Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Linnéa ville fixa jobb – då rök a-kassan

Linnéa Jacobs Boqvist i Ljung är arbetslös men får ingen ersättning. För att hon hittat ett nytt jobb – om fem veckor. Foto: Privat
Foto: Theo Elias Lundgren

Linnéa Jacobs Boqvist, 31, är arbetslös men får ingen ersättning från a-kassan.

Anledningen?

Hon har fastnat mellan paragraferna. Och har varit ärligt.

– Jag gör mitt bästa för att få ett jobb men blir straffad för det, säger hon uppgivet.

Vem kan få a-kassa?

För att du ska kunna få ersättning från a-kassan behöver du uppfylla vissa villkor. Du ska vara anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och stå till arbetsmarknadens förfogande. Du behöver också ha arbetat tillräckligt mycket.

Det så kallade grundvillkoret som man behöver uppfylla är följande:

– Du ska vara anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.

– Du behöver kunna arbeta minst 3 timmar varje arbetsdag och i genomsnitt minst 17 timmar varje vecka.

– Du behöver stå till arbetsmarknadens förfogande. Det betyder att du ska ha för avsikt att arbeta och att det inte finns något hinder för det.

Du behöver också uppfylla vad som kallas arbetsvillkoret. Det betyder att du under ramtiden på 12 månader ska ha arbetat minst 80 timmar per månad i minst sex kalendermånader. De sex kalendermånaderna behöver inte ligga i följd.

Det finns ett annat sätt att uppfylla arbetsvillkoret, den så kallade alternativregeln. Då behöver du under ramtiden på 12 månader ha arbetat minst 480 timmar under sex kalendermånader i följd. Du måste ha arbetat minst 50 timmar under varje sådan kalendermånad.

Du kan i vissa fall få räkna tid med föräldrapenning eller totalförsvarsplikt som arbete. Högst 2 månader av sådan tid kan räknas som arbete.

Källa: Kommunalsakassa.se

Linnéa Jacobs Boqvist i Ljung är uppgiven och ledsen. Hon har precis blivit av med sin a-kassaersättning trots att hon fortfarande är arbetslös.

Anledningen är att hon hamnat mellan stolarna i vad hon tycker är ett stelbent och tradigt system.

För att förstå Linnéas situation får man börja när hon blev uppsagd från sitt jobb som florist.

– Jag klättrar verkligen på väggarna om jag inte gör något så jag började söka jobb innan jag blev arbetslös, berättar hon.

Ganska snart fick Linnéa också ett jobb hos en annan grossist.

Men det fanns ett villkor: Hon var tvungen att först ta lastbilskörkort.

Betalade 50 000 kronor

Att ta lastbilskörkort är dyrt. Runt 50 000 kronor skulle det kosta Linnéa vars nya arbetsgivare kunde tänka sig att betala för lektionerna och uppkörningen om hon gick med på att ha en lägre månadslön.

– Samtidigt kan man bli återbetalningsskyldig om man säger upp sig och det ville jag inte. Jag gick i stället till Arbetsförmedlingen och frågade om jag kunde få aktivitetsersättning, säger Linnéa Jacobs Boqvist.

Linnéa fyllde i papper och blanketter och gjorde det som krävdes. Men eftersom hon inte tillhör en "prioriterad grupp" fick Linnéa avslag. Hon bestämde sig då för att betala summan på egen hand med hjälp av sin pappa.

Så långt var väl allting gott – trots allt.

– Jag började på lastbilsutbildningen för att kunna ta det nya jobbet. Utbildningen varar i fem veckor och under den tiden är jag fortfarande arbetslös. Sammanlagt är det sex veckor, berättar Linnéa som först efter utbildningen får börja på sitt nya jobb.

Nu har hon läst halva tiden. Men i måndags fick hon veta att a-kassan drar in hennes ersättning - eftersom hon inte står till arbetsmarknadens förfogande.

Sex veckor utan inkomst

I sammanlagt sex veckor är alltså Linnéa Jacobs Boqvist arbetslös utan ersättning på grund av att hon hittat ett nytt jobb och går en kurs.

En kurs hon är tvungen att ta för att kunna få sitt nya jobb. En kurs som kostat henne 50 000 kronor.

Att hon fram tills dess är arbetslös spelar ingen roll.

– Handläggaren på Arbetsförmedlingen sa att det var jättekonstigt, att jag ramlat mellan paragraferna. Jag går en kurs för att kunna vara garanterad ett jobb. Men då blir jag straffad i stället, säger Linnéa som konstaterar att det hade varit bättre att hålla tyst om det nya jobbet och kursen.

– Det finns folk som gått kursen men ändå påstår att de söker jobb på heltid, säger hon.

Hos Småföretagarnas Arbetslöshetskassa säger man att reglerna är tydliga: Om man inte står till arbetsmarknadens förfogande har man inte rätt till ersättning.

– Har man fått ett jobb så söker man ju inte andra jobb. Då står man inte till förfogande och det är vår mest grundläggande regel, säger Jeanette Thomsen, försäkringsansvarig på Småa.

Enligt henne räknas det dessutom som att Linnéa studerar – vilket också gör henne ogiltig för a-kassan. Detta trots att Linnéa inte har rätt till exempelvis CSN-bidrag för kurserna hon läser.

– Tar man vanligt bilkörkort är det inte samma sak som att studera men när det gäller yrkesutbildningar som lastbilskörkort beror det på hur omfattande kursen är och hur många dagar i veckan hon är där. Du kan inte jobba samtidigt som du studerar heltid, säger Jeanette Thomsen.

"Taskig situation"

GT har även talat med företrädare för Arbetsförmedlingen och med a-kassaföreståndaren Thomas Gröndahl på Småa. Båda har dock svårt att säga var man ska dra gränsen för en vanlig kurs och en utbildning.

Men Gröndahls förklaring är följande:

– Under de sex veckorna som hon läser borde hon kunna ta ett annat jobb och intygar man det står man till arbetsmarknadens förfogande. Men som i Linnéas fall gör hon inte det under perioden tills hon får sitt jobb eftersom hon studerar. Jag kan egentligen inte uttala mig mer eftersom jag inte vet de exakta omständigheterna här, men har man fått ett jobb och väljer att studera tills man har fått det jobbet är man inte att betrakta som arbetslös.

A-kassan menar alltså att reglerna är solklara. Men kvar står Linnéa som offrat både kursavgift och ersättning för att få det nya jobbet. Det som skulle bli den nya säkra tillvaron.

– Det känns som jag blir straffad för att jag är ärlig. Jag gör allt för att få det här jobbet och får därför klara mig utan ersättning, säger Linnéa.

Jeanette Thomsen har förståelse för hennes situation.

– Jag håller med, det är en moment 22-situation. Men frågan är, är det a-kassan som ska betala personerna eller den nya arbetsgivaren?

Hon är ju inte anställd förrän hon tagit sitt körkort.

– Nej, personen hamnar i en taskig situation. Men a-kassan är till för arbetslösa och de som söker arbete hela dagarna. Tyvärr finns det många situationer där människor hamnar mellan stolarna. Det här är ett sådant område och vi försöker förbättra oss hela tiden. Att det borde finnas hjälp håller jag helt med om, säger Jeanette Thomsen.

Men än så länge får Linnéa Jacobs Boqvist – som varken är "prioriterad grupp" eller står till arbetsmarknadens förfogande – alltså finna sig i att vara arbetslös där hon är. Mellan stolarna och paragraferna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!