Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lindamaries katt försvann – kom hem efter elva (!) år

Från arkivet.
Lindamarie Liljerts katt Scooby-Doo kom tillbaka efter elva år.
Foto: Privat
Lindamarie Liljert förundras över att Scooby-Doo hittats efter att ha varit borta så länge. ”Vad har han varit med om under alla dessa år” frågar hon sig.
Foto: Privat

Katten Scooby-Doo försvann hemifrån för elva år sedan.

Varbergsbon Lindamarie Liljert, 46, letade förgäves efter honom i flera år.

Men nu har något fullständigt oväntat inträffat – den 14-åriga katten har kommit tillbaka till sin matte.

– Det är magiskt. Och jag är förundrad. Vad har han varit med om under alla dessa år, frågar sig Lindamarie.

Lindamarie Liljert har nästan svårt att tro att det är sant att hon håller sin ögonsten Scooby-Doo i famnen igen – katten med den svarta mjuka pälsen som varit spårlöst försvunnen i elva år.

– Han föddes hemma hos mig i en resväska i min garderob när jag bodde i Frillesås, berättar Lindamarie Liljert.

Efter att hon flyttat till en ny bostad i Torpa märkte hon att katten inte trivdes.

– Han har alltid varit en skygg katt, lite blyg med världens största hjärta. En dag försvann han. Jag letade i två, tre år. Jag tittade efter honom när jag var ute och red och frågade alla i området om de hade sett honom.

Scooby-Doo var tre år när han försvann. 

En kväll häromveckan knackade det på dörren hemma hos Lindamarie Liljert.

Scooby-Doos matte kunde hittas tack vare att han var öronmärkt.
Foto: Privat

”Vi har hittat honom”

– Det var en kvinna, och jag såg på märket på hennes jacka att hon kom från Djurskyddet. Hon frågade om jag hade en katt som heter Scooby-Doo. Det var som att hela kroppen började skaka. Ja, svarade jag. Lever han?

– Kvinnan svarade att: Vi har hittat honom och han lever. Jag grät och hon grät. Jag kunde inte riktigt ta in det, säger Lindamarie som också berättat om återföreningen för Hallands Nyheter.

Det visade sig att en man som köpt ett gammalt torp hade sett en mager katt kring byggnaden. Den hade suttit och ätit på fåglarnas solrosfrön och mannen började ge katten mat.

– Han har berättat att han hade lagt ut annons om en upphittad katt och att flera personer velat ta hand om katten. Men han hade en känsla av att det fanns en ägare någonstans och ville inte lämna honom till någon annan. Några gånger ringde han till Djurskyddet som då inte hade möjlighet att ta hand om katten, säger Lindamarie.

Kunde spåras tack vare öronmärkning

Det gick ett år och så blev det tillfälle för Djurskyddet att hämta katten.

– De hittade öronmärkningen och tack vare det kunde de hitta mig, förklarar Lindamarie som fick hämta Scooby-Doo på katthemmet i Kungsbacka.

– När jag kom in genom dörren tittade han på mig och hoppade upp i famnen, och buffade på mig, som om han ville säga att ”Åh där är du”. Jag hamnade lite i chock. Hur är det möjligt att han är tillbaka?

Nu är Scooby-Doo 14 år och har ändrat utseende en del och blivit grövre konstaterar hon.

– Jag är fortfarande förundrad. Vad har han varit med om? Det är magiskt att han kommit hem. Och det märks att han är glad över att vara hos mig. Vi har det väldigt mysigt.


Se också: Kattdrama på arena i Miami

Otroliga bilderna inifrån arenan – publiken förtvivlad.