Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lindas huvud har suttit löst i 15 år

Linda Ringblom har haft brutala nacksmärtor i femton år efter en bilolycka.
Foto: Privat
Linda säger att det inte finns rätt vård att få i Sverige.
Foto: Privat

Linda Ringblom från Lidköping har lidit av brutala nacksmärtor i femton år efter en bilolycka. 

Den svenska sjukvården har sagt att hon är frisk och att smärtorna bara är inbillning – men när Linda åkte till en specialistklinik i London fick hon sitt verkliga tillstånd bekräftat. 

– Huvudet sitter löst, ligamenten som sitter runt kotorna är i stort sett helt av och jag måste steloperera mig, säger Linda. 

Allting började när Linda för femton år sedan var med om en bilolycka. Sedan dess har hon lidit av nacksmärtor som har förvärrats med åren, vilket först Falköpings tidning rapporterade om. 

– Jag har åkt in och ut på Skaraborgs sjukhus i Lidköping. De har letat efter fel men inte hittat något. De säger bara att allt är inbillning, att jag är deprimerad och bör ta antidepressiv medicin, berättar Linda.

Linda försökte länge arbeta trots nacksmärtorna men märkte att det var omöjligt. Sedan flera år tillbaka är hon sjukpensionerad och fokuserar på att umgås med mannen Daniel och sonen Herman, 9. 

– Jag vill kunna leka mer med min son Herman men det är svårt när jag har så ont. Han förstår ju situationen men det är klart att han är ledsen. 

”Mitt huvud sitter alltså löst”

Nyligen tog livet en vändning för Linda – en strimma hopp letade sig in när hon kom i kontakt med Nackskadeförbundet. De rekommenderade henne att söka sig till en specialistklinik i London för vård.

Linda åkte dit och fick bekräftat att hennes problem inte alls bara var inbillning. 

– De gjorde en speciell upright magnetröntgen och det kom fram att jag har skador på mina knotor och att jag måste steloperaras, säger Linda och fortsätter:

– Mitt huvud sitter alltså löst, ramlar jag kan jag dö, säger hon. 

Nu ska Linda till en specialistklinik i Barcelona, som samarbetar med den i London. Där ska hon göra ytterligare en grundlig undersökning och sedan stelopereras. – Det kommer bli dyrt och jag hoppas på att få det betalt via sjukvården i Sverige. Det är hemskt att det inte går att få rätt sjukvård här. Sverige kan inte de här sakerna och jag har lidit så mycket i onödan, säger Linda. 

Linda och sonen Herman på sjukhus.
Foto: Privat

”Det känns jättebra”

Linda berättar att hon är ytterst begränsad i sin vardag och att hon saknar sitt liv. Hon skulle vilja arbeta, leka mer med sin son och spela fotboll igen.

– Jag vill ha mitt liv tillbaka, jag har missat så mycket och jag vill ha tillbaka allt. Det känns jättebra att veta att det finns möjlighet att operera och bli smärtfri, säger hon. 

Linda berättade för sin son att de snart kanske kan göra mer saker tillsammans.

– Vi pratade om min nacke och skada och jag berättade att det finns hjälp. När jag sa det så lossnade något för honom, han började gråta och slängde sig mot mig och kramade mig. Han har ju sett mig på sjukhus och allt, så jag tror att han har förstått mer än vad jag egentligen trott, säger Linda och fortsätter:

– Det här har drabbat hela familjen. Och snart tror jag att svensk nackvård kollapsar, den fungerar inte alls, säger hon. 

Michael Malmborg är kommunikationschef på Skaraborgs Sjukhus. Han uttalar sig inte om det specifika fallet men säger att sjukhuset uppdrag är att bedriva god vård. 

– Generellt är vårt uppdrag är att ge våra patienter adekvat bemötande och behandling utifrån vårt uppdrag att bedriva god vård. Om man som patient inte är nöjd med sin behandling finns det många sätt att gå vidare med sina frågor, säger han.