Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Linns kritik mot kockyrket – sexism: "Är skittråkigt"

Foto: PRIVAT
Sveriges Mästerkock, säsong sex, där Linn var med.
Foto: DANIEL OHLSSON/TV4
Linn Nilsson Gräsberg.
Foto: PRIVAT
Linns crème brûlée.
Foto: PRIVAT

Linn Nilsson Gräsberg, 19, testade kockyrket i "Sveriges Mästerkock". 

Ett år efter att hon åkte ut har hon inte klivit in i köket igen – trots flera erbjudanden.

– Jag vill inte ge mig in i något där jag redan från start har sämre förutsättningar än min kollega, bara för att jag har ett annat kön, säger hon.

Linn Nilsson Gräsberg, 19, från Nittorp utan Borås, klev förra året in som den yngsta deltagaren i TV4-tävlingen "Sveriges Mästerkock". Då var hon 18 år. 

I slutet av januari – efter en pastarätt som juryn inte gillade – fick hon lämna. 

Ett år efter utslagning återfinns Linn inte i köket – kockyrket har hon undvikit.

– Kockyrket passar vissa hur bra som helst, jag är inte en av dem. Jag vill jobba med mat, men inte den vägen. Precis som att jag inte vill bli snickare vill jag inte bli kock, säger hon och utvecklar:

– Det är ett väldig fysiskt arbete och det tar på kroppen. Det är sena kvällar och nätter. Man behöver jobba hårt och länge innan det betalar av sig. Jag tror kanske inte att jag har det pannbenet.

"Det är skittråkigt"

Något Linn lyfter fram, som en anledning till varför kockyrket egentligen aldrig har varit aktuellt, är den negativa jargong som kan finnas i kök.

– Jag har ingen personlig erfarenhet av det, men för kvinnor är det ett väldigt hårt klimat. Det är så även för män. 

– Det handlar inte om att jag inte tycker att det är värt att kämpa för, det gör jag absolut. Det här är bara ytterligare en grej som väger in, säger hon.

I en intervju med P4 Sjuhärad berättar Linn om kommentarer som kan florera i branschen.

– Mycket handlar om serveringsdelen och där blir det mycket "lilla gumman finns du på menyn?". Mycket sexism och trakasserier, säger hon till radiokanalen.

För GT utvecklar hon:

– Jag har vänner som har fått höra det direkt. Det är inte ovanligt. En fackförening gick precis ut med en undersökning som handlade om vad kvinnor får utstå i branschen. Det är såna saker och det är skittråkigt. Det var nästan en överraskning, att det är lite nonchalerat.

"Tycker jag är viktigt"

Nu – så här ett år efter tävlingarna – pluggar Linn Nilsson Gräsberg globala affärsstudier på heltid i Stockholm. Hennes plan är att jobba med mat. 

Globalt med råvaror och hållbarhet.

– Jag tycker att det är viktigt, det brinner jag för.

Vid sidan av studierna har hon redan påbörjat sin karriär inom matbranschen. Men som nämnt ovan, pågår den inte i köket.

– Jag har ett extrajobb. Jag sitter på en grönsaksgrossist och levererar råvaror till alla de bästa krogarna i Stockholm. Det är riktigt kul.

Hur ser du tillbaka på tiden i Sveriges Mästerkock?

– Jag ser det som något som gjorde mig till en större människa, jag växte mycket där. Även om jag ser ut att vara en gnällspik i tv har jag fått mer skinn på näsan. 

Saknar du köket?

– Då och då kan det dyka upp såna tankar. Att man är sugen på att göra det själv. Men jag trivs bra på den sidan bordet jag är nu.


Följ utvecklingen i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android