Lindas dotter Emilia, 17, dog i en överdos

Emilia blev 17 år gammal.
Foto: PRIVAT
Emilia och mamma Linda, 44.
Foto: PRIVAT
Emilias grav.
Foto: PRIVAT
Emilia dog i en överdos den 9 januari.
Foto: PRIVAT
”Hela jag rasade ihop”, säger Linda om då hon förstod att dottern Emilia dött.
Foto: PRIVAT
Tramadolkarta. Oba, genrebild.
Foto: JENS CHRISTIAN
1 / 7

Plötsligt började folk ringa och fråga vad som hänt.

Sms med hjärtan plingade i telefonen.

En stund senare fick Linda Hedin-Lindkvist det ofattbara beskedet:

Hennes 17-åriga dotter Emilia hade dött i en överdos.

– Hela jag rasade ihop, säger hon.

Redan tolv år gammal kom Emilia Caceres Hedin i kontakt med tramadol, ett smärtstillande läkemedel besläktat med heroin och morfin, för första gången.

De senaste åren hade hon utvecklat ett intensivt missbruk – ett missbruk familjen förgäves försökt få henne ur.

Men den 9 januari i år dog Emilia i en överdos. I blodet fanns heroin, men också spår av tramadol.

– Det var min stora rädsla, det här, säger mamma Linda Hedin-Lindkvist, 44, som tidigare medverkat i GP och som i tisdags gästade P4 Extra. 

Hon fick dödsbeskedet senare den kvällen, då polisen svängde upp utanför villan i en civilbil. Ut klev en präst.

Fick sms med hjärtan

Tidigare den eftermiddagen hade folk börjat ringa och fråga vad som hänt, och sms med hjärtan från Emilias vänner började plinga i Lindas mobil.

Då visste hon ännu inte om det ofattbara.

– Jag tänkte, vad fan är detta? Något är åt helvete. Jag ringde upp den första personen som messat mig och frågat om polisen varit hos oss, och hon bara grät. Hon kunde inte prata riktigt, säger hon.

Linda ringde då till polisen. Och när hon uppgav sin dotters personnummer ändrade personen i andra änden tonläge, berättar hon.

– Då visste jag att det var på riktigt. Ta det bara lugnt, sa de. Utan att ha fått något bekräftat ringde jag Emilias pappa och sa att han skulle komma, att Emilia var död.

Sedan kände hon hur hon började må dåligt. Hon föll ihop.

– Hela jag rasade ihop. Jag kräktes, kissade ner mig. Jag låg på golvet och skrek. Sen är det svart, egentligen. Jag minns bara att det plötsligt var jättemycket folk här. Vi försökte ringa polisen igen, men fick inte ut någonting, säger Linda Hedin-Lindkvist.

Präst kom till hemmet

En stund senare svängde polisens civilbil in framför huset. Linda förstod att de nu skulle lämna dödsbeskedet, berättar hon, men att hon fortfarande hade en gnutta hopp om att Emilia skulle kliva ur baksätet levande.

När hon såg prästen släcktes allt hopp.

– Det var tufft, riktigt fruktansvärt. Jag visste att det inte fanns några andra alternativ, säger hon.

Hur mår du nu?

– Första tiden efter att hon dog klarade jag inte fysiskt att gå ut och gå runt huset. Rent psykiskt kunde jag inte prata riktigt. Fortfarande nu känner jag ibland som att jag är utanför mig själv, att jag inte kan vara i den känslan för då bryter jag ihop helt och hållet.

Åren före dödsfallet hade familjen kämpat för att få ut Emilia ur missbruket.

I slutet av 2018 lyckades de få henne tvångsomhändertagen och placerad på en låst avdelning på ett Sis-hem.

– Sommaren 2018 höll jag på att förlora henne tre gånger. Till sist sa jag, vad är det ni inte förstår? Gör ett omedelbart tvångsomhändertagande! Jag pratade med alla, varenda profession jag kunde hitta. Det fanns bara en utgång, att hon dör. Jag vet det, sa jag, säger hon.

”Visste vad som skulle hända”

Hon fortsätter:

– Då jobbade jag på ett boende i Göteborg för hemlösa missbrukande, så jag såg de här sakerna hända. Jag visste vad som skulle hända. Jag vet också att det går så himla fort, speciellt för tjejer.

Men efter tre månader på Sis-hemmet skrevs Emilia ut och hamnade i stället kort senare på ett hvb-hem i Jönköping. Däremellan hann hon med att få ett återfall.

Och i juli 2019 flyttade hon återigen hem till mamma på Hisingen i Göteborg.

– Nu med facit i hand vet jag att det inte tog mer än två veckor innan hon var i gång igen. Det fanns heller ingen plan när hon kom hem, utan hon skulle ha ett resursteam som det heter, som kunde åka och fika med henne ibland, säger Linda Hedin-Lindkvist, som varit kritisk mot vad hon menar varit bristfällig hjälp från socialtjänsten.

Vill anmäla till Ivo

Stadsdelsnämnden Norra Hisingen utredde efter Emilias död om de brustit i sin hantering, har GP tidigare rapporterat om. 

De kom fram till att inga brister kunnat identifieras varför socialtjänsten inte gjorde någon anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Men det planerar Linda Hedin-Lindkvist att göra.

– Jag kommer skriva en Ivo-anmälan, men jag behöver inte forcera det. Jag har bara en chans och den ska inte vara skriven utifrån känslor, säger hon.

Fotnot: Fallet kring Emilia tas även upp i nästa veckas avsnitt av P1-dokumentären ”Tramadoltjejerna”.


LÄS MER: Vilda, 14, var nära döden i Nordstan – hittades efter överdos • Vännen dog 


Tramadol

Tramadol är narkotikaklassat och finns som verksam substans i flera olika läkemedel. Till exempel Nobligan och Tradolan, som används som behandling mot svår smärta. Det är ett smärtstillande medel som tillhör den klass opioider som verkar på det centrala nervsystemet i ryggmärgen och hjärnan. 


Tramadol är nära besläktat med heroin och morfin och förekommer vanligtvis som tablett eller kapsel. Illegalt köps det av lokala langare och på internet där det kallas för ”tram” eller ”trad”. 


Preparatet är mycket beroendeframkallande och i effekterna syns nedsatt medvetandegrad, dåsighet, yrsel och illamående. Högre doser kan vara direkt livshotande och leda till krampanfall, hjärtproblem och andningssvårigheter vilket märks senare på grund av den smärtstillande effekten. 


Den som misstänker att en anhörig missbrukar preparatet kan kontakta vårdguiden 1177 för vidare hjälp. 


Källor: Länsstyrelsen och Fass