Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lingon blev kvar i branden – hittades vid liv efter ett dygn

Misstänks enligt polisen för grov allmänfarlig ödeläggelse och kan dömas till livstids fängelse om han skulle fällas
Katten Lingon i säkerhet i Saronkyrkan.
Foto: Privat
Lingon blev kvar i branden när husse och matte räddades i tisdags.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Susanne Thornell var en av de boende som drabbades av explosionen på Övre Husargatan i tisdags. Susanne och hennes man räddades ut från den brinnande byggnaden under morgonen – men kvar i lågorna fanns deras katt Lingon. 

Tjugofyra timmar senare hittades hon vid liv i lägenheten av räddningstjänsten.

– Jag är bara glad att vi har överlevt, säger Susanne.

Katten Lingon klarade sig levande från explosionen – trots att hon befunnit sig i den rökfyllda byggnaden i tjugofyra timmar. Timmarna utan Lingon var fyllda med oro, berättar Susanne. Men familjens fyrbenta vän hittades vid liv av räddningstjänsten. 

– Hon lever, men hon har fått rökskador och varit hos veterinär, först med en gång och sedan i går också, och ska få lite mediciner och så där för det då. Vi hoppas att det går vägen, men vi vet inte riktigt än.  

”Chockade och ledsna”

Enligt Susanne har hon och hennes make inte fått några fysiska skador. Nu bor paret hos dottern i Lerum, men när Susanne ska återgå till jobbet behöver hon hitta ett boende närmare Göteborg, berättar hon. 

– Vi är chockade och ledsna. Man kan inte tro att det har hänt.

Omfattningen på de materiella skadorna på lägenheten är oklara i nu läget, fortsätter Susanne. Paret har inte någon aning om när de kommer att kunna flytta tillbaka till lägenheten, men hon befarar att det kan ta upp emot ett halvår att reparera skadorna i fastigheten. 

– Utifrån ser det inte ut som att våran lägenhet har brunnit och eftersom att katten har klarat sig så tror vi att det mest varit rökskador, men vi vet ju inte hur mycket. Jag ser ju på persiennerna – de var vita från början men de ser gråa ut nu, säger hon och fortsätter:

– Jag är än så länge bara glad att vi har överlevt och känner tacksam över det. Sen får vi lösa det andra på något sätt. Människor är väldigt snälla och ställer upp för varandra, avslutar Susanne. 

Omfattande skador

Det finns ännu ingen prognos för när de drabbade ska kunna återvända. Räddningstjänsten har meddelat att brandskyddet är satt ur spel och måste återställas. Det har också konstaterats att byggnaden har skadats mycket svårt efter explosionen, stöttepelare har satts upp för att förhindra ras. El, vatten och värme är utslaget.

Fastighetsägaren Ernst Rosén säger att de samarbetar med försäkringsbolagen för att hjälpa de drabbade.

Mark Lorentzon portades från äldreboendet, enligt tidigare anställd

Struntade i pandemiregler vid mammans äldreboende – portades men var där hela dagarna