inger Rönnbäck att Nerijus Bilevicius kommer överklaga till Högsta domstolen, vilket P4 Skaraborg var först med att rapportera om. Han hoppas få prövningstillstånd.

Inger Rönnbäck skriver samtidigt att Nerijus Bilevicius saknar förtroende för henne – och att han begär att från och med nu företrädas av Björn Hurtig.

"De har begärt det"

Han är redo att ta sig an fallet.

– De har begärt det. Vi får se om hovrätten går med på ett byta. Men i sådana fall ska jag göra det är tanken, säger Björn Hurtig.

Vad kan du bidra med?

– Det får vi se, säger han och fortsätter.

– Jag har varit med förut och vet att det är svårt att få upp ett mål till prövning. Vi har vissa tankar kring det här målet. Jag har följt det noggrant och har vissa tankar kring bevisningen och vad man skulle kunna rikta in sig på. Samtidigt är det väldigt svårt. Han har en ganska stark förklaringsbörda med tanke på den DNA-bevisning som finns i målet, och som i två väldigt välskriva domar, vänts mot honom. Men jag har lovat att kolla på det.

Svårt mål

Det är alltså Nerijus Bilevicius, genom sin advokat, som vänt sig till honom.

– Det kan väl vara så att han vill göra vad han kan i sista instansen med en ny advokat, med nya ögon.

Björn Hurtig från Borås är en av landets mest meriterade försvarsadvokater. En av hans mer välkända klienter är den våldtäktsmisstänkte australiensiske medborgaren Julian Assange.

Och han är medveten om att han tagit sig an ett svårt mål.

– Jag har respekt för de domar som har skrivits. Jag har respekt för den bevisning som finns, det måste man ha. Man kan verkligen förstå hur man har kommit fram de domarna med den bevisningen, så klart. Men allt som är sant är inte sannolikt säger man så det kan finnas förklaringar till saker och ting som man kanske inte tänkt på. Återigen, han har en förklaringsbörda och den måste man jobba med i sådana fall. Man måste försöka förklara spåren, för det finns mycket spår.

GT har utan framgång försökt nå Inger Rönnbäck.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson
Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER