Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lisa Holm, 17, efterlyst av Interpol

Foto: Björn Larsson Rosvall / Tt

BLOMBERG. Polisen tömmer gödselcisterner och analyserar skräp från kaféet - i hopp om att få svar om vad som har hänt med 17-åriga Lisa Holm.

Samtidigt undersöker polisen ett nytt spår: Faderns militära uppdrag, skriver GP.se.

I sökandet kartläggs nu även all hennes internettrafik från arbetsplatsen – ett kafé i Blomberg. Enligt uppgifter har utredarna fått tillgång till routerns lösenord och ska påbörja en avancerad historiksökning.

Det desperata sökandet efter Lisa Holm är inne på sitt femte dygn. Tiden går och polisen gör allt som står i sin makt för att lokalisera var flickan har tagit vägen.

Ett av de spår som polisen utreder under fredagen är Lisa Holms pappas militära uppdrag, skriver GP.se.

Pappan ingår i en grupp som är utbildad och utrustad för situationer som inte kan lösas av Försvarsmaktens ordinarie förband. I uppdraget ingår stationering på riskfyllda platser utomlands, med uppdrag som rör strid och underrättelse.

– Om han ingår en sådan grupp hanterar han uppgifter som är både känsliga och hemligstämplade, kommenterar en annan källa, till tidningen.

På platsen där Lisa Holm försvann finns två gödselcisterner. Dessa genomsöks nu av polisen med hjälp av personal från räddningstjänsten. När Expressen talar med polisen är den första genomsökt utan fynd.

Tömde gödselbrunnar

I Expressens sändning kunde man se hur poliser fotodokumenterade innehållet i cisternerna samtidigt som räddningstjänsten tömde den andra.

Bredvid platsen där den försvunna flickans moped stod parkerad fanns en container som nu varit avspärrad i fyra dagar. Vid 13.30-tiden på fredagen tömde polisen innehållet i en större container som sedan kördes i väg för analys.

Under eftermiddagen kommer man att börja söka med en undervattensrobot i de närliggande vattendragen. Bakom initiativet ligger Ocean X Team, som tidigare uppmärksammats för bland annat vrakdykningar.

– Vi kommer att åka från Stockholm vid 15-tiden och ta kontakt med insatsledaren så fort vi anländer, säger Dennis Asberg, vd för Ocean X Team.

– Vi har några ställen som kan vara intressanta. Det är två ställen som är fyllda med vatten rätt nära, 600-700 meter från den här ladugården. Men vi åker ned för att hjälpa polisen och kommer att lyssna på deras önskemål, säger han.

Undervattensrobot

Med sig har de en kontrollstyrd undervattensfarkost utrustad med kamera och ett sonarsystem som oberoende av sikt kan upptäcka en kropp från 40 meters avstånd under vatten.

Hon försvann under stor mystik från sin arbetsplats Kafé på Klostret i det lilla samhället Blomberg i närheten av Kinnekulle utanför Lidköping vid sextiden i söndags kväll.

Polisen kartlägger nu hennes sista timmar före försvinnandet: Vilka hon hade kontakt, träffade och pratade med under söndagen. Polisen har sedan tidigare kontrollerat alla som handlat med kort på kaféet före försvinnandet.

Nu är det Lisa Holms internethistorik som intresserar utredarna. Om hon har varit inne på nätet, ringt, vilka hon sms:a at med. Utredarna vet sedan tidigare att 17-åringen hade sin mobiltelefon med sig eftersom hon skickade ett textmeddelande hem till familjen i samband med att hon skulle åka hem på sin moped.

Trådlöst nätverk

Även annan aktivitet på nätet ska granskas.

Enligt uppgifter har kaféet ett eget trådlöst nätverk som polisen intresserar sig för. Enligt en källa har de fått tillgång till lösenordet till routern så att de kan gå in och undersöka kaféets internettrafik före och i samband med försvinnandet: Om Lisa Holm använt nätverket och vilka andra personer som haft access och använt nätverket.

Att undersöka internettrafiken kan ge högintressanta svar om vilka Lisa Holm kan ha haft kontakt med för försvinnandet. Det bekräftar Christer Fuxborg, polisens presstalesman, i Västra Götaland:

– Utav erfarenhet av tidigare fall, där folk har försvunnit, så har man med hjälp av internettrafik hittat embryon som lett fram till att vi har lyckats lösa någon gåta. Det här är självklart något som våra IT-forensiker tittar på. Dessutom tankar vi ju av information ur alla lokala telefonmaster. Men den detaljen, att vi skulle titta på något lokalt wifinät, det känner jag inte till ännu. Men det är inte för otroligt.

Så en sådan här typ av undersökning kan vara väldigt betydelsefull?

– Ja, det har visat sig historiskt, att vi har löst fall just den vägen. Så det är helt riktigt, säger Christer Fuxborg.

Internationellt efterlyst

Under fredagen lades Lisa Holm till på Interpols hemsida för personer som är internationellt efterlysta.

– När vi har sådana här fall så tar vi till alla möjliga åtgärder. Då är detta en sådan åtgärd, säger Christer Fuxborg.

Samtidigt fortsätter polisens arbete i närområdet.

Nu kartlägger man samtliga av de omkring 100 personerna som var gäster på kaféet samma dag som Lisa Holm försvann.

Tror man att gärningsmannen finns bland dem?

– Det vet vi inte, men det kan finnas folk där som gjort iakttagelser som kan vara intressanta för oss, säger Christer Fuxborg.