Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Linda, 32, är upprörd över kommunens förskoledrag

Linda Dahlén är upprörd över förändringarna i förskoleverksamheten.
Foto: Privat
Linda har inte vågat prata med sin son om förändringen. Obs, genrebild.
Foto: ROBIN ARON

Beskedet om att den nybyggda förskolan i Kareby, som invånarna sett fram emot i flera år, plötsligt skulle tas över av en privat aktör kom som en chock för Linda Dahlén, 32.

Oron över att sonen ska bli av med sina kamrater och pedagoger blandas med ilskan över att det enda kommunala alternativet ligger över en mil bort från bostaden.

– Jag vill inte ens ta upp det med min son än, jag vet inte hur han kommer reagera, säger hon.

Under flera år har Kungälvs kommun planerat att sammanfoga de fyra förskoleverksamheter som finns i Kareby i en nybyggd förskola som skulle bli klar hösten 2019. Förskolan skulle i likhet med de som redan fanns på orten drivas i kommunal regi.

Linda Dahlén, 32, var en av de föräldrar som under fredagen fick beskedet om att det finns en risk att de nuvarande verksamheterna inte alls kommer att slås ihop – i stället kan den nya förskolan komma att drivas i privat regi och de kommunala aktörerna helt försvinna från Kareby.

– Vår valmöjlighet att välja kommunalt framför privat har helt försvunnit för oss. Ska vi ha en kommunal förskola får vi åka drygt en mil bort, säger Linda.

Är oroad för sonens reaktion

Kommunstyrelsen kommer att ta ett beslut i ärendet under nästa vecka. För Linda och hennes familj är oron inför omställningen stor. 

– Jag har min son som har gått på en kommunal förskola i Kareby i två år. Han har fyra år kvar. Man kan inte utgå från att alla föräldrar vill flytta över sina barn till en privat förskola. Det blir nya fröknar och nya grupper. Den tryggheten man har känt med personalen och den trygghet min son har känt som har alla sina kompisar där rivs upp, säger Linda och fortsätter:

– Jag vill inte ens ta upp det med min son än, jag vet inte hur han kommer reagera.

Anledningen till att planerna har ändrats ligger i en tvist mellan kommunen och den en privat förskoleaktör. För tio år sedan upprättade Kungälvs kommun ett avtal med förskoleaktören, ett avtal som man på senare tid velat frångå. 

Enligt Maria Andersson, sektorchef för bildning och lärande på Kungälvs kommun, så är den nuvarande situationen en olycklig konsekvens av ett missförstånd.

– Kommunen har haft ett såkallat dispositionsavtal med den här friskolan under 10 års tid. Syftet har varit att de har fått låna en lokal av kommunen i stället för att få något lokalbidrag.

Maria Andersson är sektorchef för bildning och lärande på Kungälvs kommun. Hon har förståelse för att föräldrar kan känna oro.
Foto: Kungälvs kommun

Tvist med privat aktör

Men när kommunen ville dra sig ur avtalet och låta friskolan hyra av fastighetsägare direkt uppstod problem, då fastighetsägaren tog in en helt annan hyresgäst. Den privata aktören hävdar att kommunen är skyldiga att förse dem med en lokal, enligt deras tidigare avtal.

– Den privata förskolan har nu ett skadeståndanspråk och i det anspråket så är det ett förslag till ett beslut om att hyra ut den nybyggda förskolan som en ersättningslokal för förlorad lokal.

Hur stort skadeståndskravet är vill inte Maria Andersson svara på, men i stället för att betala det kommer man alltså att låta den privata aktören driva den nybyggda förskolan, samtidigt som de kommunala aktörerna får flytta från orten.

– Jag har full förståelse för att man som förälder kan känna oro inför det här. Därför har vi sammankallat till ett föräldrarmöte första möjliga vardag efter kommunstyrelsen har tagit sitt beslut, så vi kan bemöta och svara på frågor, säger Andersson.

Hur känns det att det inte blev som planerat?

– Det är klart att det är oerhört tråkigt att de planer vi gjort för den kommunala förskolans verksamhet inte kan fullföljas, säger Maria Andersson och fortsätter:

– Jag har varit och träffad förskolepersonalen i dag. De förstod nog nästan inte vad jag sa först, de var väldigt chockade och ledsna, även fast de var sansade. Det här är inte alls vad de har tänkt sig.