Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Linda fick operera bort båda brösten i cancer

"Kändes jättejobbigt". Linda tillsammans med dottern Lif, 7 månader. På vårdcentralen fick Linda höra att knölarna i brösten berodde på att hon ammat dottern - något hon inte ens hade gjort. "Att inte bli betrodd eller tagen på allvar kändes jättejobbigt", säger hon. Foto: JOHAN FRÄMST
Foto: Johan Främst

TIDAHOLM. Linda Meijner, 35, upptäckte en knöl i sitt vänstra bröst.

Eftersom hon har cancer i släkten vände hon sig omgående till vårdcentralen.

- Där fick jag höra att eftersom jag inte kontrollerar mina bröst regelbundet så kan det inte vara någon fara, säger hon.

Nu har bröstcancern tagit trebarnsmammans båda bröst.

Så här undersöker du brösten

Den bästa tiden för att kontrollera brösten är dagen efter sista mensen, eftersom brösten oftast brukar vara mjuka och lätta att undersöka då.

Det är bäst att känna igenom brösten i duschen, eftersom det är lättare att känna ojämnheter intvålad och fingrarna kan glida lättare. Känn efter förhårdnader och knölar.

Sträck upp ena armen bakom huvudet. Känn igenom bröstet och armhålan med den andra handen, och håll fingrarna raka.

Känn igenom bröstet med raka fingrar och tryck lätt. Börja med bröstvårtan, och gör små cirklande rörelser i flera varv runt bröstet. Utöka varven, och flytta ut fingrarna någon centimeter och känn; varv efter varv. Avsluta med armhålan.

Se till att också undersöka den övre delen av bröstet och området under armen.

Gå sedan vidare och gör om samma procedur på det andra bröstet.

När du kontrollerar brösten stå framför en spegel och se på formen och huden; se om den är jämn och har sin vanliga färg.

Se så att bröstvårtorna ser ut som vanligt.

Lyft armarna över huvudet och se till att bröstvårtorna följer med uppåt.

Knäpp dina händer bakom huvudet - titta noga på storleken på brösten, dess form och hudfärg efter hudförändringar, indragningar eller svullnader.

En kan också kontrollera brösten liggande. Placera då en kudde under skuldran och lägg den ena armen under huvudet, så att bröstet och armhålan ligger fritt.

Källa: Sjukvårdsupplysningen

Det var i början av sommaren som trebarnsmamman Linda Meijner, 35, från Tidaholm, var på badhuset. Då kände hon någonting konstigt i sitt vänstra bröst.

- Det var någonting som puffade upp, och när jag kom hem och la mig på rygg kände jag att det var som en liten tumme som stack upp ur bröstet.

Så fort hon upptäckte knölen såg hon genast till att boka in ett besök på vårdcentralen i Tidaholm.

- Vi har cancer i släkten, och min moster fick också bröstcancer för några år sedan, så jag blev nervös, berättar hon.

Väl där fick hon höra att det inte var någon fara - det eftersom att hon inte regelbundet brukar kontrollera sina bröst.

- Men jag märkte ju att det var en knöl där.

Beskedet: Vänta tre veckor

Linda fick då höra av sjuksköterskan att hon kunde få en tid till att träffa en läkare - om tre veckor.

- Tre veckor! Då blev jag jätteirriterad, den behandlingen tänkte jag inte finna mig i, så då sa jag att jag skulle vända mig till en annan mottagning.

Det fick resultat, och det slutade med att Linda Meijner fick träffa en läkare samma eftermiddag.

- Tänk om jag varit mesigare, inte stått på mig och bara accepterat det som sköterskan sa. Jag tror att det är många som gör det, som bara rättar sig efter det. Då undrar man ju vad som skulle ha kunnat hända?

"Han bara ryckte på axlarna"

Men hon upplevde inte mottagandet hos läkaren som bättre. Och där fick hon höra en ny anledning till varför hon hade fått knölen i sitt bröst.

- Läkaren bara kände runt lite och sa att det säkert inte var någon fara, jag hade ju precis fått barn, så det hade säkert med amningen att göra. Problemet är ju bara att jag inte ammat, utan tog medicin mot amningen direkt på förlossningen. Och det sa jag till honom, men han bara ryckte på axlarna.

Att få knölar i brösten efter amning är inget ovanligt, men enligt cancerupplysningen så brukar de knölarna kännas annorlunda - och tumörknölarna är oftast hårdare.

Linda Meijner fick till svar av läkaren att om det behövdes kunde han skicka en remiss till mammografin - men att Linda själv skulle kolla upp så att den kom fram ordentligt, och själv se till att hon fick en tid. Linda ringde då till en bröstsköterska på KSS, Skövde sjukhus.

- Jag sa att jag hade blivit jättekonstigt behandlad. Hon frågade mig om de hade känt på körtlarna i halsen, eller i armhålorna. Men inget av det hade gjorts. Hon sa då att hon skulle bevaka mitt fall, och två veckor senare fick jag en tid.

Och det visade sig vara det Linda Meijner fruktat - bröstcancer. I hennes vänstra bröst hade hon en 2,3 centimeter stor tumör, och den 29 juli opererade hon bort båda brösten, eftersom hon har en ärftlighet när det gäller bröstcancer.

Ska få cellgifter

Nu ska Linda få sex behandlingar av cellgifter, och när hon tänker på bemötandet hon fick på vårdcentralen så blir hon upprörd.

- De tog mig inte på allvar. Men ursäkta, det är faktiskt någonting här - ni måste tro på mig. Att inte bli betrodd eller tagen på allvar kändes jättejobbigt, säger hon och tillägger:

- Jag vet inte om det berodde på att jag är så ung. Kanske var det därför de inte trodde mig.

Bröstcancer är ovanligt hos kvinnor under 40 år, och sjukdomen blir sedan vanligare med stigande ålder.

"Det är jättetråkigt"

Carina Quick, verksamhetschef på Tidaholm vårdcentral, reagerar kraftigt när hon får höra om bemötandet som Linda Meijner fick på vårdcentralen.

- Det är jättetråkigt, det känns inte som att hon har blivit rätt bemött.

Hon menar att en patient i ett sådant läge ska få träffa en akutläkare omgående och att det första svaret - att det skulle dröja tre veckor - inte är enligt praxis.

- När man misstänker cancer så blir man ju hemskt orolig, och då blir det extra jobbigt att känna att man inte blir rätt bemött. I en så orolig situation blir bemötandet extra viktigt, säger Carina Quick.