Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lindas panik över födseln: ”Jag bryter ihop varje dag”

Niklas Svensson möter bland andra Fredrik Reinfeldt och professor Jan Albert.
Linda är väldigt orolig över sin förlossning och dagarna efter.Foto: Privat / Privat

Om tre veckor är det dags för Linda Bergström, 28, och Mikael Wilhelmsson, 32, att bli föräldrar för första gången.

Men Mikael får inte vara med på BB, på grund av coronapandemin.

– Jag bryter ihop varje dag för att jag är så stressad av det här. Det är inte bra för mig, min pojkvän eller för barnet, säger Linda. 

Den 7 maj är Linda Bergström, 28 år, från Mölndal, beräknad att föda sitt första barn. Men pojkvännen Mikael Wilhelmsson, 32, kommer inte få vara med på BB. 

Något som väcker starka känslor för de snart nyblivna föräldrarna.

– Att föda under coronapandemin gör att man blir jättestressad. Speciellt eftersom man är förstföderska. Jag fick höra på nyheterna att ens partner inte får vara med på BB om hen är det minsta sjuk, även om det inte är corona, och då blev jag jätteorolig, säger Linda. 

Mikael Wilhelmsson, 33, och Linda Bergström, 28, väntar sitt första barn.Foto: Privat / Privat
Linda Bergström är i vecka 38 och förväntas föda den 7 maj.Foto: Privat / Privat

”Känslorna är redan starka”

Mikael får enligt gällande bestämmelser vara med under själva förlossningen – men inte på BB efteråt. Eftersom Linda lider av posttraumatisk stress är hennes partner ett stöd som hon känner att hon behöver efter förlossningen. 

– Oron och stressen tar över varje dag och jag känner verkligen att jag kommer behöva honom på BB, speciellt direkt efter förlossningen. Känslorna är redan starka men de blir så mycket värre när jag vet att han inte får vara där med mig, säger hon. 

Hon har läst på sociala medier hur många gravida kvinnor delar känslorna hon känner.

– På flera Facebook-grupper lider många mammor av det här. Jag försöker nu hålla Mikael så mycket inne som möjligt för att han inte ska bli sjuk så han får vara med på förlossningen i alla fall, säger Linda.

Det är på Hallands sjukhus Varberg som Linda planerar att föda sitt första barn.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Linda: Inte bra för barnet

Varje dag är nu en kamp.

– Jag bryter ihop varje dag för att jag är så stressad av det här. Det är inte bra för mig, min pojkvän eller för barnet. Alla dessa dåliga känslor hade släppt om jag fick veta att han får följa med in på BB, säger Linda Bergström.

Det är på Hallands sjukhus Varberg som Linda planerar att föda sitt första barn. De förklarar att läget är svårt.

– Om man ska föda barn på Hallands sjukhus är man välkommen att ta med en partner som är frisk under förlossningen. Men tyvärr inte på BB, säger Maud Ankardal, verksamhetschef för kvinnokliniken i Halland.

Hon förstår att de som står i färd med att föda barn kan vara besvikna över situationen.

– Jag förstår att man blir ledsen och känner sig orolig för att det kanske inte blir som man har tänkt. Men detta är ett ställningstagande som alla har tagit och detta förbud har funnits under några veckor, säger Maud Ankardal.

 

Smittskyddsprofessor Jan Albert om kritiken mot den svenska vägen.