Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linda-Marie räddade bebis från att drunkna

Linda-Marie Claesson, 29, var inte i tjänst när fredagens drama utspelade sig, men har jobbat som polis i fem år.
Foto: Privat
Mamman ska ha stått och matat änderna när barnvagnens broms plötsligt släppte och vagnen med den lille pojken i rullade ned i Fattighusån.
Foto: Ingrid Norrman

Plötsligt hörde polisen Linda-Marie Claesson, 29, en kvinna skrika i panik.

Nästa sekund såg hon en barnvagn flyta upp och ned i Fattighusån.

– Då började jag bara springa, säger Linda-Marie.

Den för dagen lediga polisen Linda-Marie Claesson stod vid 14-tiden på fredagen utanför sitt lägenhetshus med sin pappa Bertil Claesson, chef för krimjouren i Göteborg, när hon plötsligt hörde en kvinna skrika för full hals.

– Hon var alldeles panikslagen och skrek "mitt barn, mitt barn". Jag gick närmare för att se vad det var som hände, berättar Linda-Marie.

Synen som mötte henne var en uppochnedvänd barnvagn som åkte med den kraftiga strömmen i Fattighusån. Samtidigt hoppade en annan kvinna ner i vattnet för att försöka få fatt på barnvagnen.

"Väldigt strömt"

– Jag sprang förbi dem och hoppade i vattnet lite längre nedströms för att kunna möta vagnen, eftersom det var så väldigt strömt, berättar Linda-Marie.

Hon lyckades fånga upp vagnen och vända på den. Sedan kämpade hon tillsammans med den andra kvinnan in barnvagnen till kanten av ån där Linda-Maries pappa drog upp den på land. Därefter följde några gastkramande sekunder.

– Alla var väldigt oroliga, men när vi väl fått undan alla tyger och fick upp pojken ur vagnen så började han skrika. Det var en sådan fruktansvärd lättnad.

"Viss vana av kriser"

Den lille pojken, som är åtta månader gammal, fördes till sjukhus i ambulans – men klarade sig utan skador. Han fick åka hem igen redan under fredagskvällen.

– Jag är så himla lycklig över att det gick bra, säger Linda-Marie, som tror sig ha dragit nytta av sina fem år inom polisyrket.

– Självklart hjälper jobbet till i sådana här situationer, jag har ju en viss vana av kriser. Även om jag aldrig varit tvungen att hoppa i vattnet för att rädda någon skarpt på det här viset.

Vet du hur vagnen hamnade i vattnet?

– Som jag förstod det så stod de och matade änderna när bromsen på barnvagnen plötsligt släppte och den började rulla.

Hyllas som hjälte

Nu hyllas Linda-Marie som en hjälte, både av pojkens föräldrar och av andra som uppmärksammat insatsen.

– Det känns ju overkligt, men så klart fantastiskt att ha kunnat vara till hjälp. Vi var ett team som hjälptes åt, säger Linda-Marie.

Pappa Bertil Claesson, som är en profil inom Göteborgspolisen, imponerades av dottern som valt att följa i hans fotspår.

– Han sa att han var väldigt stolt.

Den lille pojkens mamma var svårt chockad efter händelsen – men var ändå noga med att få med sig Linda-Maries telefonnummer innan de lämnade i ambulansen.

– Föräldrarna har hört av sig och är väldigt tacksamma, jag ska få komma och hälsa på och träffa pojken igen. Det kommer bli underbart, säger Linda-Marie.