Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linn upptäckte kal fläck – var en obotlig sjukdom

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Linn Skoglund, 37 , från Äspered utanför Borås drabbades av fläckvis håravfall. – Den största bearbetningen är ”Vem är jag utan hår”. Det är en tung process, säger Linn som arbetar som showartist, dansare och sångerska.
Foto: Privat
För ett par veckor sedan fick Linn Skoglund sitt andra skov av sjukdomen Alopecia areata som debuterade för två år sedan. Ett sätt att bearbeta och acceptera sjukdomen är att prata öppet om den, förklarar hon.
Foto: Privat
Linn Skoglund fick obotliga sjukdomen Alopecia areata för två år sedan. ”Jag gick in i en sorgeperiod”
Foto: Privat

Linn Skoglund, 37, upptäckte en stor kal fläck på huvudet och blev fundersam.

Hon hade inte sett några hårtussar som lossnat. Kunde hon kanske ha blivit dragen i håret av yngsta barnet?

Men det handlade om en obotlig sjukdom – Alopecia areata, fläckvis håravfall.

– Ingen vet hur prognosen ser ut, om håret kommer tillbaka eller om jag tappar allt hår så småningom, säger Linn Skoglund som fått försöka lära sig att leva med ovissheten.

Linn Skoglund från Äspered utanför Borås, hade kommit ut ur duschen och ställt sig vid badrumsspegeln för att borsta håret. Då gjorde hon en märklig upptäckt. 

– Jag såg en stor kal fläck mitt på huvudet. Jag fick det inte att gå ihop. Jag funderade på om jag hade blivit dragen i håret av mitt barn eller var det mitt headset på jobbet som skavt eller något annat som hänt som jag inte tänkt på, berättar hon.

Nu vet Linn Skoglund att hon har den obotliga, autoimmuna sjukdomen Alopecia areata, fläckvis håravfall. Det finns ingen behandling att ta till, utan tiden får utvisa hur sjukdomen kommer att te sig.

– Läkaren som gav mig diagnosen sa att det enda greppbara du kan få är tid hos psykolog eller en remiss för peruk, berättar Linn som också blivit intervjuad av Borås Tidning. 

”Gick in i en sorgeperiod”

Snart efter att hon upptäckt fläcken på huvudet kände Linn att det var något som inte stämde och sökte hjälp på vårdcentralen. Där togs prover och bilder som skickades till hudspecialist på SÄS, Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. 

Det var tufft att få diagnosen förklarar hon:

– Jag gick in i en sorgeperiod. Jag var inte beredd på att så mycket av min personlighet satt i mitt hår. Vem är jag utan håret? Jag vet inte om jag har landat i det ännu. Jag tar det lite dag för dag. Jag försöker låta bli att kolla i spegeln för mycket och hoppas på det bästa.

– Håravfallet är något jag får bearbeta. Det är ju en process som många män går igenom. 

En tid efter det första skovet av sjukdomen, i mars 2020, växte håret ut igen. Men för några veckor upptäckte Linn att hon ännu en gång fått en kal fläck på hjässan.

”Får en ny syn på sitt utseende”

– Det var jobbigt. Jag hade hoppats att det inte skulle komma tillbaka mer. Jag har alltid haft ganska långt hår och det har varit jätteviktigt med håret. Som sångerska och dansare står jag också på scenen och uppträder. Det handlar om självbilden. Man får en ny syn på sitt utseende.

Linn konstaterar att hon i dag lätt kan dölja den kala fläcken genom att sätta upp håret i en tofs. 

Men ett led mot att acceptera sjukdomen är att vara öppen och börja prata om den med utomstående.

– Tappar jag mer hår kommer det att synas och folk kommer att fråga. Jag har landat i att det är bättre att prata om mitt håravfall. Den här sorgen och bearbetningen vill jag heller inte hålla inom lyckta dörrar för mina två döttrar. Om jag döljer det och håller det för mig själv kommer jag att må ännu sämre.

Efter att Linn lade ut bild på sin kala fläck på Instagram fick hon många reaktioner.

– Jättemånga har hört av sig, och vågat prata om sina egna autoimmuna sjukdomar.


Alopecia areata

En obotlig sjukdom som gör att den drabbade tappar håret fläckvis, antingen delvis eller helt. Oftast tappar man håret på huvudet.

Cirka 60 procent av alla med sjukdomen får den före 20 års ålder, men den kan också debutera senare upp i åren.

Drygt 100 000 personer i Sverige har Alopecia areata.

Sjukdomen, som till viss del är ärftlig, är inte farlig på annat sätt än själva hårbortfallet.

Vanligast är att håret växer ut igen efter en tid där fläcken satt, men att det sedan uppstår en ny fläck på ett annat ställe.


Källa: netdoktor.se

UR ARKIVET: Wilma tappade hår som 10-åring

”Man tänker inte på hur mycket av ens psyke som ligger i håret”