Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lisa Holm-mördaren i isoleringscell efter bråk

<p>Det har varit bråk på livstidsdömde Nerijus Bilevicius avdelning på Norrtäljeanstalten.<br></p>Foto: Adam Ihse/Tt
Nerijus Bilevicius fick sitta i isoleringscell på Norrtäljeanstalten.Foto: Anna Hållams
Lisa Holm.Foto: Polisen

Lisa Holm-mördaren Nerijus Bilevicius, 36, har förts till isoleringscell två gånger de senaste veckorna.

Detta efter slagsmål och konflikter på den ökända sexbrottsavdelningen: A-paviljongen i Norrtäljebunkern.

"Bilevicius har förhörts gällande händelsen och uppger att han inte vet något om vad som hänt, vad konflikterna ska ha handlat om", rapporterar en kriminalvårdare.

Missnöjet jäser på Norrtäljeanstaltens sexbrottsbunker, A-paviljongen.

En av dem är mannen som den 7 juni förra året tvingade in 17-åriga Lisa Holm i en lada, mitt emot hennes arbetsplats på kaféet i Blomberg, och där ströp henne av vad som misstänks vara sexualsadistiska motiv: den litauiske gästarbetaren Nerijus Bilevicius.

Bilevicius: levande måltavla i fängelset

I början av juli rapporterades det att den livstidsdömde mördaren, precis som serievåldtäktsmannen Niklas "Hagamannen" Lindgren och Anders Eklund som dömdes för mordet på Engla före honom, skulle placeras på den ökända avdelningen.

Ett av skälen var att hotbilden mot honom bedömdes vara så hög att han inte skulle kunna sitta bland "vanliga" fångar. Och för att han skulle kunna få "behandlingsinriktade insatser mot sexuellt våld".

– Vår sexualbrottsavdelning har gott renommé. Vi har duktig personal och genomför program med de intagna, sa Stefan Bengtsson, chef för Norrtäljeanstalten, då.

Slagsmål i verkstaden

De första månaderna har Nerijus Bilevicius inte gjort något väsen av sig. Men under oktober har han vid två olika tillfällen placerats i isoleringscell.

Tisdagen den 4 oktober märkte personal att det var en orolig stämning bland fångarna på avdelningen. Men det beskrevs som "diskussioner" och "verbal konflikt".

Det var först under onsdagen som fördämningarna brast – fullt slagsmål bröt ut mellan flera inblandade i avdelningens verkstad.

En av dem som hade befunnit sig i lokalen var Lisa Holms mördare.

"Mot bakgrund av vad som kommit fram i ärendet finner Kriminalvården att det, för att syftet med utredningen inte ska äventyras, är absolut nödvändigt att Nerijus Bilevicius hålls avskild under utredningen, skrev Kriminalvården och förde honom till en isoleringscell.

Där skulle han bli kvar i två dygn.

Bilevicius förnekade inblandning

"Bilevicius har förhörts gällande händelsen och uppger att han inte vet något om vad som hänt, vad konflikterna ska ha handlat om", skriver en handläggare hos Kriminalvården.

Beslutet att släppa honom från isoleringen motiverades så här:

"Efter vad som framkommit i förhör och utredning framkommer inga uppgifter som tyder på Bilevicius varit inblandad i den våld- och hotsituation som varit på avdelningen. Ärendet föranleder ingen vidare åtgärd."

Anstaltschefen: "Vi är väl förberedda"

Men bara några dagar senare, den 10 oktober, var det dags igen. Den här gången placerades samtliga fångar på avdelningen i isolering efter att två av dem hamnat i slagsmål.

Nerijus Bilevicius och de andra intagna behövde dock bara sitta avskilda under en dryg halvtimme den här gången.

– Oavsett vilka klienter vi får placerade hos oss så är vi väl förberedda, har anstaltschefen Stefan Bengtsson tidigare sagt till Expressen.

Expressen rapporterade i september att Lisa Holm-mördaren vill avtjäna livstidsstraffet i hemlandet Litauen, där han har möjlighet att få besök av sin fru och mamma.