Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Linda, 32, trodde hon hade mensvärk – födde en son

Så ska du göra om du inte hinner in till sjukhuset.
Linda Holmström, 32, från Åmål, hade ingen aning om att hon var gravid.
Foto: Privat
”Det är ett mirakel”, säger hon efter det chockartade glädjebeskedet.
Foto: Privat

Linda Holmström, 32, från Åmål ringde och sjukanmälde sig för kraftig mensvärk i juli.

Två dagar senare hade hon blivit mamma till lille William, nu tre veckor, trots att hon inte hade någon aning om att hon var gravid.

– Det är ett mirakel, skulle jag säga. Jag kallar honom mitt lilla mirakel.

Och när chocken lagt sig blev det ett minst sagt märkligt samtal till chefen.

Linda Holmström, 32, från Åmål, drabbades i juli av kraftiga magsmärtor: mensvärk, tänkte Linda då. Men när smärtan blev starkare och starkare, och började stråla ut i resten av kroppen, började hon så sakteligen inse att det var något mycket mer omdanande än så.

– Jag kunde varken sitta, ligga, eller gå, och smärtan strålade ner i båda benen. Men jag förstod inte att det kunde vara förlossningsvärkar eftersom jag inte visste att jag var med barn, berättar Linda.

På måndagen den 22 juli sjukanmälde sig Linda från jobbet som lokalvårdare på grund av sina smärtor. På torsdagen, tre dagar senare, hade hon blivit mamma för allra första gången.

– Det är ett mirakel, skulle jag säga. Jag kallar honom mitt lilla mirakel.

Men Lindas samtal till cheferna, efter den oväntade förlossningen, var det ingen som förstod. ”Då kommer hon och jobbar på måndag”, hade de sagt, innan polletten föll ner. Och chocken, den var minst lika stor för Linda själv. 

Pojken hade lite andningsbesvär till en början, men allt löste sig och nu är William hemma med sin mamma.
Foto: Privat

Det har gått tre veckor sedan ”mirakel”-bebisen föddes. Först nu har hon börjat landa i rutinerna som krävs, från singelliv till mammaliv över en natt. Kanske var det dock mormor och morfar som skakades mest av nyheten.

– De hade varit på semester när jag ringde och berättade att de blivit mormor och morfar. De trodde inte på det först. Vi har inte haft nio månader på att förbereda oss. Men de har fattat och förstått, samma som jag, säger Linda Holmström.

”Jag kände något mellan benen som inte skulle vara där”

Dygnet innan förlossningen var omtumlande för Linda. Hon hade ringt 1177 som först trott att smärtorna berodde på njursten. Mensvärk, som Linda först misstänkte, var det förstås inte heller.

Vid halv tolv på torsdagsförmiddagen kände hon att hon behövde gå på toa. Men ingenting kom ut där hon satt på toaletten.

– Sen kände jag hur det brände till från båda håll. Vad är detta? Jag kände efter och kände något som inte skulle vara där – och fick panik, berättar Linda.

– Jag var jättechockad. Jag kände håret på lillpojken, som det blev. Det var det som gjorde att jag rusade upp och ringde 112.

Lille William föddes i ambulansen den 25 juli.
Foto: Privat

Två ambulanser anlände till hemmet i Åmål. Larmcentralen hade genast förstått att det rörde sig om förlossningsvärkar när Linda skrek till mitt i samtalet. Men när räddningstjänsten kom dit hade lille William dragit sig tillbaka. Ambulansen ändrade larmet från förlossning – till förstoppning.

Men så några minuter senare föddes barnet i ambulansen 15 minuter från BB, en liten pojke med namn William.

Livet har förbättrats

Trots att William vände upp och ned på vardagen för mamma Linda berättar hon att hon trivs mycket bättre i dag.

– Mitt liv har förbättrats mycket nu. Jag brukar tänka ”vad gjorde jag innan han kom?”. Det funkar bra, och börjar komma in i rutinerna, jag är med honom 24 timmar om dygnet, säger hon.

– Jag har väldig tur som har kompisar med barn i olika åldrar, jag har fått väldigt mycket hjälp av familjen och bra hjälp av BB dagarna jag låg inne. De har förklarat matning och blöjbyte och allt sånt där. Sen går jag på BVC varje vecka där jag får hjälp. Det känns väldigt bra, jag är väldigt tacksam att jag har dem. Ingen fråga är för dum, alla är förstföderskor någon gång.

Linda hade ingen aning om att hon var gravid. Men nu när hon tänker tillbaka på de nio månaderna innan William kom till världen, inser hon att hon hade alla symptom.

– Jag avfärdade dem eftersom jag var 100 procent säker på att jag inte var med barn. Men nu vet jag det till nästa gång, och hoppas att jag får reda på det tidigare.

Linda är fortsatt mammaledig året som kommer, något som jobbet nu kunnat smälta efter chockbeskedet. Vad som händer sen får vi se, berättar Linda för Expressen.