Linnéas ögon svullnade upp – efter behandlingen

Linne Karlsson vill varna andra för hur man kan reagera på fransförlängningen.
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat

23-åriga Linnéa Karlsson ville ha länge och fylligare ögonfransar. 

Men efter en behandling svullnande ögonen upp, blev variga och Linnéa blev tvungen att sjukskriva sig från jobbet. 

– Jag fick panik och ville bara bli av med dem. Jag sov knappt för det gjorde så ont, säger hon.

Salongens ägare menar att de inte har gjort något fel.

Efter att Linnéa Karsson, 23, från Torsby, gjort en fransförlängning blev hennes hud allt mer irriterad. Hon hade gjort förlängningen, som innebär att man limmar lösögonfransar på sina egna fransar, på en salong hon inte varit på tidigare och obehaget gjorde henne orolig, någonting SVT Nyheter Värmland var först med att uppmärksamma. 

– Jag kände ganska direkt efter att jag varit där att det var lite skav på fransarna. Men jag försökte att inte tänka på det. Men dagen efter var ena ögat svullet, säger Linnéa. 

Linnéa kontaktade salongen hon gjort fransarna på för att få dem borttagna. Men då hade de inte möjlighet att hjälpa henne. 

Foto: Privat

Fick panik

De tre kommande dagarna blev svullnaden värre, enligt Linnéa.  

– Jag fick panik och ville bara bli av med dem. Jag sov knappt för det gjorde så ont och dagen med fransarna var jag jättesvullen, röd och hade svårt att andas och sjukskrev mig från jobbet dagen efter, säger hon.   

Linneá har en bekant som arbetar med fransförlängningar, och enligt henne var fransarna ditsatta på fel sätt. De var både för tätt satta och på fel ställen, informerade hon Linnéa. Den bekanta hjälpte henne sen att ta bort fransarna och svullnaden gick ner.  

Foto: Privat

Gjort behandlingen förr

Linnéa har gjort fransförlängning tidigare men på andra salonger och då har hon inte fått några reaktioner. Därför uppgav hon till salongen att hon inte hade någon allergi. 

– Jag känner verkligen att det blev en miss och hon inte alls informerat mig innan behandlingen om vad som kan hända. Jag har aldrig fått en allergisk reaktion förut så hur skulle jag veta, då tycker jag de borde berätta mer om riskerna, säger hon.

Hon vill också varna andra som funderar på att göra fransförlängningar eller andra skönhetsingrepp – och påminna de som jobbar med att utföra sådana behandlingar om att informera sina kunder tydligt vad det finns för risker. 

– Det är viktigt att det kommer upp till ytan, för det är många som tar riskerna. Det behövs bättre information om vad som kan hända med den här sortens behandlingar, säger hon. 

Har anmält händelsen

Eftersom salongen inte vill ge Linnéa pengarna tillbaka för behandlingen, då de menar att de informerat henne om riskerna innan behandlingen, har Linnéa anmält företaget till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). 

Till SVT Nyheter Värmland svarar salongens ägare, som vill vara anonym, att hen inte har gjort något fel.

– Limmet jag använder är godkänt av Kemikalieinspektionen och jag har inte limmat kundens fransar mot huden. Det ser ut så eftersom ögat svullnat upp, säger ägaren och uppger vidare att kunderna får skriva på ett papper där de godkänner att de tagit del av information om allergirisk.


Expressen har sökt den anmälda salongen. 


Innehållet i limmet är allergiframkallande

Vid ögonfransförlängning limmas konstgjorda fransar på kundens egna ögonfransar. 

För att fransarna ska fästa snabbt används cyanoakrylat i limmet. Cyanoakrylat, som innehåller härdplaster, är allergiframkallande och potentiellt hälsofarligt.

Vet du att du är överkänslig eller har existerande allergier, astma eller eksem är rekommendationen att vara försiktig och helst avstå från ögonfransförlängning.

Det finns ingen myndighet som godkänner att limmet får användas till ögonfransförlängning. Kemikalieinspektionen kontrollerar enbart att limmet har korrekt märkning och varningstext enligt gällande kemikalielagstiftning och att säkerhetsdatablad finns till produkten.

Får du en reaktion efter fransförlängningen, vänd dig till din vårdcentral.


Källa: Kemikalieinspektionen, Vårdguiden

 Fler berättelser om fransförlängingar som gått snett: 

35-åringen tvingades ta bort alla sina ögonfransar

Kvinnornas varning: Kan göra dig blind

Skönhetspersonal ljuger – säger att de är utbildade