Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Linnea, 24, kräver en ursäkt efter flaket

Linnea riktar skarp kritik mot eleverna på Uddevalla gymnasieskola som gjorde flaket.
Foto: Privat
Så här såg flaket ut.
Foto: Privat

Linnea Swartswe, 24, kallar avgångsklassens flak för sexistiskt och kränkande.

– De ser det nog som ett skämt, men de måste förstå allvaret i det, säger hon.

Nu vill hon att ansvariga elever ska be om ursäkt.

– Vi kommer föreslå att eleverna ska göra banderollerna på skoltid i stället, säger Kirsten Eriksson, rektor på skolan.

När Linnea Swartswe, 24, letade efter sin lillebrors flak under studentutspringet på Uddevalla gymnasieskola i fredags fastnade hennes ögon vid en annan banderoll, något som Aftonbladet har uppmärksammat.

Budskapet på avgångsklassens hemmagjorda flak fick henne och systern Johanna att skaka av ilska.

”Dra fiffin i grus, vi drar el i h*rhus”, stod det på det vita lakanet.

Här är det kritiserade flaket.
Foto: Privat

– Det var otroligt kränkande och sexistiskt, säger hon.

– Föräldrar, mor- och farföräldrar, släkt och syskon stod och såg flaket innan det rullades ut. De log och skrattade, men ingen brydde sig om budskapet på flaket. Det är fruktansvärt att ingen gjorde något.

Upprörd efter vad hon sett mejlade Linnea till skolans rektor, Kirsten Eriksson, efter utspringet.

– Hon skämdes och bad om ursäkt. Hon sa också att hon inte hade sett plakaten och jag lägger verkligen ingen skuld på henne.

”Pinsamt och förnedrande”

Linnea Swartswe, som själv är utbildad grundskolelärare, lyfter vikten av ett förebyggande arbete med barn och unga i skolor.

– Eftersom ingen av eleverna reagerade antar jag att de inte har problematiserat detta. De ser det nog som ett skämt, men de måste förstå allvaret i det. Eller så vill de bara provocera. 

Linnea Swartswe kräver en ursäkt.
Foto: Privat

Att budskap som dessa sprids på studentflak är symptomatiskt för att patriarkalt, ojämställt samhälle, menar Linnea.

– Jag hoppas att killarna inser vad de har gjort och ber om ursäkt för det här. Det är verkligen pinsamt och förnedrande. Jag hade skämts om det här hade varit min lillebrors flak.

Rektorn: ”Man blir ledsen”

Kirsten Eriksson, en av rektorerna på Uddevalla gymnasium, reagerade starkt när hon såg bilden på det kritiserade flaket.

– Det är klart man blir ledsen när man hållit i en studentdag som man försökt göra till den bästa. Alla var nöjda, men när det här kom förtogs väldigt mycket. Det är oerhört tråkigt, säger hon.

– Jag skulle inte vilja ha min son åkande i en sådan lastvagn där det står på det här viset.

En av lärarna på skolan fick information om banderollen innan utspringet och sa till eleverna att de absolut inte fick använda den, förklarar Kirsten Eriksson.

– Skolan kan inte göra mer än att prata med eleverna och försöker få dem att förstå att man inte kränker andra människor.

Rektorn förklarar att skolan har arbetat förebyggande med eleverna innan studenten – ett arbete som kommer fortsätta för att undvika att något sådant upprepas.

– Vi kommer föreslå att eleverna ska göra banderollerna på skolan i stället. Det ingår inte i skolans uppdrag, men att de görs på skolan för bättre uppsikt, säger hon.