Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lindas kamp för att bli gravid: ”Kan sluta med missfall”

Linda Ottosson. Foto: Privat / Privat
Linda och maken Mattias har försökt att bli gravida i fyra års tid. Foto: Privat / Privat
Linda inledde en IVF-behandling i augusti. Foto: Privat / Privat
Linda har nu plockat ut ägg och förhoppningsvis kommer ett av dem bli till ett embryo. Foto: Privat / Privat

Linda och Mattias Ottosson började försöka skaffa barn för ungefär två och ett halvt år sedan. Men ingenting fungerade. 

Nu går Linda igenom en IVF-behandling som de hoppas ska resultera i en graviditet.

– Varje mens har varit som ett nederlag, säger Linda.

Efter att ha varit ett par i drygt tre års tid kände Linda Ottosson, 31, och maken Mattias Ottosson, 38, från Arvika att de ville börja försöka skaffa barn.

Paret försökte att bli gravida på naturlig väg i ett och ett halvt år. Men när de aldrig lyckades förstod de att någonting var fel.

– Eftersom Mattias har en son från ett tidigare förhållande tänkte jag att felet låg hos mig, säger Linda och fortsätter:

– Varje gång mensen kom blev det som ett nederlag, jag kände att allt var mitt fel att vi inte blev gravida.

Läkarna hittade inget fel

Linda och Mattias sökte då hjälp för att ta reda på vad orsaken var till att de inte kunde blir gravida.

Trots flera undersökningar hittade läkarna ingenting som kunde vara svaret på deras fråga.

– På ett sätt var det skönt att få veta att det inte fanns något tydligt fel, men samtidigt vet man ju inte vad det beror på och då vet man inte vad man ska göra åt det heller, säger Linda.

OFRIVILLIG BARNLÖSHET

Om man har försökt att bli gravid i över ett års tid utan att bli det brukar det kallas för ofrivillig barnlöshet.

Att det inte blir någon graviditet kan bero på olika saker. Ofrivillig barnlöshet är vanligt och det kan finnas hjälp och behandling att få.

Orsaker till ofrivillig barnlöshet kan vara bland annat kvaliteten på spermierna eller problem hos livmodern eller äggen. Men för ungefär en tredjedel hittar läkaren ingen förklaring, då undersökningarna inte visar några avvikelser. Det kallas även för oförklarad barnlöshet.

Behandlingar man kan få för att hjälpa en graviditet är bland annat stimulerad ägglossning, insemination med spermier, IVF eller operation. Vilken behandling som passar bäst beror på orsaken till barnlösheten.

Källa: 1177.se

I december 2018 bestämde de sig för att söka hjälp för att bli gravida. Linda provade då att äta hormontabletter som skulle styra ägglossningen, men inte heller det fungerade. I stället började hon må väldigt dåligt.

Efter att ha gjort en genomspolning av äggledarna, som inte heller visade något fel, bestämdes det att Linda och Mattias skulle fortsätta försöka på naturlig väg över sommaren. Om inte det fungerade skulle en IVF-behandling inledas.

”Vet att det kan komma fler nederlag”

Sommaren gick och Linda blev inte gravid. I augusti påbörjade hon IVF-behandlingen.

– Det var en lättnad att börja med IVF, säger Linda.

– Det var skönt att vi fick hjälp på riktigt, det är klart att man ville att det skulle fungera på naturlig väg men man får nästan prestationsångest också för att man månad efter månad ska försöka bli gravid, så det blir som ett måste i stället, säger Mattias.

Linda har nu plockat ut ägg och nu väntar de på att något av äggen ska bli till ett embryo som sedan kan sättas in.

– Vi är hoppfulla. Vi håller tummarna med samtidigt vill vi inte ha för höga förväntningar heller eftersom vi inte har någon aning om det kommer fungera, säger Linda och får medhåll från Mattias:

– Vi vet att det kan komma fler nederlag men än så länge är vi positiva. Vi måste också vara beredda på att det kan bli ett missfall.

Vill stötta andra

För att själv må bättre och få skriva av sig startade Linda en blogg där hon skriver om parets kamp för att bli gravida. Hon har sedan dess fått en hel del positiv respons för sin öppenhet.

– Jag känner att om jag kan nå ut till någon som går igenom det här och känner sig ensam eller som behöver lite extra stöttning så delar jag gärna med mig av mina erfarenheter, säger Linda.

Både Linda och Mattias menar att det även har varit flera i deras umgängeskrets som har berättat att de gått igenom samma sak, men inte vågat berätta om det tidigare.

– Många tycker nog att det är en väldigt jobbig process och skäms lite att det inte fungerar att bli gravida. Alla förväntar sig att man ska kunna bli gravid, säger Mattias.

De menar att ofrivillig barnlöshet inte är något att skämmas över, men att man själv väljer hur öppen man vill vara med det.

– Det är ingenting man kan påverka själv. Det är bara som det är och även om det kan vara svårt att berätta så har man väldigt mycket stöttning på andra sidan, säger Linda.

DET HÄR ÄR IVF

IVF, även kallat provrörsbefruktning, är en behandling då ägg plockas ut och befruktas utanför kroppen.

Behandlingen passar bra vid till exempel äggledarskador, endometrios, nedsatt spermiefunktion eller om inga andra behandlingar fungerar.

Olika kliniker kan ha olika åldersgränser för IVF. Det vanligaste är att du som kvinna som mest får vara 38-40 år gammal.

Eftersom behandlingarna är tidskrävande och dyra får man bara göra ett begränsat antal försök med IVF på landstingets bekostnad. Hur många försök varierar mellan olika landsting.

Källa: 1177.se