Lisa Lycken, en av initiativtagarna till marschen i Vänersborg 20 augusti. Foto: PRIVATLisa Lycken, en av initiativtagarna till marschen i Vänersborg 20 augusti. Foto: PRIVAT
Lisa Lycken, en av initiativtagarna till marschen i Vänersborg 20 augusti. Foto: PRIVAT
Arrangörerna av demonstrationen har en klassisk kvinnokampsbild på sin Facebooksida. Foto: Skärmdump FacebookArrangörerna av demonstrationen har en klassisk kvinnokampsbild på sin Facebooksida. Foto: Skärmdump Facebook
Arrangörerna av demonstrationen har en klassisk kvinnokampsbild på sin Facebooksida. Foto: Skärmdump Facebook

Lisa har tröttnat på krisen: "Nånting måste göras nu"

Publicerad

Situationen på förlossningsavledningarna oroar nu så många att det anordnas massdemonstrationer nästa helg.

– Nånting måste göras - nu, säger Lisa Lycken från Uddevalla, en av arrangörerna till "Arg jävla riks-marsch mot BB-kaoset" i Vänersborg.

Det kommer att marscheras i minst sexton olika städer i Sverige nästa söndag.

Lisa Lycken, 38, är en av initiativtagarna till marschen i Vänersborg, vilket Ttela var först med att berätta om. Men det kommer att tågas på många håll samtidigt.

– Det gör ju att det här känns extra bra och borde få stor uppmärksamhet, säger Lisa Lycken.

"Orkar inte med"

Tvåbarnsmammans egna erfarenheter har några år på nacken, men redan när hon födde sitt första barn 2010 upplevde hon att läkare och övrig personal arbetade under en stress som inte var acceptabel.

– Och sedan dess har det ju blivit ännu värre. Det finns hur många vittnesmål som helst om det. Jag har pratat med barnmorskor som slutar för att de inte orkar med längre, trots att de egentligen älskar sitt arbete.

Det senaste halvåret har BB-kaoset uppmärksammats rejält. Kvinnor som föder i korridorer, kvinnor som mot sin vilja skickas hem direkt efter födseln, kvinnor som skickas vidare till sjukhus många mil bort medan värkarna är i gång.

Skickades i väg sju mil

Sandra Werth berättade sin historia nyligen. Hon skickades från Varberg till Mölndal (cirka 70 kilometer):

– Jag kände att det här kommer inte att gå bra. Tänk om man får föda i bilen? Och då bodde vi ändå nära BB. Så man hade panik, man kände en panik inom sig, berättade hon bland annat. 

Sjukhusen där kvinnor kan föda blir allt färre. Nyligen klumpades all BB-verksamhet i stor-Göteborg ihop till Östra Sjukhuset. I vintras stängde Sollefteå och många kvinnor fick därmed 20 mil till närmaste BB.

Kurser i att föda barn i bil ordnades – och protesterna dånade.

Och nu ska det alltså anordnas en riksmarsch. Initiativet kom från Stockholm, men sprider sig och just nu är det sexton städer där det blir marscher på söndag. I Västsverige är det än så länge klart att det ska marscheras i Göteborg, Vänersborg och Jönköping.

– Förhoppningsvis blir det på ännu fler platser. Vi har märkt att intresset är stort, säger Lisa Lycken.

Politikern på plats

I slutet av mars beslutade regeringen att avsätta en halv miljard för en satsning på förlossningsvården. Detta efter åtskilliga krismöten.

– Nu gäller det att ansvariga reagerar och agerar kraftfullt, hoppas Lisa Lyckén.

Tony Johansson (MP), hälso- och sjukvårdsgruppledare i regionstyrelsen i Västra Götaland (som får 80 av de 500 miljonerna från regeringen) försäkrar att han lyssnar på kritiken:

– Jag ska själv åka till Vänersborg för att lyssna. Vi tar oron på fullt allvar, jag tycker att man ska känna trygghet i vården, säger han bland annat till Ttela.

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER